’WETHOUDER LIET BOXTEL KENNISMAKEN MET DUURZAAMHEID’

Boxtel neemt afscheid van ’fenomeen’ Van den Oetelaar

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Provincieambtenaar Harrie Vissers verrast Ger van den Oetelaar met een cheque van 20.000 euro voor de aanleg van een biodiversiteitstuin in Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

Een bevlogen bestuurder met een netwerk dat reikt van het koningshuis tot de man op de hoek van de straat. Het was een van de rake typeringen van Ger van den Oetelaar, die gistermiddag na twaalf jaar wethouderschap werd uitgeluid. De Liempdenaar werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau, maar noemde de strategische visie die werd opgesteld met meer dan duizend Boxtelaren zijn grootste cadeau. ,,Besturen is meer dan alleen maar in de zon staan. Je moet er vooral zijn als het hard waait.”

Een fenomeen. Zo omschreef professor Theo Beckers van Telos, Brabants Centrum voor Duurzaamheidsvraagstukken Ger van den Oetelaar. Ook: een zondagskind in de politiek, en: een zeldzaam soort bestuurder dat meer leraar en kunstenaar is, op zoek naar het herstel van banden met het verleden. ,,Ger is iemand die de werkelijkheid wil aanpassen aan zijn dromen”, sprak Beckers, die ook kritische kanttekeningen plaatste. Want een pionier als Van den Oetelaar kan wel van alles op de kaart zetten, maar het is altijd lastig om successen om te vormen tot beleid. ,,De follow-up ontbreek vaak en ik ben benieuwd hoe Boxtel daar straks mee om zal gaan als Ger echt weg is. Gelukkig is de erfenis van Ger grotendeels testamentair geregeld.”

Jan Baan, directeur van Brabants Landschap, omschreef Van den Oetelaar als een ’topper’ die altijd oog heeft gehad voor de beleefbaarheid van de natuur en het landschap. ,,Natuur moet geen specialisme zijn voor ecologen”, sprak Baan. ,,Ger is groot geworden in de natuurbescherming en heeft altijd een bevlogen en kundig verhaal. Gelukkig blijft hij betrokken bij de streekrekening en het streekhuis; we kunnen zijn energie nog niet missen.”

IN GOEDE AARDE
Onno Hoes, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, had een videoboodschap op laten nemen die tijdens de afscheidsbijeenkomst in restaurant Molenwijk werd afgespeeld. Hoes noemde streekrekening Het Groene Woud als een van de grootste successen van de wethouder, omdat die rekening steeds verder over Brabant wordt uitgerold en de uitgangspunten inmiddels ook in het buitenland worden ontdekt. ,,Je bent soms een lastig mčnneke, maar wel eentje die behoort tot de founding fathers van Het Groene Woud. Iemand die nooit opgeeft en daarom terecht de Gouden Mispel heeft gekregen. Ook iemand die Boxtel heeft verrijkt met de wijk In Goede Aarde. Een duurzamere woonwijk in Nederland bestaat niet.”

Hoes liet een provinciaal ambtenaar in Boxtel een bijzonder cadeau uitreiken aan de scheidend wethouder. Een cheque ter waarde van 20.000 euro, bedoeld voor de aanleg van een biodiversiteitstuin bij basisscholen in Boxtel. ,,De gemeente bestaalt 30.000 euro, de provincie de rest. Voor scholen wordt het een leertuin, voor de wijk rondom de scholen een inspiratietuin.” Als het aan de gedeputeerde ligt, worden de tuinen vernoemd naar Van den Oetelaar.

ENERGIEK
Na de uitreiking van de koninklijke onderscheiding – ’daar word je beduusd van’ – nam Van den Oetelaar voor het laatst als gemeentebestuurder het woord. Met de nodige zelfspot bekende hij inderdaad wel eens lastig te zijn. ,,Inderdaad, een druk mannetje. Dat zit in de familie, denk ik. Mijn vader is nog zeker zo energiek als ik en ik hoop later ook zo te zijn.” Met evenveel energie wil de Liempdenaar aan de slag gaan bij de Stichting ARK, waar hij duurzame projecten op het platteland gaat opzetten.

Van den Oetelaars slotwoord was vooral bevlogen en inspirerend voor de honderden aanwezigen. Hij hield ze voor dat het de afgelopen twaalf jaar niet om hem ging. ,,Natuurlijk is het fijn als je als wethouder de ruimte krijgt om je ideeën uit te werken. Maar jullie allemaal zijn duurzaam Brabant. Jullie moeten de handschoen oppakken, jullie moeten in de spiegel kijken en bedenken welke bijdrage je kunt leveren aan een betere wereld, ook in de buurt.”

In vogelvlucht passeerden ’zijn’ projecten nog eenmaal de revue. In Goede Aarde was volgens Van den Oetelaar een voorbeeldproject. ,,Nog steeds en dat betekent dat veel andere gemeenten dus geen stappen zetten zoals Boxtel dat doet.” De Duurzame Driehoek, een samenwerkingsverband met zestien gemeenten. ,,Probeer maar eens zestien gemeenten op een lijn te krijgen, ga er maar aan staan. En de Duurzame Driehoek is nog steeds uniek in Nederland. Dč’s erg zát!”

De ecologische zone die tussen Sparrenrijk en de Kampina wordt aangelegd, is volgens de scheidend wethouder een kroonjuweel voor Boxtel. En natuurlijk passeerde het project voor de kartuizers in het Dommeldal de revue, waarvoor Van den Oetelaar geld inzamelde bij zijn afscheidsreceptie. ,,In onze familie hadden we in de late middeleeuwen een paar kartuizers. Grappig, we hebben er vandaag een ridder bij gekregen...”

DURACELL-BATTERIJ
Het was burgemeester Frank van Beers die Van den Oetelaar verraste met de Koninklijke onderscheiding. Nadat hij de doopceel van de Liempdenaar had gelicht en de ontelbare bestuursfuncties kort had toegelicht, hing Van Beers de ambtsketen om, met het wapen van het koninklijk huis zichtbaar op de borst. ,,Je weet wat dat betekent hč”, glimlachte de burgemeester die hem vervolgens de versierselen opspeldde die horen bij de ridderorde. Van Beers had de wethouder eerder vergeleken met een Duracell-batterij. Iemand dus die barst van de energie en altijd doorgaat.

Van den Oetelaar sprak de wens uit dat zijn opvolger, partijgenoot en vriend Peter van de Wiel, net zoveel kansen zal krijgen. ,,Het belangrijkste is dat je als bestuurder ambitie uitstraalt. Besef dat besturen meer is dan alleen maar in de zon staan. Je moet er vooral zijn als het hard waait. Laat de makkelijke dossiers maar aan anderen over en zoek altijd verbinding met de burgers.” Hij wenste Boxtel veel duurzaamheid toe. ,,Als jullie met z’n allen daar net zo van kunnen genieten als ik, dan heb je een geweldig leven.”

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers speldt Ger van den Oetelaar de versierselen op die horen bij de ridderorde. (Foto: Albert Stolwijk).
15 april 2010

Print deze pagina

Terug