STUDENTEN UIT GEORGIË EN ROEMENIË THUIS IN BOXTEL

’Moeilijk om straks naar huis te gaan’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De uitwisselingsstudenten Beàta ’Csöpi’ Both uit Roemenië (derde van rechts) en Mako Kvitaishvili uit Georgië (tweede van links) genieten met hun vriendinnen Tessa Leenders (links) en Eva Fiere (rechts) van het lenteweer op het terras van café-bar Becoloth. Martijn Voets van Becoloth voorziet de studenten van een drankje. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Sinds vorig jaar zijn ze in Nederland om de taal te leren en de cultuur te ontdekken. Nog een paar maanden wonen Beàta ’Csöpi’ Both (17) uit Roemenië en Mako Kvitaishvili (16) uit Georgië bij hun gastouders in Boxtel, de plaats waar ze onderwijs volgen in havo 4 van het Jacob-Roelandslyceum en regelmatig uitgaan in cafés als Maxxim en Le Temps Perdu. Met het aanpassen aan Nederland zit het toch wel snor: tosti’s met kaas en beschuit met hagelslag gaan er bij de Oost-Europese meisjes in als koek…

’Csöpi’, de bijnaam van Beàta, en Mako maken van hun hart geen moordkuil. Ze zien beiden huizenhoog op tegen het afscheid van Boxtel en Nederland over twee maanden. De twee uitwisselingsstudenten uit Roemenië en Georgië trokken vorig jaar augustus in bij hun Boxtelse gastouders Manja Meijer en Hans Gremmen en blijven in Nederland tot begin juli van dit jaar. ,,In het begin was het heel moeilijk om in Boxtel te wennen, met name omdat we de taal nog niet spraken of konden verstaan. Ook op school was het daardoor aanvankelijk lastig om alles goed te volgen”, vertelt Csöpi.

,,Maar nu, ruim acht maanden verder, zijn we al aardig ingeburgerd. Ik spreek en versta de taal steeds beter, op school volgen we dezelfde lessen en krijgen we dezelfde toetsen. We krijgen ook niet meer aandacht van de leraren dan de Nederlandse kinderen en kunnen prima meekomen met de rest. Bovendien hebben we veel vrienden hier. Om dat allemaal straks weer achter te laten, net nu het zo goed gaat, vind ik heel moeilijk. Ik hoop over een paar jaar terug te komen in Nederland en hier te gaan studeren.”

Mako: ,,Ik ben gewoon bang om weer terug te gaan naar mijn woonplaats, de hoofdstad Tbilisi in Georgië. Natuurlijk zal ik blij zijn om mijn ouders, familie en vrienden weer te zien, maar de manier van leven en de sfeer hier in Nederland past veel beter bij mij dan de levensstijl back home. Ik voel me hier als een vis in het water en weet nu al dat ik terugkom naar Nederland, eerst wil ik in Georgië een jaar naar de universiteit om vervolgens in de buurt van Boxtel een studie op het gebied van management, marketing en reclame te gaan volgen.”

UITWISSELING
Studenten in de leeftijd van 15 tot 18 jaar komen via de uitwisselingsorganisatie YFU (Youth for Understanding) vanuit de hele wereld naar Nederland. De jongeren verblijven vijf maanden tot één schooljaar in gastgezinnen en volgen onderwijs op middelbare scholen. Bij het koppelen van student en gastgezin wordt rekening gehouden met de interesses, gewoonten en hobby's van zowel het gastgezin als de uitwisselingsstudent.

Csöpi en Mako wonen in Boxtel met veel plezier bij hun gastouders Manja en Hans, die sinds 2008 deelnemen aan het internationale uitwisselingsprogramma van YFU. Het eerste jaar boden ze onderdak aan een meisje uit Estland. Manja: ,,Dat was heel erg goed bevallen. Ook nu met Csöpi en Mako hebben we het weer getroffen, al is het niet altijd leuk. We hebben zelf geen kinderen en soms weten we ook niet precies hoe we de meisjes moeten benaderen en hoe te handelen in bepaalde situaties. Ze kunnen soms bijvoorbeeld overdreven dramatisch reageren, maar over het algemeen is het geweldig om te doen.”

Mako en Csöpi moesten in het begin ook wennen aan hun gastouders. ,,Het was eerst echt moeilijk, maar dat is logisch, wij komen uit een heel andere cultuur. Inmiddels hou ik van ze als van mijn familieleden, maar natuurlijk voelt het anders als je eigen ouders. Ik verwacht zeker dat we contact met elkaar blijven houden en elkaar blijven opzoeken, want we hebben door de maanden heen wel een hechte band met elkaar opgebouwd”, aldus Mako.

Ze vervolgt: ,,Grappig was dat al snel bleek dat Csöpi en ik heel anders zijn en qua hobby’s en interesses niet helemaal op één lijn zitten. Ik houd bijvoorbeeld van zingen, dansen en uitgaan. Voor mij is het belangrijk om een leuk, druk en afwisselend sociaal leven te leiden.”

VRIENDEN
Hoewel Csöpi ook veel vrienden heeft leren kennen in haar tijd in Boxtel, is zij niet zo’n uitgaanstype als Mako. ,,Ik neem mijn studie heel serieus en vind het belangrijk om veel te leren en daarnaast ook de taal goed te spreken. Ik ben nu vanwege een maatschappelijke stage werkzaam bij jongerencentrum B-Town hier in Boxtel, waar ik onder meer betrokken ben bij de organisatie van de meidenavond. Natuurlijk gaan Mako en ik ook wel eens samen uit in Boxtel, maar we verschillen inderdaad erg van elkaar, houden van andere muziek en hebben onze eigen interesses.”

Mako vult aan: ,,Neemt niet weg dat we het heel erg goed met elkaar kunnen vinden, ik zie Csöpi als een vriendin, maar ook een beetje als een zus. Samen met Hans en Manja kijken we wel eens naar de Pfaff’s, de docusoap over het wel en wee van de familie van de voormalige Belgische nationale doelman Jean-Marie Pfaff. Gelukkig wordt dat programma ondertiteld, want dat taaltje dat zij spreken is heel moeilijk te volgen. Mijn favoriete programma is X Factor op RTL 4. Ik zing en dans zelf ook heel graag en in die show treden geweldige zangers, zangeressen en groepen op. En ik ken ze allemaal.”

TRANSSYLVANIË
Csöpi komt uit de ruim veertig duizend inwoners tellende stad Miercurea-Ciuc in Transsylvanië, een historische regio die een groot deel van het huidige noorden en westen van Roemenie beslaat. Volgens haar gastouder Manja doet de Roemeense het prima op school en spreekt ze de taal al heel behoorlijk. ,,Mako heeft een heel andere achtergrond dan Csöpi, die meer uit een arbeidersmilieu afkomstig is waar heel hard gewerkt moet worden. Mako komt uit een rijk gezin dat connecties heeft met de hogere kringen in Georgië, waaronder de president van het land, en is gewend dat er veel voor haar geregeld wordt. Haar moeder is een bekende nieuwslezeres”, vertelt Manja.

Ze vervolgt: ,,Het onderwijs hier in Nederland is heel anders geregeld. Mako kreeg in Georgië les van een privé-docent; voor haar was het normaal dat ze haar leraar afbelde als ze een keer geen zin had. De twee meisjes verschillen heel erg van elkaar, maar gaan met elkaar om als echte zusjes.”

De twee uitwisselingsstudenten uit Roemenië en Georgië hebben in ieder geval één overeenkomst: zij zijn alle twee dol op tosti’s met kaas. Csöpi: ,,Tosti’s eten we bijna elke dag, ze zijn echt heerlijk. Dat houden we er straks thuis zeker in, al hebben wij daar wel andere kaas. Op woensdagen koken Mako of ik altijd of we doen het samen. Dan maken we ook Roemeense of Georgische gerechten, maar het Nederlandse eten smaakt ons ook prima. Een beschuit met hagelslag is bijvoorbeeld ook heel lekker.”

UNIEKE ERVARING
De gastouders Manja en Hans van Csöpi en Mako noemen het in huis halen van internationale studenten een ’unieke ervaring’ en hopen dat meer mensen in de regio Boxtel hun voorbeeld gaan volgen. Hans: ,,Komend schooljaar komen er weer ruim vijftig kinderen vanuit de hele wereld naar Nederland, van China tot Zuid-Afrika en van Finland tot de VS waar nog gastgezinnen voor gezocht worden. Omdat wij zelf komend jaar geen uitwisselingsstudent in huis kunnen nemen, hopen wij in Boxtel wel andere gezinnen te vinden die open staan voor deze geweldige ervaring en kennismaking met een nieuwe cultuur.”

Belangstellenden die interesse hebben om een uitwisselingsstudent in huis te nemen kunnen contact opnemen met YFU, telefoonnummer (0297) 26 48 50. Meer informatie is te vinden op de website: www.yfu.nl.
29 april 2010

Print deze pagina

Terug