MODELVLIEGTUIGCLUB ZOEKT NIEUWE LEDEN

’Iedereen kan modelvliegen leren’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Thieu Trum (rechts) krijgt uitleg van Dirk Habraken over het besturen van zijn modelvliegtuig. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Hoewel de Modelvliegtuigclub Boxtel (MVC) in 2013 haar vijftigjarig jubileum viert, blijft de modelvliegsport voor veel mensen onbekend terrein. Onterecht, vinden Thieu Trum en voorzitter Dirk Habraken van MVC Boxtel. ,,Vliegen is ontzettend fascinerend. Het is een wonder dat een kist in de lucht blijft.”

Volgens Trum en Habraken is modelvliegen een onbekende hobby. En dat terwijl de sport juist erg veranderd is. ,,Vroeger moest je zelf de vliegtuigen bouwen”, blikt Trum terug. ,,Dat was een groot nadeel voor mensen die niet zo handig waren, maar het vliegen wel leuk vonden. Tegenwoordig zijn er kant en klare pakketten te koop. Er is dus veel meer mogelijk dan in de beginjaren van MVC Boxtel.”

Van oudsher vliegen modelvliegtuigen met een brandstofmotor. De laatste jaren is elektrisch vliegen in opkomst. ,,Voor een beginner zoals ik is dat veel makkelijker”, zegt Trum, die nu twee jaar lid is van MVC Boxtel. ,,Een brandstofmotor is moeilijker af te stellen en is lastiger in te bouwen. Een elektrische motor is lichter en geeft minder trillingen.”

DURE HOBBY
Hoewel Trum sinds twee jaar pas vliegt, is Habraken al negentien jaar lid van de vereniging. Een fascinatie voor vliegen heeft hij altijd gehad. ,,Ik vind het een wonder en hou gewoon van vliegen”, zegt de voorzitter. ,,Helaas heb ik zelf niet de capaciteiten om piloot te worden, dus hou ik het bij modelvliegtuigen.” Trum vult aan: ,,Het is wonderbaarlijk dat een vliegtuig echt in de lucht blijft. Daar blijf ik me over verbazen.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: In oktober 1986 werd op het toenmalige terrein van Modelvliegtuigclub Boxtel op Banisveld een vliegshow gehouden. (Archieffoto Brabant Centrum).

Het modelvliegen staat bekend als een dure hobby, volgens Trum en Habraken valt dat echter wel mee. Dankzij de kant en klare pakketten die er te koop zijn, is modelvliegen een stuk goedkoper geworden. ,,De prijzen van zenders worden ook steeds lager, je kunt het zo duur maken als je zelf wilt”, licht Habraken toe. De mogelijkheden in soorten vliegtuigen zijn groot. Verschillende modellen, verschillen in afmetingen; geen enkel modelvliegtuig is hetzelfde. ,,Er zijn zelfs bouwers die een replica van een bommenwerper maken”, legt Trum uit.

Het komt wel eens voor dat een vlieger lang bezig is geweest met het maken van zijn eigen vliegtuig, wat na een paar minuten neerkomt op de grond. ,,Daarom raden we iedereen aan om lid te worden van vereniging”, zegt Habraken. ,,Dan zijn er instructeurs aanwezig die aanwijzingen kunnen geven en precies weten waar geschikte materialen gekocht kunnen worden. Echte ongelukken heb ik nog niet meegemaakt.”

INTERESSE
Ook voor de Boxtelse vereniging is er veel veranderd. In 2006 opende de club hun nieuwe onderkomen aan de Mijlstraat in Lennisheuvel, naast het complex van voetbalvereniging LSV. De verhuizing van het voormalige onderkomen aan Banisveld naar de Mijlstraat duurde acht jaar, met als gevolg dat de vereniging het ledenaantal zag dalen van 45 naar 20. ,,Dat is eigenlijk veel te weinig”, vindt Habraken. ,,We kunnen tot nu toe de kosten redelijk laag houden, maar voor de club is het leuker als er meer leden zijn.”

Geïnteresseerden kunnen terecht op de website www.mvcboxtel.nl voor tips en meer informatie. Trum stelt toekomstige leden alvast gerust: ,,Het is best moeilijk, maar zo leuk om te doen.” Habraken vult aan: ,,Iedereen kan het leren, althans, iedereen die er interesse in heeft. Het belangrijkste is om je altijd te verplaatsen in het vliegtuig; dan gaat het bedienen bijna vanzelf.”

De MVC Boxtel houdt op zaterdag 20 maart de jaarlijkse onderhoudsdag. Ook wordt die dag een nieuwe stroomvoorziening aangelegd naar het vliegpunt op het veld. De opening van het vliegseizoen wordt gehouden op Koninginnedag.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse Modelvliegtuigclub hield in 1981 een vlootshow in Lennisheuvel. Er was onder andere een replica van een Concorde te zien. (Archieffoto Brabants Centrum).
11 maart 2010

Print deze pagina

Terug