VERZOEK BURGEMEESTER RONNES GEHONOREERD

Bemiddelaars moeten LOESCH en HOS
op één lijn krijgen

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Burgemeester Frans Ronnes stelde onlangs voor om een bemiddelaar in te zetten in het conflict tussen de Haarense Omroep Stichting (HOS) en de lokale omroep Esch (LOESCH). De uitkomst van een gesprek met Ronnes, dat dinsdag 30 maart plaatsvond, is dat beide organisaties ook voor deze optie kiezen. ,,We gaan met de HOS rond de tafel zitten met vertegenwoordigers van het Commissariaat voor de Media en het Programma Beleidsbepalend Orgaan, de PBO”, aldus voorzitter Tini van Houtum van LOESCH.

Volgens Van Houtum ligt het initiatief voor de afspraak tussen de besturen van de HOS en LOESCH en het Commissariaat voor de Media en PBO bij de Haarense omroeporganisatie. ,,Midden april vindt het gesprek plaats, waar wij graag onze bijdrage aan leveren. Het commissariaat heeft laten weten dat afspraken uit 1997 over de samenwerking tussen de HOS en LOESCH nog steeds gelden”, aldus Van Houtum.

,,De HOS twijfelde hieraan, maar gebleken is dat de Haarense Omroep Stichting de rechtsopvolger is van de voormalige Helvoirtse Omroep Stichting. Destijds werd afgesproken dat LOESCH elke zondag van 20.00 tot 23.00 uur haar eigen programma’s mag uitzenden. De afspraak is dat we ons daarbij richten op Esch.”

De HOS liet bij een eerder gepland gesprek met LOESCH en de gemeente nog verstek gaan, maar was dinsdagavond wél aanwezig. ,,Er is geen sprake van grote problemen tussen ons, maar er zijn een paar dingen die uitgesproken moeten worden. Een bemiddelaar kan beide partijen daarbij helpen en ervoor zorgen dat we op één lijn komen en weer goed met elkaar kunnen samenwerken. Die intentie hebben zowel LOESCH als de HOS, dus dat is in ieder geval een positief gegeven”, aldus voorzitter Van Houtum, die liever van een ’akkefietje’ spreekt.

UIT DE LUCHT
De uitzending van LOESCH werd onlangs uit de lucht gehaald. Medewerkers van de Haarense Omroep Stichting (HOS) schakelden over naar de kabelkrant na een interview met Peter den Ouden van Samenwerking ’95. Reden hiervoor was het dankwoord dat Den Ouden richtte aan de Esschenaren die op hem stemden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart. De HOS waarschuwde de programmamakers van LOESCH vooraf dat de bijdrage waarin Den Ouden zich richtte tot de kiezers uit de uitzending gehaald moest worden.

,,De HOS vindt dat dit gedeelte reclame is en dat mag alleen door die omroep worden uitgezonden”, verklaarde voorzitter Van Houtum eerder. ,,Wij hebben het echter vooraf uitgezocht en de uitzending valt onder zendtijd voor politieke partijen. En dat is volgens de wettelijke regels geen reclame. Daarnaast hebben we contact gehad met het Commissariaat voor de Media en ook daar is ons verzekerd dat er geen probleem was. Dan is het wel raar als de uitzending toch ineens onderbroken wordt”

SAMENWERKING
De samenwerking tussen HOS en de Essche omroep loopt al langer stroef. In een brief aan de twee partijen riep burgemeester Ronnes van Haaren op om snel tot overeenstemming te komen en gaf hij aan zich zorgen te maken over de samenwerking van HOS en LOESCH en de continuïteit van de lokale omroep. Ronnes stelde daarom voor een bemiddelaar in te zetten in het conflict tussen HOS en LOESCH.

Voorzitter Van Houtum dacht vorige week nog dat een onderling gesprek samen met het gemeentebestuur uitkomst zou kunnen bieden. ,,Nu blijkt inderdaad dat het toch verstandig is om een bemiddelaar in te schakelen, waarbij ik verwacht dat we er dan snel uit kunnen komen”, aldus Van Houtum.
1 april 2010

Print deze pagina

Terug