GEMEENTE WIL BEMIDDELEN IN CONFLICT

HOS haalt uitzending LOESCH uit de lucht

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

De uitzending van de lokale omroep Esch (LOESCH) is zondagavond uit de lucht gehaald. Medewerkers van de Haarense Omroep Stichting (HOS) schakelden over naar de kabelkrant na een interview met Peter den Ouden van Samenwerking ’95. Reden hiervoor was het dankwoord dat Den Ouden richtte aan de Esschenaren die op hem stemden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart. Gisteravond vond overleg plaats tussen de beide omroepbesturen en het gemeentebestuur.

De HOS waarschuwde de programmamakers van LOESCH zondagmiddag dat de bijdrage waarin Den Ouden zich richtte tot de kiezers uit de uitzending gehaald moest worden. ,,De HOS vindt dat dit gedeelte reclame is en dat mag alleen door die omroep worden uitgezonden”, verklaart voorzitter Tini van Houtum van LOESCH. ,,Wij hebben het echter vooraf uitgezocht en de uitzending valt onder zendtijd voor politieke partijen. En dat is volgens de wettelijke regels geen reclame.”

Na de herindeling in 1996 ging de uitzendlicentie naar de Haarense omroep. Met LOESCH werd afgesproken dat zij elke zondag van 20.00 tot 23.00 uur haar eigen programma’s mag uitzenden. ,,De afspraak is dat we ons richten op Esch”, legt Van Houtum uit. ,,Daar voldeed de uitzending van zondag helemaal aan.”

KABELKRANT
Hoewel LOESCH op de hoogte was van de bezwaren van de HOS, had de voorzitter niet verwacht dat de uitzending daadwerkelijk zou worden afgebroken. ,,HOS is dan wel zendgemachtigde, maar wij bepalen wat we op zondagavond uitzenden. Daarnaast hebben we contact gehad met het Commissariaat voor de Media en ook daar is ons verzekerd dat er geen probleem was. Dan is het wel raar als de uitzending toch ineens onderbroken wordt”, aldus de voorzitter. Van Houtum heeft zondag direct contact opgenomen met voorzitter Wim van Kempen van de HOS. ,,Uiteindelijk is de uitzending ook wel weer ingeschakeld.”

Volgens Annie den Boer, hoofdredacteur en bestuurslid van HOS, is donderdagmiddag al aan LOESCH gemeld dat de uitzending niet aan de gemaakte afspraken voldeed. ,,Vorige week is hetzelfde interview met Peter den Ouden al uitgezonden en toen hebben wij gezegd dat dit niet conform afspraken is. Allereerst had Den Ouden het niet voornamelijk over Esch want Samenwerking ’95 is een lokale partij voor de gehele gemeente. Daarnaast sprak hij over politiek en LOESCH is niet gemachtigd om zendtijd te vergeven aan politieke partijen.”

Toen zondagavond bleek dat LOESCH de uitzending niet had gewijzigd, besloot HOS over te schakelen naar de kabelkrant. ,,Natuurlijk wordt er dan over en weer gebeld en uiteindelijk hebben we het beeld weer teruggeschakeld. Omdat toen weer het item over Den Ouden in beeld kwam, zijn we weer overgegaan naar de kabelkrant.” Dat de uitzending niet compleet te zien is geweest, ontkent Den Boer met klem. ,,De eerste keer was het interview helemaal te zien.”

SAMENWERKING
Van Houtum wil nog niet nadenken over de gevolgen van de gebeurtenis voor de samenwerking met de HOS. ,,Het werkt in ieder geval niet bevorderlijk”, geeft de voorzitter aan. ,,LOESCH wil gewoon de eigen zendtijd op zondagavond invullen, samenwerking vinden wij ook niet zo nodig. De gemeente wil dat wel graag, dus vindt er woensdag overleg plaats tussen LOESCH, de HOS en de gemeente Haaren. Ik hoop dat we er gezamenlijk uit kunnen komen.”

Het overleg bij de gemeente Haaren vond gisteravond plaats. HOS was daarbij niet aanwezig. ,,Wat ons betreft is er namelijk helemaal geen probleem”, meldt Den Boer. ,,LOESCH kan gewoon drie uur op zondagavond uit blijven zenden. Een overleg was niet nodig geweest en dus zijn wij niet gegaan.”

De samenwerking tussen HOS en de Essche omroep loopt al langer stroef. In een brief aan de twee partijen roept burgemeester Frans Ronnes op om snel tot overeenstemming te komen en stelt zich zorgen te maken over de samenwerking van HOS en LOESCH en de continuïteit van de lokale omroep. Ronnes stelde gisteravond voor een bemiddelaar in te zetten in het conflict tussen HOS en LOESCH. ,,Ik vind het belangrijk dat de twee partijen er samen uit kunnen komen. De afspraken die er liggen, werken blijkbaar niet naar behoren. Samenwerking tussen HOS en LOESCH is belangrijk voor de gemeente. De gebeurtenis van zondagavond is erg vervelend”, aldus Ronnes.
18 maart 2010

Print deze pagina

Terug