EVENEMENT TREKT OPNIEUW DUIZENDEN BEZOEKERS

Boeremèrt, toonbeeld van Liempdse nostalgie

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Sfeerbeeld van het marktterrein tijdens de drukbezochte Boeremèrt op Tweede Paasdag. (Foto's: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

De weersvoorspellingen voor Tweede Paasdag beloofden weinig goeds, maar uiteindelijk waren de weergoden de 36ste editie van de Boeremèrt in Liempde gunstig gezind. Hoewel niet echt warm en een beetje winderig, was het droog en liet de zon zich regelmatig zien. ,,Dit is perfect weer. Er is wel wat bewolking voorspelt voor vanmiddag, maar dan wel in het westen en wij zitten hier in het oosten”, zei een tevreden voorzitter Rien van de Laar van het organisatiecomité zondag, terwijl het volk maar bleef toestromen. Opnieuw bleek weer dat een nostalgisch evenement als de Boeremèrt tijdloos is en velen blijft boeien. Een impressie…

,,Parkeren kost maar twee euro meneer. Da’s toch geen geld en het gaat nog naar een goed doel ook. Zet uw auto maar rechts op d’n plak.” Het eerste contact met een van de ongeveer 200 vrijwilligers die de Boeremèrt telt is veelbelovend. De automobilisten die hun voertuig willen parkeren in een weiland aan de Roderweg, worden enthousiast en hartelijk begroet door de parkeerwachters.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Liempdse troubadour Jan van der Heijden luisterde de Boeremèrt muzikaal op met tal van liedjes, waaronder het toepasselijke en nostalgische ’Brabant’ van Guus Meeuwis.

Een paar honderd meter verder laten de dames bij de kassa weten dat het ondanks het vroege tijdstip van kwart over tien al aardig druk begint te worden in de smalle dorpsstraatjes. ,,Vanaf een uur of elf begint het volk meestal pas echt toe te stromen”, zeggen ze. Dat blijkt later inderdaad, maar rond dit uur kunnen de bezoekers nog op het gemak langs de meer dan tachtig standhouders, de oude ambachten en het boerenvertier uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw wandelen.

Op het evenemententerrein op D’n Tip staan traditiegetrouw oude trekkers te pronken, zijn oude landbouwwerktuigen te bezichtigen en vermaken kinderen zich in de tent zich met de dieren, waaronder raskippen als Barnevelders en New Hampshires en twee kleine kalfjes. Even verderop klinkt vanuit een andere tent blaasmuziek, waarop een aantal bezoekers meedeint op de maat. ,,Heerlijk sfeertje hier, hè”, zegt een vrouw tegen een oudere man, die knikt en lachend zegt: ,,Zo zie je maar dat het vroeger inderdaad veel beter was.”

BETRAANDE OGEN
Iets verderop trekt het publiek in een lang lint langs de vele kraampjes die opgesteld staan tot aan café ’t Wapen van Liempde. In en rond het Concordiapark worden streekproducten verkocht en oude ambachten en historische boerenwerktuigen en machines gepresenteerd. Er is op de markt veel te zien en te beleven. Van kruisboogschieten en draaien aan een ouderwets rad van fortuin tot kramen waar ambachtelijk gerookte paling, aantrekkelijk gepresenteerde bierproducten van brouwerij Sint-Servattumus en speltproducten als brood en speculaas aan de man gebracht worden. Ook hier lopen de mensen ontspannen rond, al is er een jeugdige bezoeker die met betraande ogen rondloopt. Hij is op zoek naar zijn moeder en rent in paniek door de menigte. ,,Mama, waar ben je”, roept hij uit.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Deze goedgemutste dames zorgden voor een vrolijke noot op de Boeremèrt en bakten heerlijke worst onder het motto ’Dees kroam is nie de skônste van de mert, mar onze worst is echt de moeite werd’.

Een vrouw in klederdracht die achter een kraam staat waar bloemzaadjes verkocht wordt, ziet de verdrietige jongen lopen en komt meteen in actie. Ze loopt naar de jongen, stelt hem gerust en draagt hem over aan een andere vriendelijke dame die hem meeneemt richting het oude raadhuis. Misschien dat de politie een handje kan helpen… De behulpzame verkoopster neemt vervolgens haar plaats achter de kraam weer in en laat de agent van de nostalgische vereniging Terug in de Tèd, die vandaag typische dorpsfiguren van weleer uitbeeldt, weten dat ze toch echt zaadjes verkoopt. ,,Ik meen het hoor. Het is echt zaad en geen wiet.”

SPEKSTRUIF
De kraamhouders die spekstruif, wafels, Oud-Hollands snoepgoed en snert verkopen doen intussen goede zaken. Kinderen in het Concordiapark leven zich uit in de zweefmolen en de draaimolen en vermaken zich met spelletjes uit grootmoeders tijd. De levende poppenkast van Joost en Anouk van Vugt, de opvolgers van de familie Van de Loo, is net als tijdens vorige edities een hit. Zowel de kinderen als de volwassenen genieten zichtbaar van de avonturen van Jan Klaassen en Katrijn. ,,Geweldig, die poppenkast. Ik voel me weer helemaal kind”, zegt een oudere vrouw.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Samen lekker een stukje paardrijden op de Boeremèrt…

Als de poppenkastvoorstelling afgelopen is, is het de beurt aan de leden van de KVO-dansgroep die optreden bij het oude raadhuis, waarbij de dames zich presenteren met nieuwe poffers. De Liempdse troubadour Jan van der Heijden zorgt op een steenworp afstand met zijn gitaar voor een muzikaal intermezzo. Hij zingt twee hits van Guus Meeuwis, ’Brabant’ en ’Het is een nacht’. Vier dames die achter hem een kraam bemannen waar worst gebakken wordt, vormen spontaan een achtergrondkoortje. ,,Wij zijn de Goedgemutste Dames en zijn van alle markten thuis. Meezingen met Jan of worsten bakken, we kunnen het allemaal”, klinkt het enthousiast van achter de toonbank.

BIERWAGEN
De Boeremèrt wordt dit jaar voor het eerst gesponsord door de Rabobank Dommel & Aa. De 36ste editie van het evenement kent enkele nieuwe elementen, waaronder een ware publiekstrekker, namelijk een door Belgische paarden getrokken bierwagen van brouwerij Bavaria, maar daarnaast trekt ook het optreden van de formatie Wè Ploegadoers veel aandacht. Zij staan op de planken in het kader van de nieuwe cd met liedjes van de voormalige Liempdse folkgroep De Ploegadoers die momenteel wordt voorbereid.

Nieuw is ook dat het Streekhuis in het voormalige raadhuis van Liempde voor het eerst tijdens de Boeremèrt geopend is, waar getoond wordt wat voor projecten er in Het Groene Woud uitgevoerd worden. Een paar meter verder is het rustig bij de EHBO-post. ,,We hebben een meneer moeten behandelen omdat die over een touw gestruikeld was en daarbij gewond raakte aan het hoofd, maar verder valt het mee”, vertelt een medewerkster van de post.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jong en oud maakte zich verdienstelijk op de Boeremèrt. Dit meisje vermaakte zich met het pellen van eieren, heel toepasselijk op Tweede Paasdag.

Boeremèrt-voorzitter Rien van de Laar is op dat moment op zoek naar penningmeester Toon Voets, maar heeft toch even tijd om te laten weten dat alles goed verloopt. ,,Het weer is prima, je ziet ook dat het steeds drukker wordt. Ik vraag me alleen af waar die bierwagen van Bavaria blijft, maar dat zal vast wel goed komen”, zegt Van de Laar voor hij zijn weg vervolgt.

Vice-voorzitter Tinie van den Berg van het kerkbestuur van de parochie Sint-Jans Onthoofding bemant tegenover het oude raadhuis een kraam waar geld ingezameld wordt door Stichting Restauratie Kerkorgel Liempde. De stichting presenteert zich vandaag voor het eerst op de Boeremèrt. ,,We verkopen onder meer delftsblauwe borden met de afbeelding van de Liempdse kerk, net als kaarsen en rozenkransen. De opbrengst is voor de restauratie van het kerkorgel bedoeld. Wat tot dusverre het meest verkocht wordt? Toch wel de delftsblauwe borden.”

VERSTOPT
De centrumstraten van Liempde raken rond de klok van half een verstopt met volk. De weersomstandigheden worden alleen maar beter en ook voor het jongetje dat zijn moeder kwijt was, schijnt de zon weer. Terwijl twee agenten met hem overleggen hoe hij haar zo snel mogelijk weer kan vinden, klaart het gezicht van de jongen opeens op. ,,Daar is mijn mama”, zegt hij met een bevrijdende lach. Een innige omhelzing volgt. De jongen huilt van opluchting en moeder houdt hem stevig vast, terwijl de twee agenten, staand op de trappen van het oude raadhuis, vertederd toe kijken. Een prachtig en ontroerend tafereel in de kantlijn van de Boeremèrt…

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Dieren horen bij de Boeremèrt zoals de Boeremèrt bij Liempde hoort.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Heerlijk een frietje eten op de trappen van het oude raadhuis…

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: ’Oh nee toch, de pannenkoek is aangebrand!’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Even een moment van bezinning tijdens de Boeremèrt nabij de tent op het evenemententerrein op D’n Tip.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Oude ambachten zoals op deze foto, waarop een fraai geklede dame aan het spinnen is, trokken veel bekijks van zowel de jeugd als volwassenen.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Even de inwendige mens verwennen met een lekker broodje. Jan Kuppens laat het zich goed smaken.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van een van de publiekstrekkers: de bierwagen van Bavaria die voortgetrokken werd door zes Belgische paarden. Hier banen de paarden zich een weg door de menigte.
8 april 2010

Print deze pagina

Terug