BOXTELAREN MASSAAL NAAR DATACENTER

Rabobank raakt tel kwijt op open dag

DOOR MARC CLEUTJENS

Iedere bancaire transactie die de Rabobank straks verricht, wordt aan de Bloemmolen in Boxtel nauwkeurig verwerkt. Vertrouwen is wat de bank wil uitstralen met het peperduur en bovenal duurzaam datacenter dat voor een bedrag van 140 miljoen euro in iets meer dan twaalf maanden werd opgetrokken. De open dag op zaterdag 17 april – een eenmalige kans om drie beveiligingsschillen rondom de bunker te doorkruisen – trok ruim 1.600 bezoekers.

,,We zijn echt een beetje beduusd door zoveel bezoekers”, glimlacht directeur facilities Vincent Lokin van Rabobank Nederland. Lokin mocht vorige week een paar dagen op rij gastheer spelen en deed dat met verve. Na de officiële opening op donderdagmiddag en de tweede opening met een paar honderd Boxtelse ondernemers op donderdagavond, stond hij zaterdagmiddag weer klaar om die honderden nieuwsgierigen met een gulle lach welkom te heten op een terrein waar doorgaans in computertaal wordt gepraat en pottenkijkers op afstand worden gehouden. ,,We zitten nu al op 1.200 bezoekers en het worden er vast nog veel meer”, zegt Lokin kort na het middaguur.

Hoeveel bezoekers er precies zijn, is op dat moment onduidelijk. ,,We zijn de tel een beetje kwijtgeraakt”, erkent communicatiemedewerker Caroline van Megen. Ook Van Megen straalt, net als al die andere Rabobank-medewerkers die zichtbaar trots zijn op het huzarenstukje dat hun bank in Boxtel heeft geleverd. En eerlijk is eerlijk, wat hier op bedrijventerrein Vorst is gebeurd sinds in december 2008 de eerste paal werd geboord, is eigenlijk met geen pen te beschrijven. ,,Toen ik deze opdracht kreeg, heb ik meteen gezegd dat het bouwen van zo’n complex binnen twaalf maanden absoluut onmogelijk is”, vertelt Egon Jenniskens.

Jenniskens is bouwkundige en leidt onophoudelijk bezoekers rond door het datacenter. ,,Wie zegt dat een gebouw van 140 miljoen euro binnen twaalf maanden gebouwd moet worden, wordt voor gek verklaard. Zoiets kan helemaal niet.” Maar het onmogelijke bleek mogelijk in Boxtel, waar uiteindelijk meer dan 1 miljard euro wordt geďnvesteerd om het digitale dataverkeer van de grootste bank van Nederland te verwerken.

Jenniskens leidt zijn gevolg langs het energiegebouw, waar generatoren onophoudelijk brullen om de stroomvoorziening op peil te houden. Uit voorzorg zijn dieselmotoren gebouwd, die aanslaan als de stroom onverhoopt zou wegvallen. ,,Daarvoor is zo’n 90.000 liter diesel aanwezig, waarmee we 48 uur uit de voeten kunnen.” Ook de hotfloor laat de bouwkundige zien, hoewel hier de deuren gesloten blijven. ,,Straks staan hier heel veel computeralleys. Op zaal werkt niemand, om brandgevaar tegen te gaan wordt het zuurstofgehalte teruggebracht.”

GASTVRIJHEID
De bezoekers staan perplex door zoveel technische hoogstandjes in ’hun’ Boxtel. ,,Best iets om trots op te zijn”, zegt een van de deelnemers aan de rondleiding. ,,Boxtel zal er veel mee opschieten”, zo is de verwachting. De gastvrijheid waarmee de Rabobank haar bezoekers ontvangt kweekt ook veel goodwill. Niets is aan het toeval overgelaten en de bezoekers worden op alle fronten in de watten gelegd. Een cateringbedrijf schenkt koffie, thee, frisdank en sapjes, maar ook een greep in de fruitmand is toegestaan. Wie zin heeft in taart of vlaai, komt evenmin iets tekort.

De Bondsband speelt op de parkeerplaats bekende deuntjes, wielerfans kunnen op echte Giant-fietsen stappen en op een rollerbank laten zien dat ze misschien een professionele wielercarričre zijn misgelopen. ,,Elk uur geven we een shirt van de Rabobank-wielerploeg weg aan de snelste renner”, belooft de medewerker van deze stand. Kinderen die nog niet bij de trappers kunnen, kiezen voor de vreselijke spiraal, bekend van de Honeymoonquiz met Ron Brandsteder maar nu op iedere braderie te vinden. Deze spiraal heeft, hoe kan het ook anders, de vorm van het euroteken...

In het kantoor naast het datacenter verbazen de bezoekers zich over het vele licht op de verdiepingen en de prachtige kantoormeubels. De flexplekken ademen veel sfeer, het wordt vast een genot om hier te werken. Eenmaal buiten kan geheel in stijl een duurzaam sapje uitgeperst worden. ,,Gebruik je eigen energie om iets lekkers te maken”, klinkt het uitnodigend. Daarvoor is het nodig om op een hometrainer te stappen die sinaasappels uitperst. Of kunstmatig te roeien en zo een fruitshake met kiwi en banaan in de blender te mixen.

Als Caroline van Megen weer passeert staat de teller al op 1.300 bezoekers. En het is pas half twee, nog ruim twee uur te gaan voordat de poorten definitief op slot gaan en alleen medewerkers met pasjes de poort van het datacenter mogen passeren. Directeur Lokin geniet van al die bezoekers op deze zonnige dag. ,,Vooraf is het moeilijk in te schatten. Komen er 300 mensen? 500? Nu al is duidelijk dat alle verwachtingen worden overtroffen en Boxtel massaal kennis wil maken met het datacenter.”
22 april 2010

Print deze pagina

Terug