OPENING OP LADONK BEGIN MEI

Boxtel krijgt trendy kringloopwinkel

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het pand waarin tot voor enkele jaren keukenshowroom Tulp was gevestigd, wordt omgebouwd tot kringloopwinkel voor Het Goed. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

De keukenshowroom op de hoek van de Industrieweg en Kruisbroeksestraat wordt momenteel omgebouwd tot kringloopwinkel met een vloeroppervlak van 2.400 vierkante meter. Begin mei hoopt kringloopbedrijf Het Goed hier haar twintigste vestiging te openen. Cliënten van werkvoorzieningschap WSD Groep gaan er aan de slag als verkoper en zorgen voor de opslag en sortering van de tweedehands goederen.

Sinds drie weken wordt volop gewerkt in het bedrijfspand dat ooit werd gebouwd als toonzaal van de vroegere meubelfabriek Novum. ,,Het hele interieur is gesloopt. Er stonden nog tal van wandjes en opstellingen uit de tijd dat hier een keukenshowroom was gevestigd”, vertelt bedrijfsleider en regiomanager Ad Vogels van Het Goed.

Op tekeningen in het kantoortje is te zien hoe hier diverse afdelingen worden gecreëerd. Zit-, eet- en slaapkamersopstellingen worden gecombineerd met een complete bibliotheek vol gebruikte boeken en met stellingkasten vol afgedankte huisraad. Zowel op de beneden- als bovenverdieping van het pand is het publiek straks welkom. ,,De tijd dat mensen zich schaamden om gebruikte huisraad te kopen, ligt definitief achter ons. Het is zelfs hip om naast in een design interieur bijvoorbeeld een oud en doorleefd kastje of stoeltje te plaatsen.”

Het hoge welvaartspeil in Nederland zorgt er volgens Vogels voor dat mensen sneller hun interieur vernieuwen: ,,Bovendien worden in dames- en woonbladen interierplaatjes getoond waarbij vermeld wordt dat de spullen afkomstig zijn van Het Goed. Op de Woonbeurs in Utrecht zijn we zelfs een klantenlokker. Nee, we bedienen echt niet alleen de onderkant van de samenleving. Je zult het straks zelf zien, dit wordt een trendy winkel.”

GRATIS OPHALEN
Sinds enkele jaren haalt Het Goed in opdracht van de gemeente overtollige spullen op bij inwoners van Boxtel. De goederen worden nu nog te koop aangeboden in de kringloopwinkel te Best. ,,Maar er is veel vraag. Het is écht een grote markt. Daarom zijn we erg blij dat we straks ook in Boxtel zelf een winkel kunnen openen. Het wordt onze vijfde vestiging in Brabant; landelijk hebben we inmiddels negentien winkels in bedrijf”, vertelt Vogels.

Het Goed haalt de spullen die worden aangeboden gratis op. De enige voorwaarde is dat het niet kapot mag zijn en niet ernstig bevuild. ,,Maar in principe weigeren we niets. Dat kan alleen maar omdat we een groot opslagvolume hebben en een hoge omloopsnelheid kunnen realiseren”, verduidelijkt de bedrijfsleider van Het Goed. Hij verwacht dat in Boxtel de komende jaren nog meer huisraad op te gaan halen. ,,Want door een lokale kringloopwinkel krijg je nu eenmaal meer naamsbekendheid. Bovendien komt onze vestiging bij de ingangsweg van de milieustraat. Dat biedt extra voordelen.”

WERKGELEGENHEID
Het Goed is volgens Vogels een bedrijf met een ideële instelling: ,,Ons streven is erop gericht de afvalberg te verkleinen. We verwachten binnen nu en enkele jaren vier tot vijf ton afval in te zamelen. Daarvan wordt iets meer dan 80 procent op de markt gebracht; het restant verdwijnt in verbrandingsovens.” De bedrijfsleider van Het Goed wijst op een onderzoek door TNO: ,,Voor Boxtel kunnen we bereiken dat we op jaarbasis de CO2-uitstoot kunnen verminderen die gelijkstaat aan de opnamecapaciteit van zo’n 250 bomen en een reductie van het aardgasverbruik kunnen realiseren van 2.500 kuub.”

Maar niet alleen voor milieuaspecten heeft Het Goed oog. ,,Ook op gebied van werkgelegenheid zijn we actief. We geven mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt kans om werkervaring op te doen dankzij leer/werkplekken, stageplaatsen en re-integratiebanen. In Boxtel werken we hiervoor samen met WSD Groep, elders nemen we cliënten aan van onder meer de geestelijke gezondheidszorg, reclassering, jeugd- en verslavingszorg. Zij worden aangestuurd door mensen met kennis van zaken. In Boxtel denken we werk te kunnen bieden aan twintig tot dertig mensen. We begeleiden hen in een zoektocht naar regulier werk”, aldus Vogels.

Sinds 1 maart is Het Goed in Boxtel ook verantwoordelijk voor de inzameling van gebruikte kleding. De containers waarmee voorheen Humana textiel vergaarde zijn omgeruild. Het Goed heeft daarmee haar rol op het gebied van tweedehands goederen geïntensiveerd. Vogels: ,,Er wordt ons wel eens gevraagd of we concurrenten zijn van de plaatselijke Vincentiusvereniging. Maar dat willen we per se niet. We hebben goede contacten met Vincentius. Niet alleen in Boxtel, maar ook in andere vestigingsplaatsen. En als we elkaar de helpende hand kunnen bieden, gebeurt dat ook.”
18 maart 2010

Print deze pagina

Terug