BOXTEL VOORUIT LANCEERT OPTOCHT ÉN OP-TOCHT

Hoofdrol cultuurhistorische as tijdens tweedaags Herfstfestijn

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De eerste historische optocht van Boxtel Vooruit werd gehouden in 1993, toen Boxtel zevenhonderd jaar heerlijkheid was. De stoet waaraan ook de Roermondse Christoffelreus Sjtuf meedeed, had te kampen met hevige regenval. (Archieffoto Brabants Centrum).

DOOR MARC CLEUTJENS

De lente is pas begonnen, maar Boxtel Vooruit werkt met een grote groep vrijwilligers al aan het Herfstfestijn dat op zaterdag 2 en zondag 3 oktober in hartje Boxtel wordt gehouden. Dit jaar staat het evenement helemaal in het teken van de cultuurhistorische as. Naast een historische optocht organiseert Boxtel Vooruit een reeks taferelen uit het verleden tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petruskerk.

Om de vijf jaar groeit het Herfstfestijn uit tot een spektakel dat vele duizenden bezoekers naar het centrum van Boxtel lokt. Steevast staat dan een historische optocht op het programma, die het publiek kennis laat maken met ontelbare opvallende figuren uit de Boxtelse geschiedenis. ,,Het gaat om een historische volksoptocht waaraan vooral heel veel vrijwilligers meedoen”, vertelt Jan Ketelaars, een van de organisatoren. Naast dorpsfiguren als Stop Voets en Coba Tin of bekende Boxtelaar Hendrik Verhees, worden ook tal van taferelen uitgebeeld, zoals de Heilig Bloedprocessie. Oude voertuigen, zoals de historische brandweerauto van de blusgroep Liempde, maken de stoet compleet.

Nieuw dit jaar is de aansluiting die Boxtel Vooruit zoekt met de cultuurhistorische as. Boxtel heeft de voorbije jaren geïnvesteerd in de verfraaiing van het straatbeeld tussen de Sint-Petruskerk en kasteel Stapelen. De verdere afwerking van de as kan pas plaatsvinden als plan De Croon aan de Markt is afgerond. Met opvallende naambordjes worden alle straten aangeduid die aan de as gelegen zijn. ,,Op de zaterdag van het Herfstfestijn nodigen we bezoekers uit zelf aan de wandel te gaan en de cultuurhistorische as nu eens echt te ontdekken”, zegt Monique Timmermans van Boxtel Vooruit.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Tijdens het Herfstfestijn van 2005 verscheen een bijzondere herdruk van de Boxtelsche Courant. (Archieffoto Albert Stolwijk Brabants Centrum).

OP-TOCHT
Net als in het verleden al eens gebeurde, vraagt de evenementenstichting het publiek om ‘op-tocht’ te gaan langs tal van taferelen die in de Oude Kerkstraat, Clarissenstraat, Markt, Kruisstraat, Burgakker en park Stapelen worden uitgebeeld. Boxtel Vooruit legt momenteel contacten met tal van partners die een bijdrage aan het evenement kunnen leveren, zoals Podium Boxtel, SintLucas, Bibliotheek de Meierij, Sint-Petrusschool en Waterschap De Dommel. ,,Voor straattheateracts willen we medewerking vragen aan gezelschappen als Boxtheater en Teejatergroep Orion”, aldus Timmermans.

Tijdens het Herfstfestijn zullen andere vertrouwde programmaonderdelen doorgang vinden. Zoals kunstroute De Rode Draad en de vorig jaar gestarte culinaire route langs kroegen en restaurants in hartje Boxtel. ,,Ons streven is om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken, zodat we Boxtel weer eens op een geweldige manier op de kaart kunnen zetten”, zegt Ketelaars.

Het Herfstfestijn is inmiddels niet meer weg te denken van de Boxtelse evenementenkalender. De eerste editie werd in oktober 1993 gehouden, toen Boxtel herdacht dat het zevenhonderd jaar eerder, in 1293, een heerlijkheid was geworden. Ook toen werd een historische optocht gehouden, die door hevige regenval enigszins in het water viel. Ook nadien werden verschillende historische optochten gehouden, onder meer in 2005. Bij die gelegenheid verscheen een bijzondere herdruk van de Boxtelsche Courant, de voorloper van Brabants Centrum. Deze werd onder het publiek verspreid.

AANMELDEN
Boxtel Vooruit zoekt vrijwilligers die willen meedoen aan de historische volksoptocht, die zondag 3 oktober wordt gehouden. Belangstellenden - ook muziekverenigingen, sportclubs en andere gezelschappen - kunnen zich vanaf heden aanmelden bij Jan Ketelaars, Kapelweg 54, 5281 LR Boxtel, telefoon (0411) 68 20 37. Mailen kan ook: historischeoptocht@boxtel-vooruit.nl.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO:Wat zou Boxtel zijn zonder een knipoog naar het religieuze verleden... (Archieffoto Albert Stolwijk Brabants Centrum).
25 maart 2010

Print deze pagina

Terug