VOETVEER OVER DOMMEL DOELWIT VAN VANDALEN

Aanlegsteiger Sint-Janspontje verwoest na brandstichting

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Metershoge vlammen markeerden zaterdagavond aan het Dommelsteegje in Liempde de plek van de brand. Het Sint-Janspontje is voorlopig uit de vaart na de brand op een van de aanlegsteigers. (Foto: Sander van Gils, SQ Vision Media Produkties).

DOOR MARC CLEUTJENS

Het Sint-Janspontje is weer uit de vaart. Een van de aanlegsteigers van het veerpontje over de Dommel tussen de dorpskern van Liempde en de buurtschap Kasteren is zaterdag 24 april door brandstichting verwoest. De veerpont zelf raakte los van de kabels en werd stroomafwaarts aangetroffen. Burgemeester Frank van Beers is ’behoorlijk pissig’ maar heeft toegezegd dat het Sint-Janspontje hersteld zal worden. De schade bedraagt ruim 10.000 euro.

De blusgroep van de Liempdse brandweer werd zaterdagavond omstreeks 22.00 uur gealarmeerd voor een buitenbrand aan de Smaldersestraat. Bij aankomst bleek het te gaan om een van de aanlegsteigers van het Sint-Janspontje, dat vorig jaar voor de tweede keer officieel in gebruik werd genomen. De aanlegsteiger stond al in lichterlaaie en hoewel de brandweer het vuur binnen enkele minuten gedoofd had, is de schade enorm.

Het pontje werd in de zomer van 2008 tijdelijk uit de vaart genomen omdat het gevaar opleverde voor roeiers en kanoërs, die verstrikt zouden kunnen raken in de kabels die over de Dommel waren gespannen. De nieuwe constructie bood een oplossing voor dat probleem en sedertdien maakt het pontje deel uit van het populaire ommetje De Maai naar de buurtschap Kasteren. Het pontje verbindt het Dommelsteegje in Liempde met de Hoevedreef op Kasteren.

DADERS OPSPOREN
Burgemeester Van Beers reageerde deze week geschokt op de brandstichting. Hij liet weten ’behoorlijk pissig’ te zijn, maar dat Boxtel alles in het werk zal stellen om de aanlegsteiger te herstellen, zodat ook het Sint-Janspontje weer kan varen. De kosten lopen volgens een woordvoerder van de gemeente Boxtel ruim 10.000 euro. ,,Dit soort ’geintjes’ valt niet meer onder de noemer vernielzucht, maar is een zware vorm van vandalisme die keihard bestreden moet worden”, aldus Van Beers. ,,Gelukkig is ook de politie bereid dit gedrag aan te pakken. Maar de daders opsporen zal moeilijk zijn, ze hebben geen naamkaartjes achtergelaten. Vandaar dat we iedereen die iets weet oproepen zich te melden.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Met een schuimblusser worden smeulende bomen rond het Sint-Janspontje geblust. (Foto: Sander van Gils, SQ Vision Media Produkties).

Maandagavond heeft de aannemer die de constructie eerder maakte een inspectie gehouden en bekeken welke kosten met de renovatie gemoeid zijn. Ook zal snel materiaal besteld worden, zodat het herstel vlot kan beginnen. ,,We willen de schade aan het Sint-Janspontje zo snel mogelijk herstellen omdat het wandelseizoen is begonnen en het een drukke verbinding is voor recreanten in het Dommeldal”, aldus woordvoerder Bas Schel van de gemeente Boxtel.

SCHADE VERHALEN
De gemeente gaat via haar eigen kanalen, waaronder de gemeenterubriek in deze krant, oproepen plaatsen. ,,We zouden graag zien dat getuigen zich melden of iets meer weten van deze ergerlijke vorm van vandalisme”, stelt Schel. ,,Daarnaast is contact openomen met de politie omdat we de indruk hebben dat brandstichting steeds vaker voorkomt als een vorm van vernielzucht.” Afgelopen week rukte de brandweer tweemaal uit om brandende zitbankjes in Boxtel-Oost te blussen. Beide bankjes waren aangestoken.

Omwonenden van het Sint-Janspontje hebben geschokt gereageerd. Frans en Tossy de Man, die nabij het Dommelsteegje een stukje grond bezitten, lieten deze week weten dat de vandalen zaterdagavond ook op hun terrein zijn geweest en sporen hebben achtergelaten. In Liempde klinkt inmiddels de oproep om zowel de vandalen als hun ouders aansprakelijk te stellen voor de schade. Anderen geven aan dat inwoners oplettend moeten zijn. ,,De openbare ruimte is voor iedereen en niet voor een paar vandalen”, vindt Tossy de Man. ,,Er is duidelijk voor duizenden euro’s schade aangericht en wij zijn er voor omdat te verhalen op de daders. Als er tips zijn, waarschuw de politie.”

Dat zegt ook woordvoerder Schel, die aangeeft dat ook in het zogeheten trimbos in Liempde op grote schaal vernielingen worden aangericht. Volgens omwonenden worden daar aan de lopende band gloednieuwe speeltoestellen gesloopt. Ook worden soms namen van mogelijk verdachte jongeren genoemd. ,,Het is van belang dat die mensen deze namen doorspelen aan de politie zodat die in actie kan komen”, zegt Schel.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De aanlegsteiger van het Sint-Janspontje is zaterdagavond door brand verwoest. (Foto: Albert Stolwijk).




29 april 2010

Print deze pagina

Terug