SINT-JOZEFKAPEL KRIJGT TORENTJE

Bouw veldkapel Lennisheuvel in eindfase

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De realisatie van de Sint-Jozefkapel aan de Brede Heide in Lennisheuvel begint op te schieten. Zaterdag wordt het torentje geplaatst. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

De Sint-Jozefkapel in Lennisheuvel is bijna klaar. Zaterdag 1 mei wordt de toren op de veldkapel geplaatst. Daarnaast werden afgelopen week inheemse bomen geplant in het gebied rond de kapel De komende tijd gaan vrijwilligers aan de slag met de afwerking van de buitenzijde en de inrichting van de Sint-Jozefkapel.

Zaterdag 1 mei haalt een dieplader bij het bedrijf Blusco de toren op. Via de industrieweg zal het transport aankomen bij de Sint-Jozefkapel. Met behulp van een kraan wordt de toren vervolgens op de kapel geplaatst. ,,De bouw begint nu echt op te schieten”, vertelt Caspar Willers van de Werkgroep Sint-Jozefkapel enthousiast. ,,Het metselwerk is helemaal klaar, er moet alleen nog gevoegd worden.”

De toren wordt zaterdag op het dak geplaatst, vervolgens gaan leerlingen van het Vmbo-College Boxtel aan de gang met leien. ,,De leerlingen worden opgeleid tot leidekkers en gebruiken dit als leerproject”, legt Willers uit. ,,Het is fijn dat we zoveel medewerking krijgen van inwoners maar ook van bedrijven. Het blijft uiteindelijk allemaal vrijwilligerswerk.” Daarnaast wordt momenteel druk gewerkt aan het vervaardigen van de glas-in-loodramen voor de Sint-Jozefkapel. In de ramen komen symbolen van gereedschappen die Sint Jozef gebruikte in zijn werk als timmerman.

AANTREKKELIJK
Met de Sint-Jozefkapel wil de werkgroep de toegang tot het dorp Lennisheuvel aantrekkelijk houden. Niet alleen de kapel draagt hier aan bij, momenteel wordt ook gewerkt aan herinrichting van de paardenwei aan de Brede Heide. Hier wordt een sterrenbos aangeplant en worden bankjes geplaatst.

De tuin rond de Sint-Jozefkapel wordt geschikt gemaakt voor wandelaars. Daar komen een bomenlaan, hagen en bankjes. De kapel wordt grotendeels gebouwd met hergebruikte materialen. De twee afbeeldingen van de zevende zegel op de smeetijzeren poort zijn geschonken, de zes banken in de kapel zijn afkomstig uit de Sint-Theresiakerk. Het brandgeschilderde raam aan de achtzijde is geschonken door een inwoner en komt uit Zuid-Frankrijk.

Eerder stelde de werkgroep dat het leuk zou zijn als de kapel op 19 maart gereed zou zijn. Dit is namelijk de dag van de heilige Sint Jozef. ,,Iedereen die meewerkt doet dit op vrijwillige basis en ik vind dat het al best snel is gegaan”, zegt Willers. ,, Ik verwacht dat we voor de zomer klaar zijn.”
29 april 2010

Print deze pagina

Terug