ORGANISATIE ZOEKT VRIJWILLIGERS VOOR EVENEMENT

Bierpompfeest met Europees tintje

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Voorzitter Martin Greven van Stichting Friends of Europe Esch bedient de bierpomp in het centrum van Esch, terwijl voorzitter Fons van der Heijden (links) van de Stichting Essche Bierpomp en onbezoldigd biertapper Theo van Roosmalen de pullen gereed houden. Het drietal nam deze week een voorschot op het Bierpompfeest in Esch dat traditioneel op Hemelvaartsdag (donderdag 13 mei) gehouden wordt. (Foto: Albert Stolwijk). .

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Het bestuur van de Stichting Essche Bierpomp is op zoek naar vrijwilligers die daags voor, tijdens en na het Bierpompfeest op Hemelvaartsdag in Esch een handje kunnen helpen. Het traditionele evenement heeft net als vijf jaar geleden een Europees tintje. Destijds ging het om de jaarlijkse grote Europese manifestatie, terwijl de Stichting Friends of Europe Esch nu rekent op de deelname van ruim veertig buitenlandse gasten uit zeven bevriende dorpen.

Tijdens het Bierpompfeest, dat donderdag 13 mei voor de 45ste keer plaatsheeft, worden de nieuwe inwoners van Esch uitgenodigd in dorpshuis De Es voor een brunch. Daarbij worden ze welkom geheten door burgemeester Frans Ronnes van Haaren. Vervolgens gaan de aanwezigen met het Sint-Willebrordusgilde naar de bierpomp. Na het tappen van het eerste pilsje voor de nieuwe inwoners door onbezoldigd biertapper Theo van Roosmalen kan het feest echt van start gaan.

Door de deelname van de buitenlandse delegaties, die onder meer plaatselijke producten gaan presenteren of muziek maken, staan er dit jaar veel marktkramen op en rond het Marktplein. ,,In totaal gaat het om zo’n 27 stands, waaronder ook de lokale omroep Esch (LOESCH), waterschap De Dommel, een honingkweker, de Stichting Hartbeat, Ingrid van Sichem uit Esch met boeken, de heemkundekring De Kleine Meierij, Wildbeheer Moergestel en de bibliotheek”, vertelt voorzitter Martin Greven van Friends of Europe Esch.

MUZIKAAL
Het bierpompfeest wordt muzikaal opgeluisterd door blaaskapel De Knoestjes uit Esch, de Cityband uit Boxtel en jachthoornblazersgroep Horrido uit Moergestel. Op het programma staat daarnaast een demonstratie volksdansen door de KVO-dames. ,,Er worden ook activiteiten gehouden voor de jeugd, waaronder een rommelmarkt. Wij roepen daarom alle kinderen uit Esch op om hieraan deel te nemen”, aldus voorzitter Fons van der Heijden van het bestuur van Stichting Essche Bierpomp, het voormalige Bierpompcomité.

,,De kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen en in een draaimolen, terwijl ook clown Wilco langskomt. Ik ben blij dat Martin Greven van Friends of Europe Esch zich samen met de buitenlandse delegaties bij ons evenement heeft aangesloten, dat geeft het Bierpompfeest dit jaar extra cachet. Met het grotendeels nieuwe achtkoppige bestuur van de Stichting Essche Bierpomp, waaronder biertapper Theo van Roosmalen en Martin, zijn we al enkele maanden bezig met de voorbereidingen van het Bierpompfeest. We hebben hard gewerkt om een aantrekkelijk programma samen te stellen.”

Vanaf 20.00 uur volgt nog een optreden van de groep Slamm (voorheen Reload) in de tent bij het dorpshuis. Van der Heijden: ,,Alle nieuwe inwoners van Esch krijgen nog een persoonlijke uitnodiging voor het Bierpompfeest. Daarnaast gaan we ook huis-aan-huis een uitnodiging in de bus doen met daarin het volledige programma.”

EUROPESE MANIFESTATIE
Volgens voorzitter Greven van Friends of Europe Esch, dat bijna vijftig vrienden op de lijst heeft staan, moet het Bierpompfeest uitgroeien tot een Europese manifestatie. Al in november startte Greven met het werven van delegaties uit de 26 andere dorpen die bij het Europees Charter zijn aangesloten. Al heel snel meldden zich zeven delegaties. Het betreft delegaties uit Bièvre (België), Hepstedt (Duitsland), Cissé (Frankrijk), Naestved (Denemarken), Kandava (Letland), Lefkara (Cyprus) en Stary Poddvorov (Tsjechië). In totaal worden 41 gasten in ruim twintig Essche gastgezinnen ondergebracht.

Een werkgroep die naast Greven bestaat uit Anita Verstijnen, Lia Vorstenbosch, Ria van der Sande, Frans Vermeer en biertapper Van Roosmalen, is al maanden bezig met de voorbereidingen op de Europese ontmoeting in mei, waarbij de deelname van de buitenlandse gasten aan het Bierpompfeest centraal staat en de zeven Europese delegaties ieder één kraam krijgen toebedeeld op en rond het Marktplein om zich te profileren. Greven: ,,De delegaties arriveren de dag voor het Bierpompfeest, woensdag 12 mei, in Esch, waarbij de dwarsdeelschuur van Friso Plantema aan de Baarschot geldt als ontmoetingspunt. Hier kunnen de buitenlandse gasten kennismaken met hun gastgezinnen. In de avonduren wordt hier ook een welkomstfeest gehouden.”

Daags na Hemelvaartsdag staat een fietstocht door de omgeving van Esch op het programma. ,,We willen de Belverse Versroute volgen en onderweg agrarische bedrijven en boerderijwinkels bezoeken”, laat Greven weten. ,,In Haaren brengen we met het buitenlandse gezelschap een bezoek aan het gemeentehuis waar burgemeester Ronnes, tevens president van het Europese charter, ons zal ontvangen en waar we de lunch nuttigen. Later die dag staat een sportieve ontmoeting op het programma en kunnen de Europese gasten kiezen uit koningschieten met een geweer of jeu de boules. ’s Avonds wordt bij Friso Plantema aan de Baarschot een barbecue gehouden waaraan ook de gastgezinnen deelnemen.”

SMALL MEETING
Greven verwacht dat het programma voldoende ingrediënten bevat voor een paar leuke dagen. ,,De delegatie uit België vertrekt eerder, maar de overige buitenlandse gasten blijven tot zondag en benutten de zaterdag om samen met hun gastfamilies iets te gaan ondernemen”, aldus Greven.

,,Deze zogeheten small meeting valt buiten de reguliere kalender van het Europese charter, maar biedt ons de gelegenheid om naast de gebruikelijke bijeenkomsten van het charter ook spontane ontmoetingen te houden waaraan een aantal delegaties vrijblijvend kan deelnemen, zonder dat ze gebonden zijn aan een thema. Dat het verblijf van de delegaties gecombineerd kan worden met het Bierpompfeest is heel prettig, want zo kunnen de delegaties zich ook nog presenteren aan het publiek op de markt.”

Belangstellenden kunnen zich opgeven als vrijwilliger voor het Bierpompfeest bij Fons van der Heijden, telefoonnummer (0411) 60 20 31 of Martin Greven, (0411) 60 42 30. Meer informatie over Stichting Friends of Europe Esch staat op www.friendsofeurope.nl. Via de website kunnen belangstellenden zich aanmelden als vriend.
15 april 2010

Print deze pagina

Terug