BOXTELAAR WINT MASTERS DE LA BOULANGERIE

François Brandt imponeert met broodstuk

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bakker Gradjan Buss van bakkerij Schellens verkocht donderdag 11 maart petit fours met daarop de winnende creatie van François Brandt. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Boxtelaar François Brandt is gisteren wereldkampioen geworden bij de Masters de la Boulangerie op de Parijse beurs Europain. Brandt imponeerde de vakjury met zijn broodstuk gebaseerd op het thema Valentijnsdag. Daarnaast verwerkte de patissier twaalf Nederlandse evenementen in zijn creatie.

In de categorie sierstuk namen acht bakkers deel. Deze werden gekozen uit eerder gehouden voorrondes. Deelnemers moesten een nationale feestdag als thema verwerken in hun broodstuk. Brandt koos voor Valentijnsdag. ,,Niet echt een Nederlandse feestdag, maar met Sinterklaas of Koninginnedag kun je in Frankrijk niet aankomen”, zegt zijn echtgenote Elsbeth. ,,Daarnaast heeft hij de twaalf maanden van het jaar uitgebeeld aan de hand van Nederlandse evenementen, zoals de Sneekweek, het eerste vaatje haring, Prinsjesdag en de Elfstedentocht.”

De Boxtelse patissier moest zijn creatie zondag maken, daar had hij acht uur de tijd voor. ,,Dat is inderdaad behoorlijk kort, toch was François een kwartier voor tijd klaar”, vertelt Elsbeth. ,,Zijn sierstuk is bijna twee meter groot, dus het is een hele klus geweest.”

CHAMPAGNE
Brandt werkte voorheen bij bakkerij De Rouw in Vught, inmiddels is hij werkzaam bij Bakken met Passie in Amsterdam. Deze zaak maakt luxe brood. De Boxtelaar werkte eerste een aantal jaren in zijn geboorteland Frankrijk en kwam uiteindelijk als chef patissier in Luxemburg terecht. Inmiddels woont hij zeven jaar in Boxtel. In 2007 won Brandt de Dutch Pastry Award; hij kreeg een onderscheiding als beste nieuwkomer, won de publieksprijs en werd door de jury gekozen tot beste patissier.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Boxtelaar François Brandt is wereldkampioen geworden bij de Masters de la Boulangerie in Parijs. In 2006 stelde hij voor de lezers van Brabants Centrum een kerstmenu samen. (Archieffoto Brabants Centrum).

Brandt vertrok alleen naar Parijs voor het wereldkampioenschap, maar kreeg dinsdagavond bezoek van zijn vrouw Elsbeth. Gisteren werd de overwinning natuurlijk uitgebreid gevierd. ,,We gaan champagne drinken en hors d’oeuvres eten”, zegt Elsbeth vanuit Parijs. Het stel komt vandaag weer naar huis, want François wordt vrijdag weer op zijn werk verwacht. ,,Maar we gaan zijn overwinning zeker nog uitgebreid vieren met vrienden en familie. Het dringt nu nog maar moeilijk tot ons door, deze overwinning is erg onwerkelijk. Maar François is natuurlijk ontzettend blij met deze erkenning.”

Dat de Boxtelaar erg goed is in koken, weten de lezers van Brabants Centrum sinds de kerstdagen van 2006. Voor de kersteditie van deze krant stelde Brandt toen een kerstmenu samen bestaande uit varkenshaas met paddestoelensaus en gevulde aardappelen en als dessert korstdeeg met gebakken appeltjes en roomijs.

Bakker Gradjan Buss van bakkerij Schellens in winkelcentrum Oosterhof startte vandaag met de verkoop van petit fours met daarop een foto van François Brandt en zijn winnende creatie. ,,De reacties zijn positief”, aldus Buss. ,,Ik ken François Brandt persoonlijk niet, maar ik vind het een knappe prestatie. Een Boxtelaar als wereldkampioen is natuurlijk geweldig.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: François Brandt samen met zijn vrouw Elsbeth tijdens een kookmiddag bij De Kleine Aarde. (Archieffoto Brabants Centrum).
11 maart 2010

Print deze pagina

Terug