ZUID-AFRIKAANSE HOCKEYERS OP BEZOEK BIJ MEP

’Uitwisseling leuke uitdaging voor spelers’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Groepsfoto van de teams meisjes-A1 en jongens-A1 van MEP samen met de Zuid-Afrikaanse spelers van hockeyclub Settlers. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

De spelers van de A1-elftallen van hockeyclub MEP speelden Tweede Paasdag een heel bijzondere wedstrijd. Twee Zuid-Afrikaanse hockeyteams van de club Settlers uit Kaapstad brachten een bezoek aan de Boxtelse club. De Zuid-Afrikanen hebben veertien dagen in Nederland doorgebracht, waarbij verschillende hockeyteams werden bezocht maar ook tijd was om meer te leren over de Nederlandse cultuur.

Via de Nederlandse hockeybond werd MEP benaderd om de Zuid-Afrikanen te ontvangen. De Boxtelse hockeyclub hoefde daar niet lang over na te denken. ,,We staan altijd open voor (inter)nationale uitwisselingen”, zegt Mercè de Miguel i Capdevila, coördinator van de A/B-jeugdteams bij MEP. ,,Sport verbroedert en er is veel contact, zeker omdat de Zuid-Afrikanen bij spelers van MEP logeren.”

Op sportgebied leren de teams veel van elkaar, denkt de coördinator. ,,Elk land heeft zijn eigen speelstijl. Je merkt bij de Zuid-Afrikaanse spelers dat ze redelijk individualistisch spelen, bij MEP gaat het meer om samenspel. De Zuid-Afrikanen zijn wel een stuk sneller en wendbaarder. Daarnaast valt het verschil in ontwikkeling op, voornamelijk bij de meiden. De Nederlandse meiden zijn een stuk groter en forser dan de Zuid-Afrikaanse.” De wedstrijd tegen de meiden uit Kaapstad werd dan ook ruimschoots door MEP gewonnen; 15-0 was de einduitslag van deze partij.

GEVAARLIJK
Terwijl de Boxtelse club voor aanvang van de wedstrijd dacht dat de Nederlandse teams veel beter zouden zijn, komen ze daar tijdens de partijen op terug. ,,Onze vrouwen zijn wel veel beter, maar de jongens uit Kaapstad zijn behoorlijk goed”, vindt De Miguel i Capdevila. De Zuid-Afrikaanse coach is wat minder tevreden: ,,Tot nu toe gingen de wedstrijden tegen Nederlandse teams erg goed, maar dit valt me eigenlijk een beetje tegen”, zegt Tracy Ann Magson. ,,Misschien is het de spanning omdat het de laatste wedstrijd in Nederland is.” De jongens uit Zuid-Afrika maakte het de Boxtelse spelers nog behoorlijk lastig, met een eindstand van 6-4 waren de Zuid-Afrikanen best tevreden.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Spelmoment uit de wedstrijd tussen de Zuid-Afrikaanse meisjes en meisjes-A1 van MEP. (Foto: Albert Stolwijk).

Volgens Magson hebben haar spelers veel geleerd tijdens hun verblijf in Nederland. ,,Ze hebben hun hockeyspel behoorlijk verbeterd”, vindt de coach. ,,Dat komt omdat ze telkens tegen teams speelden die eigenlijk beter zijn dan zijzelf.” De spelers van Settlers bezochten achtereenvolgens Haarlem, Beverwijk, Goirle, Den Haag, Goes, Boxtel en Amsterdam.

Niet alleen op sportief, maar ook op cultureel gebied was deze reis voor de Zuid-Afrikanen een trip waar ze met veel plezier op terugkijken. ,,Doordat we logeren bij mensen thuis, hebben we veel opgestoken van de Nederlandse cultuur en leefgewoonten”, legt Magson uit. ,,De verschillen met Zuid-Afrika zijn groot; jongeren hebben in Nederland veel meer vrijheid. De jeugd kan hier met de fiets naar vrienden toe en nemen de trein naar de steden, in Kaapstad is dat onmogelijk. Het openbaar vervoer is slecht geregeld en om alleen op de fiets door de stad te rijden is erg gevaarlijk. Zuid-Afrikaanse jongeren zijn wat dat betreft jaloers op hun Nederlandse leeftijdsgenoten.”

FIETSEN
Naast hockeywedstrijden tegen verschillende teams, was er in het programma ook ruimte voor recreatie en cultuur. Zo bezochten de Zuid-Afrikanen de attractieparken Duinrell en De Efteling, werd een windmolen bekeken, geskied in Snowplanet en ook een mountainbiketocht stond op het programma. Vooral dat laatste viel erg in de smaak bij de Zuid-Afrikaanse gasten. ,,De jongeren vonden het fietsen één van de leukste programmaonderdelen”, vertelt Magson. ,,Ze konden het niet goed, met name het rechts rijden zorgde voor problemen.”

De club Settlers probeert elke twee jaar een uitwisselingsreis naar het buitenland te maken. Eerder werd al een bezoek gebracht aan Argentinië en Maleisië. Ook Nederland stond al eerder op het programma. ,,De jongeren gaven aan graag weer naar Nederland te willen”, zegt de coach. ,,De kosten zijn weliswaar hoog, maar met de hulp van sponsors krijgen de meeste leden het toch voor elkaar deel te nemen aan de reis.”

Na het bezoek aan Boxtel stond dinsdag een uitstapje naar recreatiepark De Efteling op het programma. Woensdag ging het gezelschap naar Amsterdam waar een rondvaart over de grachten en een rondleiding door het Anne Frankhuis werd gemaakt. Aan het eind van de dag vloog de groep weer naar Zuid-Afrika.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Zuid-Afrikaanse hockeyers bleken erg snel te kunnen rennen, zo ondervonden de Boxtelse jongens. (Foto: Albert Stolwijk).
8 april 2010

Print deze pagina

Terug