Oppositie Boxtel boos na ’besloten’ coalitievorming

DOOR MARC CLEUTJENS

De vijf oppositiepartijen in de Boxtelse gemeenteraad zijn boos over de manier waarop formateur Wim van der Zanden van Balans maandag 29 maart een kant en klaar beleidsprogramma heeft gepresenteerd. Dat de coalitievorming zich achter gesloten deuren heeft afgespeeld, noemt SP-fractievoorzitter Eric van den Broek onbegrijpelijk.

Uit een gezamenlijke verklaring van de vijf oppositiepartijen blijkt dat de inwoners van Boxtel in hun ogen maandag ’voor het eerst sinds bijna een maand overleggen in beslotenheid kennis kunnen nemen van de inhoud van de besprekingen’. ,,Sterker nog: de coalitie is eruit en het beleidsprogramma ligt klaar voor de besluitvorming in de gemeenteraad”, mopperen de vertegenwoordigers van CDA, SP, Boxtels Belang, VVD en D66.

Omdat de tijd ontbraken, hebben de oppositiepartijen hun verkiezingsprogramma bij Van der Zanden ingeleverd. ,,Wij hebben logischerwijs de tijd nog niet gehad om het beleidsprogramma kritisch door te nemen en te bespreken met onze achterbannen. Dat zal ons binnen twee dagen ook niet lukken. Daarom sturen wij u nogmaals onze verkiezingsprogramma's, zodat u daar nog vóór donderdag 12.00 uur uw voordeel mee kunt doen.”

In een eerste reactie op het beleidsprogramma geven de oppositiepartijen aan dat de inhoud vooral lopende zaken laat zien, waarover nog verschillende besluitvormingsmomenten in de gemeenteraad volgen. ,,Daarbij achten wij het voor nu zuiver en transparant dat verbetervoorstellen vanuit de oppositie in de openbaarheid worden besproken en politiek worden beoordeeld. Dat dient dus plaats te vinden in de vergadering van de gemeenteraad van 13 april. Dan kunnen ook de coalitiepartijen immers laten zien waar ze staan.”

SP-fractievoorzitter Van den Broek maakt zich vooral zorgen over de keuzes die in de toekomst gemaakt gaan worden en de betrouwbaarheid van de coalitie. ,,In deze coalitie zitten partijen die elkaar de afgelopen jaren regelmatig in de haren zijn gevlogen, waarbij over en weer op de man werd gespeeld. Wij vrezen dat dit een vechtcoalitie gaat worden, die we nog regelmatig rollebollend over de straat aan zullen treffen.”
29 maart 2010

Print deze pagina

Terug