RABOBANK BOUWT IN IJLTEMPO COMPUTERKATHEDRAAL

Boxtel heeft een nieuw wonder

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Piet van Schijndel van Rabobank Nederland sluit met burgemeester Frank van Beers een krachtstroomstekker aan. Het is het officiële opening van het datacenter aan de Bloemmolen. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

De bouw van een ’computerkathedraal’ op bedrijventerrein Vorst is mirakels snel gegaan. Zó snel, dat sprake is van het ’wonder van Boxtel’. Dat stelde Piet van Schijndel, lid van de raad van bestuur van Rabobank Nederland, die donderdag 15 april samen met burgemeester Frank van Beers aan de Bloemmolen het datacenter voor digitaal betalingsverkeer opende. Het Heilig Bloedwonder heeft er een concurrent bij…

Wie via de Keulsebaan het Boxtelse bedrijventerrein nadert, ziet een indrukwekkend complex verrijzen. In amper anderhalf jaar tijd is het uit de grond gestampt. In december 2008 werd de eerste paal geboord, een jaar later vond de bouwkundige oplevering plaats. Vier maanden later is het kantoorpand officieel in gebruik genomen en wordt een start gemaakt om het daarachter liggende datacenter vol te stouwen met ontelbaar veel computers. Daarvoor is, verdeeld over twee verdiepingsvloeren, liefst 6.500 vierkante meter beschikbaar. Eind 2011 moet alle apparatuur geïnstalleerd zijn. Dan wordt het huidige datacenter van Rabobank Nederland in Zeist gesloten en ontmanteld.

Het Boxtelse complex is een identiek tweelingzusje van een datacenter in Best. De reden dat de twee zo dicht bijeen liggen is simpel. Als het ene computercentrum door wat voor storing dan ook buiten bedrijf zou raken, moet het andere acuut de verwerking van de miljoenen transacties naadloos kunnen overnemen. En ondanks dat heel veel voorzorgsmaatregelen getroffen zijn om calamiteiten uit te sluiten of op te vangen, vroeg bestuurder Van Schijndel van Rabobank Nederland burgemeester Van Beers en diens collega Yvo Kortmann van Best quasi smekend om hun brandweerkorpsen op niveau te houden. ,,Want op beide locaties hebben we tussen de 1,5 en 2 miljard euro geïnvesteerd…”

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Rabobank Nederland betaalt mee aan een reconstructie van een Romeinse boerderij die tweeduizend jaar geleden op bedrijventerrein Vorst stond. (Foto: Albert Stolwijk).

HOGERE MACHTEN?

,,Ging alles bij de Rabobank maar zo snel als de bouw van dit datacenter”, verzuchtte Van Schijndel. Dat het ’wonder van Boxtel’ in anderhalf jaar tijd tot stand kon worden gebracht, dichtte hij echter niet toe aan hogere machten: ,,Het is een logisch gevolg als mensen met hart, ziel én hoofd met elkaar samenwerken.” De omlooptijd van bouwprojecten bedraagt bij het Eindhovense architectenbureau Van Aken circa zeven jaar. ,,Door de bouw van dit datacenter is het gemiddelde met twee jaar gedaald”, glunderde Margriet Eugelink, die het Rabo-complex ontwierp.

De snelheid waarmee bouwbedrijf Koninklijke BAM kon werken, is mede te danken aan de medewerking van de gemeente Boxtel. Burgemeester Van Beers gaf persoonlijk leiding aan het project dat in het gemeentehuis met voorrang werd behandeld. ,,Het voldeed niet aan het bestemmingsplan, niet aan het streekplan en ook niet aan onze strategische visie. En tóch wilden we het realiseren. Natuurlijk stemde de provincie ermee in. Want de boodschap van de Rabobank was helder: anders zou Brabant het datacenter in Best verliezen…”

CONSERVEREN

Dat bij archeologisch bodemonderzoek sporen van Romeinse en middeleeuwse bebouwing werden gevonden, zorgde er wel even voor dat bij de opdrachtgever de schrik om het hart sloeg. ,,Maar ook dat heeft Frank van Beers voortreffelijk glad gestreken”, verklapte Rabo-bestuurder Van Schijndel. Grappend: ,,De 16.000 kuub beton die erop is gezet, is de best mogelijke conservering.” Toch liet hij het daar niet bij. Van Schijndel overhandigde de Boxtelse burgemeester een cheque waarmee in het nabijgelegen parkje, dat momenteel wordt aangelegd, de contouren van de Romeinse hoeve zichtbaar worden gemaakt.

Hoeveel geld de Rabobank daarvoor neertelt, is niet bekend gemaakt. Hoewel er geen cijfers op stonden, mocht het niet opgevat worden als een blanco cheque, benadrukte Van Schijndel. Maar hij had er alle vertrouwen in dat burgemeester Van Beers er zorgvuldig mee om zou gaan. De burgemeester, die zich vergezeld wist van alle vier wethouders die twee dagen eerder waren beëdigd, reageerde met een brede glimlach: ,,Ik dank de raad van bestuur van Rabobank Nederland voor deze grote, deze zéér grote, deze enórm grote bijdrage…”

Samen sloten Rabo-bestuurder Van Schijndel en burgemeester de stekkers van een vuistdikke krachtstroomkabel aan. Met lichteffecten en tromgeroffel was zo de officiële opening van het datacenter een feit.
15 april 2010

Print deze pagina

Terug