KARIN BRUERS TREEDT OP IN PODIUM BOXTEL

’Vrijheid is sleutelwoord in mijn leven’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Brabantse cabaretičre Karin Bruers in gesprek met Brabants Centrum… (Foto’s: Gerard Schalkx).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

De naam Karin Bruers laat niet bij iedereen een belletje rinkelen. Toch is de cabaretičre met name in Brabant wel degelijk bekend, dankzij verschillende typetjes die Bruers in programma’s van Omroep Brabant vertolkte. Want wie kent er niet Bets uit het TV8-programma 3x3=8, de barvrouw uit de Zanzibar en de verpleegster uit het huidige programma Kamer 4b? Maar Bruers doet meer dan alleen spelen. Ze is het brein achter Socialsofa’s, presenteert seminars en bijeenkomsten, ondersteunt bedrijven bij het brainstormen en staat in theaters met soloprogramma’s. Donderdag 22 april is de cabaretičre te zien in Podium Boxtel. Brabants Centrum zocht Bruers op in haar nieuwe woning in Oisterwijk…

De van oorsprong Goirlese Bruers woonde jarenlang in Tilburg, sinds kort woont ze in Oisterwijk. Op kleine afstand van natuurgebied Kampina heeft Bruers een huis laten bouwen. ,,Het lijkt soms wat onwerkelijk dat dit echt van mij is. De woning is helemaal geworden zoals ik het wil.” Samen met twee dochters bewoont de cabaretičre het huis. Ook is er een groot kantoor en een atelier. ,,Mijn broer komt binnenkort op de bovenste verdieping wonen. En ik zie het nog best gebeuren dat hier op termijn wat vriendinnen intrekken als we ouder zijn. Kunnen we nog lekker een beetje feesten op onze oude dag.”

De Brabantse tongval van Bruers is haar grootste handelsmerk en valt ook tijdens het gesprek meteen op. ,,Ik heb lange tijd in het buitenland gewoond en spreek Spaans en Frans zonder Brabants accent, maar eenmaal terug in Nederland schakel ik automatisch over op Brabants. Het is een mooi taaltje en ik vind het jammer dat het bijvoorbeeld bij televisiezender Omroep Brabant niet meer gesproken wordt. Mensen zouden dat best leuk vinden, het is iets wat alle Brabanders met elkaar gemeen hebben.”

Na haar studie vertrok Bruers naar het buitenland. De reis ging eerst naar Israël, vervolgens naar Frankrijk om Frans te leren en daarna werkte de Brabantse in Spanje. ,,Dat was een mooie tijd”, blikt Bruers terug. ,,In Nederland volgt iedereen het heersende systeem en ik heb twaalf jaar heerlijk rondgezworven. Daarvan heb ik wel geleerd dat ik me aan veel situaties kan aanpassen. Ik heb ook altijd gedacht dat ik in Nederland zou eindigen in een hutje op de hei.” Terwijl ze rondkijkt naar haar huis: ,,Dat is uiteindelijk dus een behoorlijke hut geworden…”

SOCIALSOFA’S
Na terugkomst in Nederland begon Bruers naam te maken als cabaretičre. Na rollen in programma’s als ’t Benkske en de Zanzibar, ging Bruers de theaters in met een soloprogramma. Ondertussen startte ze ook een eigen bedrijf The Entertainment Atelier waarmee ze evenementen produceerde maar ook scripts, tekstbijdragen en filmpjes maakte voor verschillende televisieprogramma’s. Ze stelde de jubileumvoorstelling van Willeke Alberti samen en nam de spelregie van het programma Ook Dat Nog op zich. ,,Ik ben heel bewust met twee verschillende carričres gestart”, vertelt Bruers. ,,Als het ene zou mislukken, had ik altijd het andere nog. Ik had alleen niet verwacht dat het allebei zou gaan lopen.”

© 2010- Brabants Centrum

Omdat Bruers alleen nog bij The Entertainment Atelier betrokken is op het creatieve vlak, startte ze met het project Socialsofa’s. ,,Het idee hiervoor is ontstaan toen ik in het buitenland zat. Als je bijvoorbeeld in Spanje vanuit je werk naar huis loopt, passeer je ettelijke terrasjes. In Nederland springt iedereen in de auto en parkeert voor de deur; er is nog maar weinig sociale cohesie. Nederlanders, en vooral ouderen, komen de straat nauwelijks op en er staan vrijwel geen bankjes meer omdat er dan weer angst is voor hangjongeren. Ik wil deze bankjes terug krijgen op straat.”

De bankjes die in het atelier van Bruers gemaakt worden, kenmerken zich door de vrolijke kleuren en het mozaďek die wordt gebruikt. De Socialsofa’s zijn inmiddels in verschillende Nederlandse gemeenten te vinden. ,,In sommige wijken laten we de bewoners zelf de banken mozaďeken”, vertelt Bruers enthousiast. ,,Binnenkort wordt een filiaal in België geopend en de Socialsofa’s zijn ook al terug te vinden in China, Italië en Turkije. Ik ga me de komende tijd meer richten op Socialsofa’s, het aantal optredens zal dan afnemen.”

KAMELEON
De Brabantse staat donderdag 22 april in Podium Boxtel met de voorstelling ’Bruers for president’. Hierin stelt Bruers zich kandidaat voor het presidentschap. ,,Het gaat eigenlijk over manipuleren en hoe je kunt krijgen wat je wilt. Ook de wisselende rollen tussen mannen en vrouwen komen aan bod, hiervoor gebruik ik mijn pianist. Alles wat ik zeg, komt uit mezelf en meen ik dus ook echt. Maar ondanks dat er wel een boodschap in mijn voorstelling zit, vind ik het vooral belangrijk dat bezoekers lekker kunnen lachen.”

Volgens Bruers is elke avond anders: ,,De meeste Brabanders kennen me wel, maar in Delft hebben ze nog nooit van Karin Bruers gehoord. Als ik daar speel, komen de echte cabaretliefhebbers. Dat is een heel ander publiek en ik zorg ervoor dat ik de voorstelling afstem op het publiek. Wat dat betreft ben ik net een kameleon.” Dat Bruers voornamelijk in Brabant bekend is, vindt ze wel genoeg. ,,Ik heb wat BN’ers in mijn vriendenkring, maar voor mij zou dat niks zijn. Ik moet er niet aan denken om echt beroemd te zijn. Om die reden ga ik ook nooit naar feestjes en premičres, dat opgedirkte past niet bij me.”

Op de vraag wat haar toekomstplannen zijn, blijft het even stil. ,,Ik hou niet zo van plannen, de dag komt zoals ie komt”, zegt de Brabantse stellig. ,,Ik ben blij dat ik veel vrijheid heb in mijn werk, want dat is voor mij heel belangrijk. Eigen ondernemer zijn is iets wat heel goed bij mijn persoonlijkheid past. Ik heb de vrijheid om mijn eigen keuzes te maken en dat maakt me gelukkig.”

De voorstelling ’Bruers for President’ in Podium Boxtel is uitverkocht. Wel kan men op een wachtlijst worden geplaatst voor deze voorstelling door een e-mail te sturen naar info@podiumboxtel.nl. Voor meer informatie over Karin Bruers kan men kijken op www.karinbruers.nl.

© 2010- Brabants Centrum
15 april 2010

Print deze pagina

Terug