’GROENE KAMER’ OPENT IN GEMONDE

Theehuis serveert Gemondse lekkernij

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Even de thee testen… Erwin van der Wacht en zijn echtgenote Monique serveren een kop thee aan dochter Eva (rechts) en haar vriendin Eliane. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Aan de Dorpstraat in Gemonde opent op Koninginnedag theehuis De Groene Kamer haar deuren. Het echtpaar Erwin en Monique van der Wacht runt het theehuis waar naast koffie en allerlei soorten thee ook broodjes en gebak te verkrijgen is. Daarnaast organiseert het paar fiets-, step- en kanotochten en kunnen bezoekers verschillende arrangementen boeken.

Na 22 jaar reclamebureau Studioskoop in Gemonde te hebben gerund, wilde Erwin wel eens iets anders gaan doen. De horeca zit hem in het bloed: veel familieleden werken in de horeca. ,,Ik heb ooit mijn papieren gehaald, maar er eigenlijk nooit iets mee gedaan. Het begon na al die jaren toch te kriebelen”, vertelt Erwin. Echtgenote Monique vult aan: ,,Veel vrienden gooiden het roer om en vertrokken naar het buitenland. Dat was voor ons ook een optie en we hebben zelfs overwogen een restaurant in Frankrijk te beginnen. Uiteindelijk leek het ons het leukst om juist in Nederland het roer om te gooien en iets heel anders te gaan doen. Dat werd De Groene Kamer.”

De naam voor het theehuis ontstond eigenlijk vrij spontaan. De gemeente Sint-Michielsgestel lanceerde in 2008 het Toeristisch Recreatief Ontwikkelingsplan (TROP). De omgeving van Sint-Michielsgestel werd daarin in eerste instantie De Groene Kamer genoemd. ,,De gemeente kwam hierop terug, waarschijnlijk omdat er een landgoed is dat zo heet. Wij vonden het echter mooi klinken en het past goed bij de groene omgeving van Gemonde.”

GEMONDSE BOL
Hoewel het theehuis op Koninginnedag voor het eerst geopend is, heeft het tweetal al een aantal boekingen staan. ,,Mensen kunnen bij ons diverse arrangementen reserveren”, licht Erwin toe. ,,Er zijn grote steps en fietsen te huur zodat bezoekers hiermee op pad kunnen. Ze krijgen dan een picknickmand mee voor onderweg. Daarnaast werken we samen met kanovereniging De Pagaai en kan een fietstocht gecombineerd worden met kanovaren op de Dommel.” Monique: ,,We bieden een high tea aan die met de naderende moederdag ook al populair is. Ook zijn er verschillende mogelijkheden voor kinderfeestjes.”

Het echtpaar Van der Wacht heeft ook een lokale specialiteit op de kaart staan: de Gemondse bol, een soort Bossche Bol maar dan gevuld met hazelnootcrème. ,,Gemonde moet wel een eigen lekkernij hebben”, vindt het ondernemerspaar. Daarnaast is in het theehuis elke dag een uitgebreid Engels of Frans ontbijt te krijgen. ,,De meeste horecagelegenheden bieden geen ontbijt aan omdat ze te laat open zijn. We denken dat daar zeker een markt voor is.” Of er echt draagvlak is voor een theehuis in Gemonde, weet het paar eigenlijk niet. ,,We hebben geen onderzoek gedaan, maar gewoon de sprong gewaagd”, zegt Erwin. ,,We hebben ons voorgenomen dit drie tot vijf jaar te proberen, zodat De Groene Kamer een eerlijke kans krijgt. We hebben er een heel goed gevoel over.”

Theehuis De Groene Kamer aan de Dorpstraat 22 te Gemonde is woensdag tot en met zondag geopend van 09.30 tot 18.00 uur. Op afspraak kan van de tijden worden afgeweken. Meer informatie: www.degroenekamer.com.
29 april 2010

Print deze pagina

Terug