POLITIEKE FIETSTOCHT DOOR GEMEENTE HAAREN

’Klooster Sancta Monica is verademing om te wonen’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Oud-wethouder en huidig CDA-raadslid Jan Brenninkmeijer (links) geeft uitleg aan ambtenaren van de gemeente Haaren over het bouwproject dat in en bij het voormalige klooster Sancta Monica in Esch gerealiseerd gaat worden. Het gebouw op de voorgrond, dat ontworpen werd door de Essche architect Hubert-Jan Henket, gaat tegen de vlakte ten faveure van 24 grondgebonden woningen. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

De leden van het Haarense college van B. en W., ambtenaren en raads- en commissieleden werden dinsdag 6 april tijdens een fietstocht door de gemeente, waaronder Esch, getrakteerd op prachtig lenteweer. Het doel van de rondgang was de dorpen te verkennen, zodat de deelnemers een beeld kregen van bepaalde projecten die uitgevoerd worden of gaan worden, waaronder de bouwplannen voor de locaties Venakkers en het voormalige klooster Sancta Monica aan de Gestelseweg in Esch.

Tien groepen van ongeveer tien personen vertrokken dinsdagmorgen vanaf half negen voor een fietstocht van zo’n 45 kilometer door de gemeente. ,,Er zijn groepen die vanuit Haaren via de Helvoirtseweg en De Noenes eerst naar Esch rijden, terwijl de andere deelnemers in eerste instantie Biezenmortel aandoen en van daaruit via Helvoirt en Esch terugkeren in Haaren. We bezoeken daarbij verschillende locaties om met eigen ogen te zien hoe de projecten er in de praktijk uitzien. Dat geeft een veel concreter beeld dan wanneer je bijvoorbeeld achter de computer zit”, zei Anke Heesemans van de afdeling communicatie dinsdag rond het middaguur bij de locatie Sancta Monica.

De groep van Heesemans, waarvan naast een aantal ambtenaren onder anderen ook oud-wethouder en kersvers CDA-raadslid Jan Brenninkmeijer deel uitmaakte, bezocht in Esch naast het oude klooster ook de bouwlocatie Venakkers fase 4. ,,Dat woningbouwplan bestaat in totaal uit veertien woningen, waaronder vier voor senioren, vier halfvrijstaande en twee vrijstaande woningen”, aldus Brenninkmeijer. ,,We komen net van Venakkers vandaan, daarvoor zijn we ook nog even gestopt zijn bij recreatiegebied De Noenes tussen Esch en Haaren. Het is heerlijk weer voor een fietstocht. De temperatuur is aangenaam en de zon schijnt, wat wil je nog meer.”

GRONDGEBONDEN
De oud-wethouder, die in de discussie over de megastallen in Haaren zelf ontslag nam na moties van wantrouwen van de VVD en Progressief ’96, heeft de afgelopen jaren als lid van het college stevig ingezet op het bouwproject bij Sancta Monica en met succes. Brenninkmeijer: ,,In het voormalige klooster worden twintig appartementen gerealiseerd en bij het gebouw komen nog eens twee keer twaalf grondgebonden woningen. Het huidige onderkomen bij het klooster, dat is ontworpen door de bekende Essche architect Hubert-Jan Henket, gaat tegen de vlakte, maar de parkachtige omgeving blijft.”

De oud-wethouder liet in de tuin van Sancta Monica aan de overige leden van de Haarense delegatie weten onder de indruk te zijn van de locatie. ,,Het moet toch een verademing zijn om hier te wonen, terwijl het dorp vlakbij is en de rijksweg A2 in de buurt ligt. Dit is een nieuwe manier van wonen, waarbij we trots zijn om te kunnen zeggen dat de woningen verkocht worden vanaf 125.000 euro. Mogelijk dat na de bouwvak al begonnen kan worden met de bouw van de appartementen, maar dat hangt ook af van de verkoop. Mocht die tegenvallen, dan bestaat ook de mogelijkheid om de appartementen eerst te verhuren en daarna te koop aan te bieden.”

Het gemeentehuis in Haaren was dinsdag ondanks de fietstocht normaal geopend. Daarom werd door de groepen met collegeleden, raads- en commissieleden en ambtenaren op verschillende tijden door de gemeente gefietst, waarbij onder meer een rust- en lunchpauze was ingelast bij uitspanning De Rustende Jager in Biezenmortel.

De groep van ambtenaar Heesemans en raadslid Brenninkmeijer nuttigde de lunch op een andere plek. Heesemans: ,,We gaan even iets eten bij de buurvrouw van Sancta Monica, waarna we onze weg vervolgen richting Helvoirt. We zijn dus nog wel even onderweg, maar met dit weer is dat beslist geen straf.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een groep ambtenaren van de gemeente Haaren is met de fiets aangekomen bij het voormalige klooster Sancta Monica in Esch. (Foto: Albert Stolwijk).
8 april 2010

Print deze pagina

Terug