VOORTUINENWEDSTRIJD BELEEFT REPRISE IN BOXTEL

’Tuinonderhoud, meer dan gras maaien’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Piet Zuidgeest (rechts) en Emile Lockefeer bereiden zich voor op de tweede Boxtelse voortuinenwedstrijd. Deze week werden in de tuin van Lockefeer de kweekresultaten van de plectranthus argentatus ofwel de zilvernetel beoordeeld. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

De afdeling Boxtel van Groei & Bloei houdt ook dit jaar een voortuinenwedstrijd. Dat hebben voorzitter Piet Zuidgeest en bestuurslid Emile Lockefeer deze week bekendgemaakt. Vorig jaar werd de eerste Boxtelse voortuinenwedstrijd gehouden ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van Groei & Bloei. ,,De wedstrijd heeft zoveel positieve respons opgeleverd dat we ook dit jaar een wedstrijd willen organiseren”, aldus Zuidgeest.

Zo massaal als in Veghel, waar afgelopen jaar liefst 562 voortuinen moesten worden beoordeeld, is de deelname in Boxtel nog niet. Maar de voorzitter van Groei & Bloei rekent voorzichtig op meer deelnemers dan in 2009, toen 45 inwoners van de gemeente Boxtel zich aanmeldden voor de competitie.

Bestuurslid Lockefeer, die de voortuinenwedstrijd weer in goede banen gaat leiden, legt uit dat ook dit jaar alle inwoners van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel mee mogen doen. ,,Ook de prijswinnaars en de genomineerden van vorig jaar zijn weer welkom om zich op te geven.”

THEMA
De Boxtelse voortuinenwedstrijd krijgt dit jaar het thema onderhoud. Groei & Bloei wil daarmee volgens Zuidgeest aan een breder publiek laten zien dat tuinonderhoud belangrijk is. ,,Vaak denken tuinbezitters dat het onderhoud klaar is als het gras is gemaaid en de kantjes zijn geknipt. Een misvatting omdat er veel meer bij tuinonderhoud komt kijken.”

Volgens de voorzitter staat het begrip tuinonderhoud synoniem voor durven ingrijpen. ,,Iedereen kent wel tuinen waar ooit een paar kleine coniferen zijn geplant die nu als grote soldaten op wacht staan. De bomen hebben geen ruimte meer om te groeien.” Met hortensia’s gaat het ook vaak mis. ,,Wie durft, snoeit elk jaar een/derde van de plant tot de grond toe af. Zo kan een plant zich in een tijdsbestek van drie jaar helemaal vernieuwen.”

Ook bij grassen is een rigoureuze aanpak verstandig. ,,Mensen zijn bang dat grassen snel een tuin overwoekeren. Als je om de twee jaar de schop in zet en de helft weghaalt, is er niets aan de hand en behoud je fraaie en vooral ranke zuilen van gras.”

WEDSTRIJD
De voortuinenwedstrijd kent een iets andere opzet dan vorig jaar. Alvorens een vakjury in actie komt, worden alle voortuinen die meedingen naar de hoofdprijs beoordeeld door een groep leden van Groei & Bloei. ,,Afhankelijk van het aantal inzendingen, verdelen we het grondgebied van Boxtel in wijken, om zo per wijk de beste tuin aan te wijzen”, legt bestuurslid Lockefeer uit. ,,Daarnaast wordt in elke wijk of buurt een tuin aangewezen die in aanmerking komt voor een aanmoedigingsprijs.”

Als alle voortuinen zijn beoordeeld, wordt een selectie gemaakt en bepaalt Groei & Bloei welke tuinen worden voorgelegd aan de vakjury. Die beslist tijdens een rondgang in september welke tuin de hoofdprijs wint en wie op de aanmoedigingsprijs kan rekenen. De vakjury stond vorig jaar onder leiding van Wim van Erp, die gistermiddag afscheid nam als wethouder van de gemeente Boxtel.

Groei & Bloei organiseert ook dit jaar een fietstocht langs alle genomineerde voortuinen. Daarnaast worden deze tuinen uitgebreid gefotografeerd. Tijdens de prijsuitreiking, die tijdens het Herfstfestijn begin oktober zal worden gehouden, ontvangen alle genomineerden een fraaie prent van hun tuin. ,,Daarnaast willen we deelnemers meer feedback geven”, stelt voorzitter Zuidgeest van Groei & Bloei. ,,Vorig jaar was in het juryrapport alleen aandacht voor de drie beste tuinen, dit jaar willen we alle genomineerden meer tips geven, zodat hun tuin misschien nog mooier kan worden.”

AANMELDEN
Wie wil meedoen aan de voortuinenwedstrijd van Groei & Bloei, kan zich tussen 1 en 31 mei aanmelden bij Groei & Bloei. Dat kan bij secretaris Gerda Eijkenbroek, Burgakker 66, 5281 CZ Boxtel, telefoon (0411) 68 53 86. Aanmelding via e-mail kan ook: info@boxtel.groei.nl. Meer informatie op de voortuinenwedstrijd staat binnenkort op de website www.boxtel.groei.nl. Via de website kan ook een inschrijfformulier gedownload worden.
29 april 2010

Print deze pagina

Terug