NIEUWE BESTEMMING VOOR HALLEN ROVECO LUKKEN

Kippenfarm wordt ’aanleghaven’
voor oldtimers

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Anton van Dijke uit Geldrop wil de leegstaande eierhandel aan de Koppenhoefstraat omtoveren tot een ontmoetingsplek en uitvalsbasis voor liefhebbers van oldtimers en klassieke auto’s. Ook zijn eigen Bentley zal hier een plekje krijgen. (Foto's: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

In het al jaren leegstaande bedrijfspand van de voormalige eiersorteerderij Roveco-Lukken aan de Koppenhoefstraat wil ondernemer Anton van Dijke uit Geldrop volgend voorjaar een ’aanleghaven’ voor klassieke auto’s openen. Het gemeentebestuur van Boxtel is enthousiast en ziet mogelijkheden voor een recreatieve impuls aan Het Groene Woud.

Al jaren speelt Van Dijke met het plan om een centrale plek te creëren waar liefhebbers van klassieke auto’s elkaar kunnen ontmoeten en dat zich kan ontwikkelen tot expertisecentrum op het gebied van onderhoud. ,,Bezitters van oude auto’s zijn eigenlijk een beetje zielig”, grinnikt Van Dijke. ,,Bij de meeste andere hobby’s treffen mensen elkaar. Voetballers pakken na afloop van de wedstrijd samen een pilsje, maar wij sleutelen en poetsen doorgaans eenzaam in een koude garage. Natuurlijk zijn er door het jaar heen wel enkele clubevenementen, maar die data moeten maar net in je agenda passen. Daarom zoek ik al een hele poos naar een plek waar eigenaren van classic cars elkaar kunnen ontmoeten, waar ze hun voertuigen kunnen stallen en waar ze onderhoud kunnen laten plegen aan hun troetelkindje.”

Met je oldtimer in een willekeurige binnenstad pronken lijkt mooi, maar is volgens Van Dijke ook niet makkelijk. ,,Zuinig en voorzichtig als we zijn, durf je zo’n auto niet zomaar langs de straat bij een parkeermeter te plaatsen. En je voertuig stallen in een parkeergarage is er al helemaal niet bij: je komt er eenvoudigweg niet in omdat de draaicirkel van deze antieke voertuigen veel groter is dan van moderne auto’s. Bovendien zijn de parkeervakken veel te klein…”

En dus ging Van Dijke op zoek naar een plek waar liefhebbers van oldtimers elkaar zouden kunnen ontmoeten. Samen met zijn twee zoons bekeek hij uiteenlopende locaties in Zuid-Nederland. ,,We hebben gezocht van Zeeuws-Vlaanderen tot Venlo. Tot ons oog viel op de oude kippenstallen langs de rijksweg A2. In oktober hebben we de gemeente Boxtel benaderd of we hier onze droom zouden kunnen verwezenlijken en in december hebben we ons verzoek daadwerkelijk ingediend. We proefden direct dat er bereidheid is om mee te werken hier iets moois te realiseren”, vertelt Van Dijke.

VRIJSTELLING
Burgemeester Frank van Beers knikt instemmend. ,,Het leegstaande bedrijfspand is natuurlijk geen visitekaartje voor Boxtel. Alles wat hier gebeurt kan eigenlijk alleen maar tot verbetering leiden.” Dat vindt ook Ger van den Oetelaar, die aan zijn laatste weken bezig is als wethouder van ruimtelijke ordening. ,,Toch is het niet zo dat we zonder meer ja hebben gezegd. Kan ook niet want het bestemmingsplan laat op deze plek alleen een eiersorteerderij toe. En dus moet een vrijstellingsprocedure worden opgestart. Die vrijstelling heeft alleen kans van slagen als die past binnen onze strategische visie. En dus moet het nieuwe project een impuls geven aan Het Groene Woud, dient de verbouwing op duurzame wijze uitgevoerd te worden en dienen de immense hallen die er nu staan een kleinschalig karakter te krijgen”, aldus Van den Oetelaar.

Van Dijke geeft aan dat hij graag aan deze voorwaarden wil voldoen. ,,We denken aan een museale opstelling van de klassieke auto’s uit de periode van pakweg 1900 tot 1980. De voertuigen zullen ook te koop worden aangeboden, zodat er steeds iets nieuws te zien zal zijn. Daarbij willen we een brasserie met een terras openen waar bezoekers onder meer streekproducten uit Het Groene Woud kunnen kopen. En natuurlijk komt er een shop waar de bezitters van klassieke auto’s hun speciale motorolie en zo kunnen kopen. Maar ook luxeartikelen en hebbedingetjes, uiteenlopend van jacks tot sleutelhangers.”

De huidige bedrijfshallen bevatten veel asbest dat allemaal verwijderd zal worden. Bovendien moet de locatie een groene uitstraling krijgen, waar bezoekers het fijn vinden om te verblijven. ,,We noemen het niet voor niets Classic Park”, zegt Van Dijke. ,,Het moet voorts een uitvalsbasis worden voor uitstapjes in de regio; een begin- en eindpunt van een leuk dagje wandelen of fietsen in de wetenschap dat je je oldtimer met een gerust hart achter kunt laten.”

SNEL BOUWEN
Van Dijke heeft op voorhand al bouwplannen laten opstellen en dient morgen een sloop- en bouwvergunning in en zolang hij binnen het bestaande bouwblok blijft kan hij – voor eigen risico weliswaar – al snel met de werkzaamheden beginnen. Ook al moet de vrijstellingsprocedure nog worden opgestart. ,,Want het zal voor iedereen duidelijk zijn dat dit een verbetering is voor Het Groene Woud”, stelt wethouder Van den Oetelaar. ,,Als alles meezit hoop ik deze zomer de aanbesteding te kunnen gunnen en hopen we volgend voorjaar Classic Park te kunnen openen. Het klinkt ambitieus en dat is het ook. Maar we willen natuurlijk het volgende seizoen graag meepikken”, aldus Van Dijke.

Burgemeester Van Beers zegde toe dat de gemeente Boxtel voortvarend zal meewerken zodat de ondernemer uit Geldrop zijn plannen zo snel mogelijk kan realiseren: ,,Want het is een initiatief dat prima past in de recreatieve en toeristische ontwikkeling van Boxtel en Het Groene Woud. We denken dat Classic Park veel bezoekers van elders zal trekken, die voor een deel ook hier hun euro’s gaan besteden. Daar is iedereen mee gebaat in Boxtel.”

Wethouder Van den Oetelaar geeft aan dat al jaren wordt gezocht naar een nieuwe bestemming voor Roveco Lukken. ,,Probleem was steeds dat er geen toename van het vrachtverkeer mocht komen. De Koppenhoefstraat is daar eenvoudigweg niet op berekend. Een leuk idee was om in de hallen bedrijfsunits te vestigen voor startende ondernemers die zich met Groene Woud-producten zouden bezighouden. Maar ook dat heeft uiteindelijk niet tot een concreet plan geleid.”

LEGBATTERIJEN
Nadat eiergroothandel Roveco Lukken begin 2008 werd ingelijfd bij het concern Kwetters, sloot de Boxtelse vestiging dat najaar deuren. De bedrijfsactiviteiten worden verplaatst naar het moederbedrijf in Veen. Zeven jaar eerder stopte Roveco Lukken met de eierproductie en werden de legbatterijen voor kippen afgestoten. De sorteerderij die sinds 1978 bestond, bleef samen met de groothandel overeind. Wekelijks vonden 20 miljoen eieren vanuit Boxtel hun weg naar de winkels. Het Boxtelse eierbedrijf werd in 1964 opgericht door de familie Valks.

© 2010- Brabants Centrum
25 maart 2010

Print deze pagina

Terug