TENNISSERS KLAAR VOOR BIJZONDER SPORTJAAR

Merletten maakt zich op voor eredivisie

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het eredivisieteam van De Merletten poseert in sportpark Molenwijk. Staand van links naar rechts Tom van Ooij, Danny van Kessel en Joris Brands. Zittend van links naar rechts Remi de Jager, Jeroen van Beers en Giel van Giersbergen. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR JASPER VAN DER AA

Voor de Boxtelse tennisvereniging LTV De Merletten wordt het een bijzonder jaar. Niet alleen viert de club haar veertigjarig bestaan, het jaar staat ook in het teken van het grootste sportieve succes uit de clubgeschiedenis. Voor het eerst in de historie komt het eerste herenteam uit in de eredivisie.

De plaats in de hoogste landelijke competitieklasse werd vorig jaar afgedwongen. Het team, dat bestaat uit aanvoerder Joris Brands, Tom van Ooij, Danny van Kessel, Remi de Jager, Giel van Giersbergen en Jeroen van Beers, behaalde toen het kampioenschap in de hoofdklasse. De weg naar de landelijke top is echter al veel langer geleden ingeslagen. Het begon in 2002 met het kampioenschap in de derde klasse. Van de huidige formatie speelden in dat jaar alleen Brands en Van Beers al in Heren 1. In de loop der jaren zou de teamsamenstelling regelmatig veranderen en kregen zij achtereenvolgens gezelschap van Van Giersbergen, De Jager, Van Ooij en Van Kessel.

Ook de twee jaren die volgden werden besloten met de titel. De Merletten kwam terecht in de hoofdklasse, het op één na hoogste landelijke niveau. Hierin bleef de ploeg vijf jaar spelen en werd ze steeds tweede of derde. De stap naar de hoogste divisie van het landelijke tennis werd vorig jaar gemaakt.

GEDEGEN
De mannen hebben zin in het nieuwe avontuur. ,,Wij richten ons vooral op de competitie”, vertelt Van Giersbergen. ,,Daar kijken we al het hele jaar naar uit.” De Boxtelse formatie laat niets aan het toeval over en heeft een gedegen voorbereiding achter de rug. Van Beers: ,,Dankzij onze sponsor Health City hebben we in de winter stevig door kunnen trainen op de binnenbanen van het complex in Sint-Oedenrode. Tevens hebben we in de fitness onze conditie op peil kunnen houden. Verder spelen we ook regelmatig toernooien, maar individuele ranglijsten zijn voor ons niet zo belangrijk. Alles is gericht op goed presteren in de competitie.”

Het zal voor de Boxtelse ploeg een hele klus worden om zich te gaan handhaven. Hoewel de kampioen van vorig jaar (Venlo) zich vanwege sponsorproblemen heeft moeten terugtrekken is de tegenstand niet mals. Zo speelt titelkandidaat Deurne met bekende spelers als Paul Logtens en Bart van Monsjou (ex-Merletten) en heeft ELTV niemand minder dan voormalig Daviscupspeler Fernon Wibier en voormalig wereldtopper Paul Haarhuis in de gelederen. Ondanks de sterke tegenstand zijn de jongens van De Merletten niet bang. ,,Iedere ploeg heeft wel spelers waar wij normaal gesproken niet van kunnen winnen, maar ook spelers waarvan we wel kunnen winnen”, zegt Van Beers. ,,Maar wij hebben in het verleden al bewezen dat we ook hooggeplaatste spelers kunnen verslaan.”

,,Ook al verkleint het onze kansen, toch hoop ik dat Paul Haarhuis tegen ons mee zal spelen,” zegt De Jager. Van Beers: ,,Als wij tegen Haarhuis de baan op gaan dan moeten we gewoon denken: we kunnen van die knakker winnen. Als je niet gelooft in jezelf kun je er beter niet aan beginnen.”

KUNSTGRAS
Niet alleen de eigen tenniskwaliteiten maar ook de ondergrond van sportpark Molenwijk kan een belangrijke rol gaan spelen in het competitieverloop. Als enige van de acht verengingen speelt De Merletten namelijk op kunstgras. ,,Daar moeten we ons voordeel uit zien te halen”, zegt Van Beers. ,,Doordat wij gespecialiseerd zijn op deze baansoort zijn we vorig jaar ook kampioen geworden.” De Jager had tot een paar jaar geleden nog een hekel aan de zanderige ondergrond. ,,Maar sinds ik drie jaar geleden ben teruggekeerd bij De Merletten en toen meteen zowel club- als Boxtels kampioen ben geworden vind ik het heerlijk. Bovendien heb ik vorig jaar maar één wedstrijd verloren op kunstgras. Dat geeft vertrouwen.”

Handhaving in de eredivisie is de doelstelling voor het komend seizoen. Het zal een zware dobber worden maar de verenging heeft alle vertrouwen in huidige team. Van Beers: ,,De club had, net zoals dat bij veel andere clubs gebeurt, ook best spelers van buitenaf aan kunnen trekken om het niveau op te krikken. Maar ze hebben tegen ons gezegd: ’Laten jullie het maar zien, jullie hebben het zelf verdiend’. Bovendien maakt het feit dat wij allemaal uit de buurt komen het alleen maar mooier. De herkenbaarheid is veel groter.” ,,Inderdaad, wij zijn allemaal regionale rakkers”, valt Van Giersbergen hem bij.

CLINIC
Om de leden alvast enthousiast te maken voor de competitiewedstrijden van het eerste herenteam werd zaterdagmiddag een clinic gehouden waarbij onder andere getraind kon worden onder begeleiding van de zes eredivisiespelers, die allen tevens tennistrainer zijn. Op zondag 11 april start de competitie voor Heren 1 met een uitwedstrijd tegen Simpelveld. Zondag 18 april is de eerste thuiswedstrijd tegen Nieuwekerk. De thuiswedstrijd tegen het ELTV van Paul Haarhuis zal op 9 mei worden gespeeld. Via een weblog zullen de spelers verslag doen van hun belevenissen in de eredivisie. Op merletteneredivisie.blogsnel.nl zijn de prestaties van de Boxtelse tennissers op de voet te volgen.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jong en oud doet mee aan de clinic van tennisvereniging De Merletten. (Foto: Albert Stolwijk).
8 april 2010

Print deze pagina

Terug