VAARSEIZOEN OP DOMMEL VAN START

Rondje Boxtel weer open voor kanoŽrs

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Voor het eerst kunnen peddelaars de nieuwe glijgoot bij de Mgr. Wilmerstraat gaan gebruiken. (Peter de Koning).

DOOR HENK VAN WEERT

Nu de baggeraars hun werkzaamheden hebben gestaakt, is de Dommel weer beschikbaar voor kanoŽrs om het populaire Rondje Boxtel te varen. Voor het eerst kunnen peddelaars de nieuwe glijgoot bij de Mgr. Wilmerstraat gaan gebruiken. Omdat de stroomsnelheid van de rivier nog niet optimaal is, zijn wel wat provisorische aanpassingen nodig, maar dat mag de pret niet drukken, meldt voorzitter Leon van der Eerden van kanovereniging De Pagaai.

Het waterschap heeft de rivier weer open gesteld voor het toeristisch vaartochtje. Doordat de op veel plekken dichtgeslibde rivierbedding is uitgegraven kunnen de roeiers veel beter uit de voeten. De herinrichting van de Dommel is echter nog niet voltooid en daarom is de rivier nog altijd afgedamd nabij de splitsing met het Omleidingskanaal. Alleen via een grote duiker stroomt het water door de oorspronkelijke loop richting het centrum van Boxtel.

De dam voorkomt volgens Waterschap De Dommel dat de stroomsnelheid van het rivierwater te hoog wordt. En dat is onwenselijk omdat in het centrum van Boxtel, tussen de Raaphof en de Zwaanse Brug, nog een deel uitgebaggerd moet worden. Het verontreinigde slib dat hier nog aanwezig is, zou zich kunnen verplaatsen naar de reeds opgeschoonde rivierbedding stroomafwaarts.

,,Nabij de Laarakkerweg is nu extra uitstapplaats waar kanoŽrs hun boot over de afdamming moeten tillen. Dat moest altijd al bij de stuw aan de noordkant van het kanaal, maar nu dus tijdelijk ook aan de zuidkantĒ, aldus Pagaai-preses Van der Eerden. Op zijn verzoek heeft Waterschap De Dommel bij de afdamming deze week een tijdelijke in- en uitstapplaats gerealiseerd. Voorts hebben leden van kanovereniging onder de brug in de A2 een bekisting aangebracht waardoor enkele uitstekende stukken betonijzer geen gevaar meer opleveren. In november vorig jaar stuitten de baggeraars hier op oude resten van de vroegere brug in de rijksweg waardoor ze onder het wegdek niet konden werken.

KANOGOOT
Doordat de stroomsnelheid van het Dommelwater nog niet optimaal is, heeft het waterschap de stuw wat opgehoogd ter hoogte van de Mgr. Wilmerstraat. Zo wordt voorkomen dat het waterpeil te veel zakt. Tijdens een proefvaart bleek afgelopen week dat hierdoor de glijgoot voor kanoŽrs minder water krijgt. De bodem van de kanoís schuurden over de betonnen vloer van de kanogeul.

De Pagaai brengt een tijdelijke geleidingsplaat aan om het euvel te verhelpen. Ook worden rubberen matten op de vloer van de goot gelegd om ongemakken weg te nemen. ,,We mogen zelf aanpassingen doen ten behoeve van de kanotochten en het waterschap heeft daarvoor alle medewerking toegezegd. Daar zijn we heel erg blij meeĒ, aldus Van der Eerden.

Ook het Boxtelse bedrijf Strik Recreatie hervat de kanotochten, meldt Marijke Strik. ,,Afgelopen week hebben we een proeftochtje gedaan en zijn erg te spreken over het Rondje Boxtel. Bij de vispassage schaafde de kano inderdaad nog even met de bodem over het beton doordat er te weinig water doorheen stroomt. Maar voor echte problemen zorgt dat niet. Zeker niet als er enkele aanpassingen worden gedaan.Ē

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: In september 2009 namen burgemeester Frank van Beers en watergraaf Peter Glas de nieuwe kanoglijgoot bij de vispassage officieel in gebruik. (Archieffoto: Peter de Koning).
22 april 2010

Print deze pagina

Terug