BOXTELAAR IN GELDERSE WEDSTRIJD

Merijn Koelink wint prijzen met nieuwsfoto

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Merijn Koelink bij zijn winnende foto tijdens de prijsuitreiking in het Gelderse provinciehuis. (Foto: familie Koelink).

DOOR HENK VAN WEERT

De jonge Boxtelse fotograaf Merijn Koelink is vorige week driemaal in de prijzen gevallen. Een portret van acteur John Kon Kelei, die meespeelde in de film Witlicht van Marco Borsato en opgroeide als kindsoldaat in Soedan, werd uitgeroepen tot beste Gelderse Nieuwsfoto van 2009 in de rubriek kunst, cultuur en entertainment.

Koelink (21) werkte in 2009 een halfjaar stage bij dagblad De Gelderlander. Hij volgde de opleiding audiovisuele productie van het ROC in ’s-Hertogenbosch en kon zijn stageopdracht invullen bij De Gelderlander. ,,Ik moest er wel in allerijl een autootje voor kopen want als nieuwsjournalist dien je natuurlijk mobiel te zijn”, vertelt de jonge fotograaf lachend.

De Gelderlander publiceerde op 17 februari 2009 een interview met acteur Kon Kelei en Koelink mocht er een portret bij maken. Hij zond die prent in voor de verkiezing van de Gelderse Nieuwsfoto 2009, waarvoor bijna tweehonderd foto’s werden aangeleverd. Dertig opnamen werden genomineerd, waaronder die van Koelink. De vakjury kende de Boxtelaar in het Gelderse provinciehuis te Arnhem de eerste prijs toe in de categorie kunst, cultuur en entertainment die vijf inzendingen telde.

’OVERDONDERD’
Maar daar bleef het niet bij. De kinderjury en de publieksjury kozen zijn prent als mooiste van de dertig nominaties. ,,De kinderjury schreef dat ze op de foto in de ogen van Kon Kelei zijn geschiedenis als kindsoldaat konden lezen. Het raakte me dat kinderen zoiets schrijven. Heel bijzonder”, vertelde Koelink deze week.

De Boxtelse fotograaf zegt ’compleet overdonderd’ te zijn door het feit dat hij drie prijzen in de wacht heeft gesleept. Momenteel woont hij in Den Haag waar hij bezig is met zijn eerste studiejaar aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Die opleiding duurt vier jaar.

De hoofdprijs van de fotowedstrijd werd gewonnen door Pim Ras met zijn foto van de verongelukte Karst Tates na zijn dollemansrit op Koninginnedag in Apeldoorn. Alle foto’s genomineerde foto’s zijn te zien op internet: www.gldrlndr.nl/mm/gelders-nieuwsfoto-2009.
18 maart 2010

Print deze pagina

Terug