GROTE OPKOMST BIJ EERSTE EDITIE

Boxtelse museumdag meteen schot in de roos

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Museum De Canonye op Duinendaal is niet vaak geopend, vandaar dat veel mensen zondag tijdens de eerste Boxtelse museumdag de kans grepen om de fraaie collectie over het leven van de kanunniken te bezichtigen. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Wegdromen bij een collectie over het leven van de kanunniken, de tijd vergeten bij een tentoonstelling over de geschiedenis van Boxtel of de beroemde Boxtelse alleskunner Hendrik Verhees en je verbazen over de omvang van het skelet van de 23 lange en 12 meter hoge Brachiosaurus. Het kon zondag 25 april allemaal tijdens de eerste Boxtelse museumdag die bij de meeste deelnemende musea voor een grote opkomst zorgde.

De museumdag werd gehouden om alle Boxtelaren de kans te geven om kennis te nemen van de diversiteit aan collecties in de gemeente. Belangstellenden hadden zondag op vertoon van de folder die huis-aan-huis verspreid was in de gemeente Boxtel gratis toegang bij de diverse musea in Boxtel en Liempde en de collecties van de Stichting Hendrik Verhees, de Stichting Openbaar Kunstbezit Brabant en het gilde Sint-Barbara en Sint-Joris en Sint-Antonius Abt in Bibliotheek de Meierij aan de Burgakker.

PLATTEGROND
In de folder waren de musea genummerd en de nummers verwerkt op een plattegrond, waarmee men een fietstocht kon samenstellen voor een bezoek aan de verschillende musea. Mede dankzij het goede weer werd daar grif gebruik van gemaakt, waaronder door Corrie Wolf en haar man Gerard. ,,Dit is een leuke, nieuwe activiteit”, liet Corrie weten in de bibliotheek, waar ze zichtbaar genoot van de collectie van Boxtelaar Cor van Geffen van de Stichting Openbaar Kunstbezit Brabant en met name van de schilderijen waarop landschappen te zien waren.

,,We maken er vandaag een leuke dag van met bezoeken aan alle musea, waaronder ook het oertijdmuseum aan de Bosscheweg. Heel gek, we wonen er vlakbij maar zijn daar nog nooit binnen geweest. We zijn vandaag begonnen bij De Kleuskes in Liempde en hebben daarnaast een bezoek gebracht aan De Canonye en historisch museum Piet Dorenbosch. Dadelijk gaan we naar het Wasch- en Strijkmuseum en Brabant Goedgemutst. Een prima initiatief is dit, lekker op stap in je eigen omgeving.”

Leny van der Meijden, beheerder van museum De Canonye met de collectie over het leven van de kanunniken en zelf woonachtig in het fraaie Kanunnikenhuisje op Duinendaal, keek zondag op van de hoge opkomst. ,,Museum De Canonye is niet zo vaak geopend, alleen in de zomer op de laatste zondagen van de maand, maar zo’n drukte heb ik nog niet vaak gezien. Al vanaf vanochtend is het een komen en gaan van mensen. Omdat het hier maar klein is, staat het al snel vol, maar dat is geen probleem. Ik vind het prima als de mensen even een kijkje nemen in mijn woonkamer naast de museumruimte; het is natuurlijk ook een bijzonder fraai en historisch pand.”

GESCHIEDENIS
Even verderop bleek ook historisch museum Piet Dorenbosch aan de Markt een trekpleister. De gangen van het museum, dat naast een permanente tentoonstelling over de plaatselijke geschiedenis jaarlijks ook een aantal thema-exposities herbergt over typische Boxtelse onderwerpen, stonden vol met bezoekers. In een van de ruimten gaf Jan Swinkels uitleg aan de bezoekers over de exposities en het museum. ,,Dit evenement is een uitkomst van de gesprekken die de betrokkenen van de Boxtelse musea regelmatig met elkaar hebben. Het is de bedoeling om in de toekomst vaker gezamenlijk open dagen te houden, je ziet dat er behoefte aan is. De belangstelling is ook hier uitstekend, er is sprake van een continue toeloop van mensen.”

Swinkels, die verantwoordelijk is voor de inrichting van de exposities, liet zondag weten dat de museumruimte aan de Markt eigenlijk aan de kleine kant is. ,,Hier hangen nu zo’n vijftig lijsten, maar op zolder liggen er in totaal zo’n 1.700 met foto’s en gegevens over tal van Boxtelse onderwerpen. We wisselen de exposities natuurlijk wel eens, maar het zou fijn zijn als we over meer ruimte zouden kunnen beschikken. We zijn momenteel druk bezig met het samenstellen van een nieuwe expositie over de geschiedenis van Boxtel, om precies te zijn de periode 1992-2010. Die kan in het najaar bezichtigd worden in het gemeentehuis tijdens het jaarlijkse Herfstfestijn.”

SCHUTTERSGILDEN
Veel indruk maken ook de collecties over Hendrik Verhees, de Stichting Openbaar Kunstbezit Brabant en de gilden Sint-Barbara en Sint-Joris en Sint-Antonius Abt in de bibliotheek aan de Burgakker. Ook hier is sprake van een redelijke toeloop van mensen, hoewel het hier niet om een echt museum gaat. ,,We zijn nog niet zo lang geopend, maar er zijn al zo’n veertig mensen langs geweest”, vertelde chroniqueur Frans Heerschop van het gilde Sint-Barbara en Sint-Joris zondag. ,,Ik ben ook beheerder van de gildekamer die boven het museum Piet Dorenbosch is gevestigd, maar die ruimte is niet geschikt om een tentoonstelling te herbergen en mensen te ontvangen. Vandaar dat we hier in de bibliotheek een selectie laten zien van het materiaal over de gilden. We schetsen niet alleen een beeld van de hedendaagse gilden, maar ook van de gilden die vanaf de middeleeuwen tot ongeveer 1900 bestaan hebben. Aan het einde van de negentiende eeuw zijn de Boxtelse schuttersgilden verdwenen, maar eind vorige eeuw zijn ze weer heropgericht.”

Een paar meter verder werd in de bibliotheek informatie gegeven over het leven en werk van Hendrik Verhees aan de hand van een aantal panelen met tekst en afbeeldingen, waaronder kaarten. Ruud van Nooijen van de Stichting Hendrik Verhees liet weten dat de expositie over de beroemde Boxtelse cartograaf, bestuurder, aannemer en architect tot begin juni in de bibliotheek te bezichtigen is. ,,Maar wij zijn op zoek naar een permanente expositieruimte, zodat we nog veel meer veel materiaal van Verhees kunnen laten zien.”

DE GROENE POORT
Ook het bekendste en grootste museum in Boxtel, oertijdmuseum De Groene Poort, kon zondag rekenen op veel bezoekers. Rond de klok van een uur ’s middags stond de parkeerplaats afgeladen vol met auto’s. Niet alleen in, maar ook rondom het museum waren veel bezoekers te vinden die behalve van de collecties ook genoten van de zon. Wie gedacht had dat het zomerse weer veel mensen er zondag van zou weerhouden om naar de diverse musea te gaan, kwam bedrogen uit. De eerste editie van de Boxtelse museumdag groeide uit tot een succes en smaakt duidelijk naar meer.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De diverse musea in Boxtel en Liempde die deelnamen aan de eerste Boxtelse museumdag konden rekenen op veel belangstelling, waaronder historisch museum Piet Dorenbosch aan de Markt. (Foto: Albert Stolwijk).
29 april 2010

Print deze pagina

Terug