DE ROOI PANNEN SPONSORT BOXTELSE STICHTING

Luanda Jinja bouwt school in Oeganda

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De school Huyslinci geeft beroepsonderwijs aan jongeren in de Oegandese stad Entebbe. De leerlingen kunnen onder andere een kappersopleiding volgen. (Foto: collectie Rinus van den Bosch).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

In het nieuwe lesgebouw van de afdeling MBO Vormgeving van De Rooi Pannen in Tilburg reikte bestuursvoorzitter Tiny Pheninckx dinsdagmiddag 13 april een cheque van 2.500 euro uit aan de Stichting Luanda Jinja. Boxtelaar Theodoor van Leeuwen is voorzitter van de stichting die zich bezighoudt met projecten van missionarissen die in verschillende werelddelen actief zijn. Het bedrag komt ten goede aan de nieuwbouw van een school voor basis- en beroepsonderwijs in de stad Entebbe in Oeganda.

Ongeveer een half jaar geleden zocht Van Leeuwen contact met De Rooi Pannen. Bestuursvoorzitter Pheninckx was direct enthousiast over de stichting en besloot zijn medewerking te verlenen aan Luanda Jinja. ,,We krijgen als school wel vaker verzoeken tot sponsoring of donaties en we proberen daar vaak aan mee te werken. Het verhaal van Luanda Jinja sprak mij direct aan. Het gaat om een project waarin een school voor beroepsonderwijs wordt gerealiseerd; dat sluit natuurlijk perfect aan bij De Rooi Pannen”, zegt Pheninckx.

Ook historisch gezien is de samenwerking tussen de Boxtelse stichting en de mbo-opleiding een logische stap. ,,Een deel van De Rooi Pannen is gevestigd in een oud klooster. Vroeger zat daar het seminarie waar fraters werden opgeleid”, legt Pheninckx uit. ,,Omdat Luanda Jinja nauw samenwerkt met de fraters van Mill Hill, is er een duidelijke band.”

NIEUWBOUW
De Stichting Luanda Jinja bestaat inmiddels veertien jaar en heeft de laatste jaren steun gegeven aan wereldwijde projecten die worden opgezet door missionarissen van Mill Hill. De naam Luanda Jinja is een samenvoeging van twee plaatsen: Luanda ligt in Kenia en Jinja in Oeganda. ,,In deze twee steden is een school waar jongens worden opgeleid tot priester of missionaris”, legt voorzitter Van Leeuwen uit. ,,Onze eerste projecten draaiden om Luanda en Jinja.”

Toen via Corry van den Bosch, Mill Hiller in Entebbe, het verzoek binnenkwam voor het realiseren van een beroepsopleiding, aarzelde het bestuur van de stichting wel even. ,,Het ging om een bedrag van 165.000 euro”, blikt Van Leeuwen terug. ,,Alles tussen 1.000 en 10.000 euro kan Luanda Jinja nog wel behappen, maar dit ging om een erg hoog bedrag.” Toch sprak het project de bestuursleden wel aan en dankzij steun van ontwikkelingsorganisaties NCDO en Wilde Ganzen, was de helft van de financiering snel binnen. Ook het Boxtelse bedrijf ERAC doneerde geld voor het project in Oeganda.

Volgens Van Leeuwen is er in Entebbe grote behoefte aan een beroepsopleiding voor jongeren. ,,Entebbe is een kustplaatsje aan het Victoriameer. Er zijn veel jongeren die het reguliere onderwijs niet kunnen volgen omdat ze de juiste vooropleiding niet hebben.” Het oorspronkelijk pand Huyslinci werd ooit gestart door Mill Hill-missionaris Wijnand Huys. Omdat het aantal leerlingen snel groeit en de huidige accommodatie te klein is, wil Luanda Jinja een nieuw gebouw laten bouwen. De nieuwbouw is inmiddels gestart.

ZELFREDZAAM
De broer van missionaris Corry van den Bosch was dinsdag aanwezig in Tilburg om te vertellen over de opleiding in Entebbe. Rinus bezocht zijn zus onlangs als verrassing voor haar verjaardag. ,,De huidige locatie is erg pover, maar de nieuwbouw wordt prachtig”, vertelt Van den Bosch enthousiast. ,,De school wil zo snel mogelijk zelfredzaam zijn, daarom maakt de naaiafdeling kostuums voor scholen en is gestart met een kookafdeling, die de catering kan verzorgen bij feesten en partijen. Ook gaat de nieuwe accommodatie multifunctioneel gebruikt worden door de wijkbewoners. Het is ruim genoeg om feesten in te houden.”

Naast een naai- en kookafdeling wordt in Huyslinci lesgegeven in timmeren, huishoudkunde en computerkunde. Ongeveer 250 leerlingen bezoeken de school. Naar verwachting is de nieuwbouw in december 2010 klaar, dat is precies op tijd voor het nieuwe schooljaar dat op 1 januari begint.

Meer informatie over de stichting Luanda Jinja is te vinden op www.luandajinja.nl.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Door kostuums te maken voor scholen probeert beroepsopleiding Huyslinci zelfredzaam te zijn. (Foto: collectie Rinus van den Bosch).
15 april 2010

Print deze pagina

Terug