GEEN STREEKFESTIVAL OP VELDER

Gebrek aan sponsors nekt Streekfestival

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Streekfestival Het Groene Woud gaat dit jaar niet door. Het festival wordt jaarlijks gehouden in het eerste weekend van juli op landgoed Velder in Liempde. De organisatie van het Streekfestival heeft een tekort aan sponsoren en krijgt daarom de financiering niet rond.

Het gebrek aan sponsoren wordt volgens de organisatie veroorzaakt door de economische crisis. ,,Bedrijven zijn minder geneigd om te sponsoren en zijn terughoudender”, zegt Frans van Beerendonk, voorzitter van Stichting Streekfestival Het Groene Woud. ,,Als organisatie van een evenement merk je de crisis echt heel duidelijk. Wij zijn niet het enige evenement dat daar last van heeft. Het speelt overal.”

Dat het Streekfestival dit jaar geen doorgang krijgt op landgoed Velder is volgens mede-eigenaar Frans van Boeckel ’erg jammer’. ,,Het Streekfestival past erg goed bij Velder”, vindt Van Boeckel. ,,Ik vind het spijtig dat het evenement dit jaar niet doorgaat. Ik hoop dat de organisatie volgend jaar weer genoeg sponsors weet te vinden om het festival op het landgoed te houden.” Van Beerendonk noemt het pijnlijk dat het Streekfestival niet doorgaat. ,,We horen bij landgoed Velder en dit doet gewoon echt pijn. Ik ben verknocht aan het Streekfestival. Maar verstandelijk gezien is dit de juiste beslissing.”

WEEK VAN DE SMAAK
Streekfestival Het Groene Woud vierde tijdens de editie van 2009 haar vijfjarig bestaan. Het festival werd sinds 2005 gehouden op landgoed Velder in Liempde en kenmerkte zich door de combinatie van muziek, sport, landbouw, natuur, kunst en cultuur. Ook op culinair gebied was er voor bezoekers van het evenement veel keus. Met name de streekproducten uit Het Groene Woud werden op het festival gepresenteerd aan het publiek. Een vast onderdeel van het programma was de Dommeldalrit waarbij antieke voertuigen te zien waren. In 2009 bracht een delegatie uit de Boxtelse vriendschapsgemeente Wittlich een bezoek aan het streekfestival. De Duitse bezoekers gaven een demonstratie Saubrennen en trokken met het braden van varkensvlees aan het spit veel aandacht van de overige bezoekers.

De organisatie van Streekfestival Het Groene Woud is momenteel in overleg met de organisatoren van de Week van de Smaak om daar medewerking aan te verlenen. Dit evenement in ’s-Hertogenbosch wordt van 19 tot en met 26 september gehouden en heeft als thema ’Smaakfruit’. De Week van de Smaak is een nationaal evenement waarin ’smaak’ centraal staat. Ambachtelijke streekproducten, seizoensproducten en biologische voeding spelen hierbij een grote rol. De activiteiten worden verzorgd door restaurants, winkels, buurthuizen, scholen, verenigingen en particulieren ,,We hopen ons hierbij aan te kunnen sluiten”, zegt Van Beerendonk. ,,Daarnaast zijn we zeker van plan volgend jaar weer terug te keren naar landgoed Velder.”

De komende tijd wil Stichting Streekfestival Het Groene Woud haar gezicht laten zien op andere evenementen. Zo zal Het Groene Woud ook gepromoot worden tijdens de Boeremèrt in Liempde. ,,Ons belangrijkste doel is om het publiek te laten zien waar Het Groene Woud voor staat”, licht Van Beerendonk toe. ,,Op verschillende evenementen zullen we onszelf gaan presenteren.”

DIALECTPOP
Het Streekfestival werd doorgaans het eerste weekeinde van juli gehouden. Van vrijdag 2 tot en met zondag 4 juli vindt dit jaar naar verwachting een ander festival plaats. Mede-eigenaar Van Boeckel voert momenteel gesprekken met de organisatie van het festival Dialectpop. Dit evenement biedt Nederlandse bands een podium om muziek in hun eigen dialect te laten horen. Dialectpop wordt gecombineerd met Scoutpop (2 juli) en American Cars (4 juli). Tijdens Dialectpop staan verschillende optredens gepland, onder andere WC Experience, Bestel mè en Allez Soldaat zullen het podium betreden.

Hoewel op de website van Dialectpop al wordt gemeld dat het festival in juli op Velder plaats zal vinden, is dat volgens Van Boeckel nog niet zeker. ,,We voeren momenteel nog gesprekken en waarschijnlijk zal het festival in Liempde worden gehouden. Maar het is nog niet helemaal rond”, aldus Van Boeckel.
18 maart 2010

Print deze pagina

Terug