BOXTEL VIERT BEVRIJDINGSDAG

Marvel haalt Wagenings vredesvuur

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Rennend door de Clarissenstraat wordt het bevrijdingsvuur naar de Markt gebracht. (Foto’s: Peter de Koning).

DOOR HENK VAN WEERT

Leden van atletiekvereniging Marvel brachten gisterochtend het bevrijdingsvuur Boxtel binnen. De toorts, die de avond ervoor was uitgereikt na afloop van Dodenherdenking op het Heilig Hartkerkhof, was ontstoken aan het nationale vredesvuur op het plein voor hotel De Wereld in Wageningen.

Nabij de plek waar 65 jaar geleden nazi-Duitsland capituleerde, was even na middernacht een kleine delegatie van Marvel present om te zien hoe het bevrijdingsvuur werd ontstoken. Bij die plechtigheid waren circa vijfduizend mensen. Sporters uit 140 Nederland gemeenten waren net als de Boxtelse atleten getuige. Twee uur later arriveerde de bus met daarin een ruim veertig junioren en senioren van de plaatselijke atletiekclub. In estafettevorm brachten zij de brandende fakkel over een afstand van 82 kilometer rennend naar huis.

Met de toorts ontstak burgemeester Frank van Beers gistermiddag om klokslag twaalf uur voor de ingang van het gemeentehuis het plaatselijke bevrijdingsvuur dat de hele dag bleef branden. Een handjevol toeschouwers woonde de korte ceremonie bij, fanfare Sint-Arnoldus uit Lennisheuvel en het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris zorgden voor een stemmige omlijsting. Ook werd bekendgemaakt dat Pjotr Mahieu van de Angelaschool de gedichtenwedstrijd heeft gewonnen waaraan acht basisscholen deelnamen.

Na de plechtigheid voltrok zich op de Markt, die was volgestort met dertien vrachtwagens zand, een paardensportspektakel. Daar gaven niet alleen de hippische sportvereniging Sint-Martinus en menclub Aangespannen Ontspanning demonstraties, maar ook het nationale talent Maikel van der Vleuten. Bevrijdingsdag werd afgesloten met een optreden van singer-songwriter Patrick Hendriks met enkele muzikale vrienden.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Pupillen van Marvel mogen de laatste etappe meelopen en brengen de brandende toorts de Markt op.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Als het oudste én jongste lid van atletiekvereniging Marvel dragen Jan Wagenaars (links) en Remco van den Elshout het bevrijdingsvuur over.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers ontsteekt het bevrijdingsvuur dat gisteren de hele dag voor het gemeentehuis bleef branden.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Menner Johan van Zeeland in actie met zijn aanspanning tijdens een demonstratie op de Markt.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Dertien vrachtwagens vol leemhoudend zand waren op de Markt gestort voor het hippisch parkoers.
6 mei 2010

Print deze pagina

Terug