LEERLINGEN STARTEN MET PROJECT OVER BEVRIJDING

’Weinig last van Tweede Wereldoorlog’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Boxtelaar Jan Verhagen vertelde dinsdag 30 maart aan leerlingen van De Beemden over zijn belevenissen in Boxtel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit gesprek maakt onderdeel uit van het project Vergeten Oorlog waarmee diverse basisscholen in Boxtel zijn gestart. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Ademloos zaten leerlingen van basisschool De Beemden dinsdag 30 maart in bibliotheek De Meierij te luisteren naar Jan Verhagen (77). De oud-directeur van basisschool ’t Honk haalde herinneringen op aan de Tweede Wereldoorlog, die hij als schoolgaande jongen meemaakte. Tijdens het praten verraste Verhagen de kinderen met boeiende en interessante verhalen over zijn jeugd aan de Liempdseweg met negen broers en zussen, twee varkens en een koe. ,,De oorlog heeft indruk gemaakt, maar we hebben er eigenlijk weinig last van gehad.”

Verhagen vertelde in bibliotheek over zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Bibliotheek De Meierij is namelijk gestart met het project Vergeten Oorlog. De Prinses Amaliaschool, De Beemden, de Vorsenpoel, de Angelaschool, De Hobbendonken en De Maremak nemen deel aan het project. Aan de hand van zes jeugdboeken over oorlog en materialen zoals lesbrieven en opdrachten leren de Boxtelse leerlingen meer over de Tweede Wereldoorlog. Het project hangt samen met de herdenking op 5 mei; het is dan 65 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd.

Toen de oorlog in 1940 begon, was Verhagen ruim zeven jaar oud. In 1939, vlak voor de Tweede Wereldoorlog, verhuisde het gezin Verhagen van een woning aan de Parallelweg naar een boerderij aan de Liempdseweg. Het gezin bestond op dat moment uit vader Verhagen en tien kinderen, moeder overleed vlak voor de oorlog. ,,Waarschijnlijk heeft mijn vader zich gerealiseerd dat er oorlog zou komen, maar wij wisten van niks”, vertelt de Boxtelaar. ,,We hadden geen radio, krant of telefoon en waren niet op de hoogte van de gebeurtenissen. Ik kan me herinneren dat we het vreemd vonden om ineens in een groot huis te wonen waar de wind zo makkelijk doorheen kon waaien. Maar we maakten ons geen zorgen, want vader zei dat het goed was.”

SAAIE OORLOG
Om in het levensonderhoud te voorzien, kocht zijn vader een koe en twee varkens. Een aantal konijnen en kippen maakten het huishouden compleet. ,,We hadden geen wei en moesten elke dag twee uur met de koe gaan lopen”, herinnert Verhagen zich. ,,Dat vond ik niet leuk om te doen. Sowieso was eigenlijk de hele oorlog behoorlijk saai, we konden nergens naar toe.” Bij het huis aan de Liempdseweg lag een groot bos en op vrije middagen waren de kinderen Verhagen daar de te vinden. Zoekend naar mastappels voor de kachel hielden ze zich op woensdagmiddag bezig.

Over de vraag of hij in de oorlog ook enge dingen mee heeft gemaakt, moet Verhagen even nadenken. ,,We hadden eigenlijk pas bij de bevrijding in september 1945 last van de oorlog”, zegt de Boxtelaar. Eén herinnering komt meteen naar boven: ,,De Duitsers schoten vaak op Engelse vliegtuigen waar een zweefvliegtuig achterhing. Een keer raakten ze een kabel en het zweefvliegtuig landde achter ons huis. Er kwam een jeep uit waar Engelse soldaten in zaten, de Duitsers gingen er meteen op af en de bevrijders verstopten zich in de omgeving. Mensen van het verzet brachten de Engelsen ’s avonds naar de Kampina, waar ze relatief veilig waren.”

KONIJNENHOK
Eén keer ontsnapte de Boxtelaar op het nippertje aan een granaat. Nadat hij de konijnen had gevoerd en net weer binnen was, kwam er een granaat op het konijnenhok terecht. ,,Ik vond het niet eens zielig voor die beesten, ik was alleen maar heel blij dat ik er niet meer stond”, bekent Verhagen. ,,Het was ook een andere tijd, wij aten al onze eigen dieren op. Als je echt honger hebt, eet je alles. Jullie zouden bij erge honger ook je cavia opeten.”

Omdat de leerlingen een verslag moeten maken van het gesprek met Verhagen, krijgen ze ook ruimte om vragen te stellen. ,,Werd er op school gepraat over de oorlog en werden er ook kinderen uit de klas gehaald door de Duitsers”, vraagt Tom zich af. Volgens Verhagen is dat nooit gebeurd. ,,Ik kan het me in ieder geval niet herinneren”, zegt hij. ,,Volgens mij waren er bij mij op school geen joden. In Boxtel zullen er ongetwijfeld gewoond hebben, maar ik kende ze niet. Sowieso werd er niet of nauwelijks over de oorlog gesproken. Ik heb er weinig van gemerkt, we woonden alleen naast de spoorlijn richting Wesel in Duitsland en daar kwamen vaak goederentreinen met materialen overheen. Soms ook wel veewagens, maar we stonden er gewoon niet bij stil. Later heb ik pas gelezen wat voor vervoer er echt over dat spoor kwam…”

Juf Kristel mag namens basisschool De Beemden een koffer met daarin de zes leesboeken en lesmaterialen in ontvangst nemen. Dat is gekozen voor een koffer, is volgens de leerlingen logisch. ,,Dat is het symbool voor de oorlog, want joden gebruikten het om bagage in te vervoeren.”

Meer informatie over het project Vergeten Oorlog is te vinden op: www.vergetenoorlog.nl.
1 april 2010

Print deze pagina

Terug