EEUWIGE HIPPIE TREEDT OP TIJDENS BOXTELS ORANJEFEEST

Armand: ’No blow, no show’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Eindhovense protestzanger Armand is ook na ruim veertig jaar na zijn hit ’Ben ik te min’ nog altijd geëngageerd. (Foto’s: Peter de Koning).

DOOR HENK VAN WEERT

Wie de woonkamer van zanger Armand in Eindhoven binnenstapt kan er niet omheen. Volgestouwd met van alles en nog wat pronkt daar op een standaard een fraaie spiksplinternieuw akoestische gitaar. ,,Twaalfsnarig! Met een prachtige ’zingende’ klank waarbij de octaven mee vibreren. Ik gebruik ’m vooral als ik optreed met mijn nieuwe band, De Blommenkinders.”

Want ook al wordt Herman van Loenhout volgend jaar 65, optreden doet hij nog altijd. Bekend van de uit 1967 daterende protestsong ’Ben ik te min’ staat hij met zijn artiestennaam Armand nog steeds een keer op drie per week op de planken. ,,Ik speel overal waar ze me vragen.” Morgenavond, vrijdag 30 april is hij de publiekstrekker tijdens het Koninginnedagfeest op de Boxtelse Markt.

Geëngageerd is hij nog immer. ,,Ik ben net terug uit IJsland waar ik wereldberoemd ben. Op de trappen van het gerechtsgebouw in Reykjavik heb ik de zware industrie in dat land voor rotte vis heb uitgescholden. IJsland kan zichzelf makkelijk op een alternatieve manier bedruipen dankzij de geothermische energiebronnen die het heeft. Maar dat gebeurt niet…” Armand schudt zijn lange roodgeverfde haar. ,,Weet je: het geheim achter het perpetuum mobile ligt al lang bij Shell in de brandkast. Reken maar!”

EEUWIGE HIPPIE
Trots toont Armand zijn ’drieklapper’, de driedubbele elpee Mooie Woorden die in 2007 verscheen en waaraan hij zes jaar heeft gewerkt. De hoes heeft hij helemaal zelf ontworpen en straalt net als in de jaren zestig volop love, peace and happiness. ,,Het is nog altijd hip om de wereld te redden. In die zin heb ik er ook geen moeite mee als ik de eeuwige hippie wordt genoemd. En echt: er wordt in deze tijd veel meer actie gevoerd dan in de sixties. En net als toen treedt de politie nog steeds met de botte bijl op tegen demonstranten. Het komt alleen niet in de media. Daarom lees ik ook geen krant en kijk ik niet naar het nieuws. Mensen worden overvoerd met nieuws en daardoor wordt een rookgordijn opgetrokken. Of het me ontmoedigt? Nee hoor, we gaan gewoon door. En ondertussen bouw ik lekker een pijpje.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Geduldig bouwt Armand zijn pijpje.

Welke nummers Boxtel morgenavond krijgt te horen, is vooralsnog een verrassing. ,,Ik beschik over een repertoire met wel tweeduizend zelf geschreven liedjes. In ieder geval nummers van mijn laatste album. Maar ik tast ter plaatse af, wat het publiek wil. Ik speel nooit volgens een vaste setlist. Dat is ook de reden dat mijn fans altijd terugkomen. Natuurlijk speel ik ’Ben ik te min’. Daar kom ik niet onderuit. Dat hoort bij mijn imago, net als blowen.” Armand grinnikt: ,,Want weet je: no blow, no show zeg ik altijd!”

Dagelijks is Armand met muziek bezig en schrijft hij teksten en melodieën. ’Mooie Woorden’ heeft hij helemaal zelf opgenomen. Niet alleen de zang, ook de instrumentale begeleiding heeft hij zelf ingespeeld. ,,Maar als je in je uppie optreedt, wordt het moeilijk om die nummers te vertolken. Vandaar dat ik zo blij ben met mijn nieuwe band. Vier jonge gasten, in leeftijd variërend van 17 tot 38 jaar. Enthousiaste muzikanten waarmee ik nu volop aan het repeteren ben. In september moet de premičre plaatsvinden.”

WIETEXPLOSIE
De protestzanger haalt wat tabak uit een doosje. Hij frummelt ermee op een stukje papier. ,,American spirit. Zonder toevoegingen, puur spul.” Hij mengt het met wiet. ,,Buitenteelt, niet van onder de lampen vandaan.”

De ceremonie van het mengen van tabak en wiet is opzienbarend en duurt ruim een halfuur. Dan propt hij het in een aardewerk pijpje dat taps toeloopt. Dit is wat Armand een ’pijpje bouwen’ noemt. ,,Een chillum”, vertelt Armand. ,,Vroeger gebruikte iedereen het. Tegenwoordig kent bijna niemand het meer. Als je een joint rookt, voelt dat of je op een vliegend tapijt zit. Het geďmpregneerde vloeipapier zorgt voor een langzame reactie. Het effect van de chillum is vergelijkbaar met het afvuren van een menselijke kanonskogel in het circus. Het is echt een explosie!”

Hij steekt zijn ’stickie’ aan en neemt een paar kleine halen. Als de tabak roodheet is inhaleert Armand diep en even later is zijn gezicht in een dikke rookwolk gehuld. Dan legt hij zijn pijpje weg en is het voorbij. Maar niet voor Armand, die heeft nog zeker een uur of drie plezier…

Het optreden van Armand op de Boxtelse Markt staat vrijdag 30 april gepland van 22.00 tot 22.30 uur. De Eindhovense protestzanger speelt tijdens de pauze van het klapstoeltjesconcert van de plaatselijke rockband Go Rome, dat vanaf 21.00 uur een reprise beleeft met hits uit de Top 2000.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wiet roken met een chillum. Het voelt als een explosie…
29 april 2010

Print deze pagina

Terug