ONDERNEMERS PRESENTEREN SPELTBROOD ‘GROENE WOUDJE’

’Dit moet Van den Oetelaar lekker vinden’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bakker Tini Schalkx presenteert het Groene Woudje. Het speltbrood wordt gekeurd door Karel Wijnen, Wim Jennissen en John van Hal. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

Ger van den Oetelaar had de primeur. De wethouder die woensdag 14 april na twaalf jaar afscheid nam als bestuurder van de gemeente Boxtel, maakte als eerste kennis met het Groene Woudje. Het Groene Woudje is een speltbrood, gebakken door bakker Tini Schalkx van bakkerij Jan de Leijer, met meel van boer Wim Jennissen uit Liempde en dagverse melk van de roodbruine runderen van boer John van Hal van Hoogmunsel. Patron Karel Wijnen van restaurant Molenwijk belegde de sneetjes van het Groene Woudje natuurlijk met échte streekproducten...

Daags voor de presentatie van het Groene Woudje hebben ze zich verzameld in de warme bakkerij van Schalkx aan de Sint-Severusstraat in de wijk Selissenwal. Want daar werd deze week tijdens de nachtelijke uurtjes de basis gelegd voor het speltbrood waarmee de bakker de Boxtelse markt wil veroveren. Schalkx is er natuurlijk om te vertellen over het volkoren meel dat hij betrekt van de Kerkhovense molen in Oisterwijk. ,,Gemalen van het spelt van Wim Jennissen”, zegt de bakker als hij een 25 kilo wegende zak meel even laat zien.

Jennissen zelf is er ook. Hij teelt zijn spelt op de Hezelaarse akkers en beschikt inmiddels over vier hectaren waarop het oergraan wordt verbouwd. ,,Per hectare haal ik er jaarlijks zo’n vierduizend kilogram graan af. Daar kun je vlot achtduizend Groene Woudjes mee bakken”, heeft de Liempdse agrariër becijferd. Ook present is boer John van Hal, bekend van boerengolf ’t Dommeltje maar vooral ook agrariër, in hart en nieren. ,,Onze koeien lopen op Hoogmunsel zoveel mogelijk buiten en eten gras. Niks grootschaligs bij ons, maar kleinschalig. Koeien in de wei, dicht bij de Dommel.”

SPONTAAN
Het idee voor het Groene Woudje is vorige week spontaan ontstaan, vertelt patron Wijnen van Molenwijk. De uitbater van een van de mooist gelegen restaurants in Boxtel mocht de afscheidsbijeenkomst van wethouder Van den Oetelaar arrangeren en kreeg de opdracht om louter hapjes te serveren die iets te maken hebben met nationaal landschap Het Groene Woud.

,,Ik heb Tiny Schalkx gebeld en hij bleek al langer met idee voor het speltbrood rond te lopen. Dat idee is nu in versneld tempo uitgewerkt en heeft geleid tot het Groene Woudje.” Wijnen gaat het speltbrood snijden en de sneetjes als een soort toastjes serveren. En natuurlijk worden ze belegd met streekproducten om van te watertanden: asperges gewikkeld in Brabantse snoekbaars, minipaprika’s gevuld met gehakt van Duke of Berkshire-varkens en boerenham van het in Brabant gefokte Angusrund. ,,En daar bovenop natuurlijk speltmayonaise”, vult Wijnen aan.

De ondernemers keuren het Groene Woudje dat bakker Schalkx enkele uurtjes daarvoor heeft gebakken. De een plukt er een korstje af, de ander steekt de neus er heel diep in en klopt een keertje tegen de onderkant van het brood. En ze knikken allemaal goedkeurend. ,,Proef je jouw melk?”, grappen ze richting John van Hal, die zichtbaar geniet van het streekproduct. ,,Prachtig dat we dit in zo’n korte tijd voor elkaar hebben kunnen krijgen”, straalt hij. ,,Echt het toonbeeld van een initiatief dat door ondernemers is opgepakt.” Over de smaak is iedereen tevreden: ,,Dit moet Ger van den Oetelaar lekker vinden!” Het Groene Woudje is na de primeur, woensdag 14 april in restaurant Molenwijk, vanaf vrijdag 16 april te koop bij de twee vestigingen van bakkerij Jan de Leijer aan de Sint-Severusstraat en in winkelcentrum Oosterhof.




15 april 2010

Print deze pagina

Terug