GEZONDE KLASSELUNCH OP BOXTELSE SCHOLEN

Lekker smikkelen in de klas

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leerlingen van groep 8 van basisschool De Vorsenpoel dekken de tafel voor de lunch die zij gezamelijk gaan nuttigen. Op de achtergrond helpt eigenaar Ronald de Jong van de Albert Heijn-vestiging aan de Prins Hendrikstraat in Boxtel een handje mee. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

De meeste kinderen uit groep 8 van basisschool De Vorsenpoel in Boxtel-Oost eten normaal gesproken tussen de middag thuis, maar donderdag 22 april aten ze voor één keer hun boterham samen in de klas. De klasselunch maakt deel uit van het landelijke programma ’Ik eet het beter’, waarmee Albert Heijn elk schooljaar verschillende activiteiten organiseert om kinderen van groep 6, 7 en 8 aan te zetten tot gezonder eten.

Leerlingen uit groep 8 van de verschillende basisscholen in Boxtel schoven donderdag aan voor een gezonde lunch, nadat ze eerder al les hadden gekregen over een verantwoord en gevarieerd eetpatroon. Eigenaar Ronald de Jong en bedrijfsleider Ron Versluis van de Albert Heijn-vestiging in Boxtel brachten een bezoek aan een van de scholen, waarbij de keus dit keer viel op De Vorsenpoel.

BIOLOGISCHE PINDAKAAS

De bijna dertig leerlingen van leraar Leo van de Laar bleven donderdag allemaal over op school om in bijgebouw ’t Poeltje aan een keurig gedekte tafel te genieten van een lunch die bestond uit onder meer knäckebrood, brood, groente, tomaten, kaas, biologische pindakaas, zuivelspread en drinkyoghurt en melk.

De Jong: ,,Met het aanbieden van een les over gezond eten en een gratis klassenlunch willen we de kinderen duidelijk maken dat een gezond voedingspatroon belangrijk is, zeker met het oog op volgend jaar als deze leerlingen naar het middelbare onderwijs gaan en zelf voor hun lunch gaan zorgen. We proberen dit op een leuke manier onder de aandacht van de leerlingen te brengen. De lesmaterialen zijn ontwikkeld in samenwerking met externe onderwijsspecialisten met advies van het Voedingscentrum.”

TOETS
Leerkracht Van de Laar liet weten dat zijn leerlingen twee lessen over gezond eten gevolgd hadden, waaronder een toets. Het lesprogramma werd donderdagmiddag afgesloten met de lunch die ’s ochtends opgehaald kon worden bij de Albert Heijn-vestiging aan de Prins Hendrikstraat in Boxtel.

Van de Laar: ,, De kinderen weten nu meer over het belang van gezond en gevarieerd eten en over de schijf van vijf. Nu gaan we het in de praktijk brengen. Vandaag staan alleen gezonde producten op tafel, dus bijvoorbeeld ook geen hagelslag, maar weer wel vruchtenhagel omdat daarin gezonde suikers zitten. De bedoeling is dat de kinderen ervaren dat samen gezond eten niet alleen lekker, maar ook gezellig kan zijn.”

Raul van Grinsven (12) genoot zichtbaar van de klassenlunch. ,,Normaal blijf ik ook over. Dat is best leuk, maar niet als er veel kleine kinderen zijn. Ik vind het daarom heel gezellig om een keer samen met al mijn klasgenoten een boterham te eten op school. Het ziet er allemaal goed uit, zo zie je maar dat een gezonde lunch ook heel lekker kan zijn.”

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De leerlingen van groep 8 van de Vorsenpoel genieten van een gezonde lunch. (Foto: Albert Stolwijk).
15 april 2010

Print deze pagina

Terug