GEMEENTE SPREEKT VAN VANDALISME

Raadsels rond gouden kei Boxtel

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het keimonument was maandag 22 maart helemaal goud geverfd. Er stond ook een gouden keistamper bij, alsmede het bord Kleinderliempde. (Foto's: Albert Stolwijk).

De redactie van Brabants Centrum was vorige week al geattendeerd op de aanwezigheid van een gouden kei, ergens in Boxtel. ’Zoek de gouden kei’ luidde de anonieme boodschap die in de brievenbus werd bezorgd. Maandag 22 maart bleek het om het keimonument aan de Keulsebaan te gaan, dat in april 1996 werd onthuld door toenmalig minister Annemarie Jorritsma van Verkeer & Waterstaat.

De reusachtige zwerfkei bleek inderdaad goud geverfd. Bovendien stond er een gouden keistamper bij, alsmede het vorig jaar geplaatste bord dat even verderop stond om het gehucht Kleinderliempde te presenteren. En natuurlijk geen afzender zodat het voorlopig een raadsel blijft wie achter deze actie zit.

De gemeente Boxtel is er niet gelukkig mee. Nadat in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen enige ophef ontstond over mysterieuze beelden en poppen van Combinatie95 die overal opdoken, lijkt andermaal sprake van een ludieke actie met een politieke boodschap. Vanwaar anders een gouden kei, een keistamper (symbool van Boxtel) en het Kleinderliempde, dat zou kunnen verwijzen naar de kern Liempde?

Volgens een woordvoerder van de gemeente Boxtel is het bord maandag al weggehaald en wordt het teruggezet op de plek waar het ontvreemd is. Het keimonument wordt schoongemaakt. Ook de gemeente heeft geen idee wie achter de actie zit. ,,Mochten we erachter komen, dan krijgen de daders uiteraard de factuur voor de werkzaamheden van Openbare Werken”, meldt de woordvoerder. ,,Hoe ludiek ook, in de ogen van de gemeente gaat het hier om vandalisme.”

Het keimonument werd in aanwezigheid van burgemeester Jan van Homelen in april 1996 onthuld ter gelegenheid van de openstelling van de vernieuwde A2 en de opening van de Keulsebaan. De kei was vaker doelwit van vandalen. De drie bronzen eenden die erop bevestigd waren, werden diverse keren afgebroken. Uiteindelijk zijn ze verwerkt tot dorpsfontein in de gemeentevijver aan de Dr. Van Helvoortstraat.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: April 1996: Minister Annemarie Jorritsma van Verkeer & Waterstaat onthult het keimonument aan de Keulsebaan. Links naast haar burgemeester Jan van Homelen. (Archieffoto Brabants Centrum).
25 maart 2010

Print deze pagina

Terug