RIDDERORDE VOOR WIM KETELAARS (BOXTEL VOORUIT)

Boxtel grossiert in koninklijk eremetaal

DOOR MARC CLEUTJENS

Boxtel is ook dit jaar weer een van de koplopers in de jaarlijkse lintjesregen. Daags voor Koninginnedag zijn hedenochtend in de radzaal van het gemeentehuis liefst dertien inwoners verrast met een koninklijke onderscheiding. Een ridderorde was er voor Wim Ketelaars, onder meer voorzitter van Boxtel Vooruit en directeur van Saltho Onderwijs. Twaalf inwoners werden benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Wim Ketelaars (57) is voorzitter van Boxtel Vooruit sedert 1990. Daarnaast is hij actief lid van de plaatselijke Lionsclub, directeur en lid van de adviesrad van Sterk in Werk en medeoprichter van de Stichting Vrienden voor Belapdi, die projecten opzet in Wit-Rusland. Ook stond Ketelars aan de wieg van de Stichting Brede Scholen Primair Onderwijs Boxtel en gaf hij leiding aan de jubileumcommissie voor het negentig- en honderdjarig bestaansjubileum van de Gildenbondsharmonie en Boxtelís Harmonie.

Boxtelaar Ad Boleij (67), lid van de Democratische Partij Boxtel-Liempde, werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten sinds 1957 voor de Grafische Bond van de FNV en het voorzitterschap van de Huurders Belangen Vereniging.

Hans Dupont (79), ook uit Boxtel, werd geŽerd voor zijn activiteiten voor Scouting Nederland en hockeyclub MEP. Daarnaast is Dupont sinds 1998 bestuurslid van de KBO en is hij binnen zorgcentrum Simeonshof werkzaam als vrijwillig lector, vertrouwenspersoon en pastoraal medewerker.

Joke van Haaren (58) etaleerde vele verdiensten, onder meer binnen buurtvereniging Looeind in haar woonplaats Liempde en als secretaris van Algemeen Belang Liempde. Ze is organisator van de collecte voor het Reumafonds en was actief binnen Vrouwencontact Liempde. Sinds 2001 is ze gastvrouw bij de Stichting BOL in Liempde, vanaf 2006 is Van Haaren lid van de dorpsraad.

De activiteiten voor buurtvereniging Smalwatervallei, het vrijwilligerswerk bij Boxtel Vooruit en de inspanningen voor de reuzencultuur in Boxtel leverden Jan Ketelaars (63) een lintje op. Ketelaars is het gezicht van de bejaardentocht, organiseert de intocht van Sinterklaas en is oprichter van de Reuzenfederatie. Befaamd is zijn betrokkenheid bij het wel en wee van reus Jas de Keistamper.

Mario Knoops (57) uit Liempde heeft vele verdiensten voor de samenleving. De locatiedirecteur van zorgcentrum De Beemden in Sint-Michielsgestel was KPJ-voorzitter in zijn woonplaats, is sinds 1978 politiek actief binnen Combinatie95 en haar voorlopers, maakt deel uit van de Natuurwerkgroep Liempde en is sinds 1999 voorzitter van de Wereldwinkel Boxtel. Binnen Goed Wonen Liempde is Knoops sedert 2004 lid van de raad van commissarissen.

Joop Koelink (63) uit Boxtel wordt koninklijk gefÍteerd vanwege zijn bemoeienis bij de tennisclub Gemonde en zijn activiteiten op de MichaŽlschool. Daar was hij initiator, coŲrdinator en docent van het autoproject, dat leerlingen de kans biedt om het vak autotechniek te leren.

Karel Kreijveld (60) wordt onder meer onderscheiden vanwege zijn activiteiten voor tennisclub De Merletten en de Stichting Beheer Bewonersgelden Cello. Daarnaast is Kreijveld langdurig actief geweest voor het parochiebestuur in zijn woonplaats Liempde.

Naast zijn werkzaamheden als tandarts was Frans van Loon (71) uit Boxtel breed actief in de samenleving. Hij was in het verleden onder meer nauw betrokken bij de Maria Reginaparochie en hockeyclub MEP. Later was hij (bestuurlijk) actief bij de atletiekclubs Marvel en Prins Hendrik en trad hij op als secretaris van de Stichting Restauratie Sint-Petrus. Thans is Van Loon onder meer vrijwilliger bij een verpleeghuis en is hij lid van de avondwakegroep binnen de Verrijzenisparochie.

Bingo loopt als een rode draad door het leven van de Boxtelse An van der Struijk (79). Binnen woonzorgcentrum Sint-Jozef in Esch verzorgt ze wekelijks de bingomiddagen. Verder is ze sinds 1989 vrijwilliger binnen dat zorgcentrum en draagt ze er mede zorg voor de eucharistievieringen. Elf jaar lang bezorgde Van der Struijk bij ouderen thuis (tafeltje dekje), daarnaast is ze sinds 1986 lange tijd bestuurslid van de KBO in Esch. Thans bezorgt ze regelmatig maandblad De Nestor bij KBO-leden.

Muziek, cultuur, ouderenzorg en kerkelijk leven staan centraal op het cv van Annie Swinkels (73) uit Boxtel. Swinkels begeleidde restauratieprojecten van SintLucas in Frankrijk, waarbij ook haar echtgenoot Jan nauw betrokken was. Sinds 1963 is ze vrijwilliger bij de Stichting Openbaar Carnaval, vanaf 1972 treedt Swinkels op als docent en vrijwilligers voor de handwerkgroep in Lennisheuvel. De naaikunst heeft de Boxtelse tot een ware kunst verheven.

Els Tromp (70) is sinds 1976 actief lid van zangvereniging Sint-Petrus & Sint-Cecilia. Daarnaast is de Boxtelse sedert 1985 vrijwilliger bij voetbalclub ODC, waar ze onder meer de tribunes veegt en voetbaltenues onderhoudt. Al meer dan 24 jaar verkoopt Tromp kaartjes aan de kassa van sportpark Molenwijk.

De laatste decoranda in de lijst is Mirjam van den Boer (49) uit Liempde, die wordt onderscheiden vanwege haar verdiensten op het gebied van muziek, koorzang, cultuur en geldwerving. Van den Boer is al vele jaren lid van fanfare Concordia, is dirigent van jongerenkoor Dissisit, organiseert de Sinterklaasintocht in haar woonplaats en dirigeert het kinderkoor in de kerk. Ook collecteert de Liempdse voor verschillende organisaties en is ze zowel medeoprichter als dirigent van popkoor Voices.
29 april 2010

Print deze pagina

Terug