DIEPVRIESCOÖPERATIE BESTAAT VIJFTIG JAAR

Gemondse vrieskist na halve eeuw nog steeds populair

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Voorzitter Jan Geerts van de Diepvriescoöperatie is sinds het prille begin betrokken bij de Gemondse diepvries aan het Twijnmeer. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Dat de Diepvriescoöperatie in Gemonde op 1 april alweer vijftig jaar bestaat is al opmerkelijk. Nog opmerkelijker is dat de Gemondse diepvries aan het Twijnmeer nog steeds in gebruik is. Sterker nog, anno 2010 zijn slechts twee van de 96 lades vrij. Hoewel inmiddels elk huishouden een vriezer heeft, blijft er veel vraag naar een plaatsje in de grote diepvries van de Diepvriescoöperatie.

Of de Diepvriescoöperatie Gemonde nog de enige in Nederland is, is moeilijk te zeggen. Het bestuur heeft in ieder geval geen tweede coöperatie gevonden en ook rondspeuren op internet levert geen treffers op. ,,Veel kunnen het er in ieder geval niet zijn”, denkt voorzitter Jan Geerts. ,,Het is inderdaad bijzonder dat er in Gemonde nog steeds zoveel animo voor is.” Secretaris Maria van der Steen heeft daar wel een verklaring voor: ,,Deze vriezer vriest harder en beter dan die bij mij thuis.”

GEËMANCIPEERD
De Diepvriescoöperatie Gemonde werd op 1 april 1960 ingezegend door de toenmalige pastoor Frans de Beer. In 1959 werden echter al de eerste stappen gezet. Het idee voor een grote diepvries ontstond tijdens een bijeenkomst van de vroegere Boerenbond. ,,Die vereniging kwam voorlichting geven over vriezen en dat wekte de interesse van een aantal Gemondenaren”, blikt Geerts, bestuurslid van het eerste uur, terug. ,,Met een paar mensen zijn we gaan kijken in andere dorpen, waaronder Haaren, waar al een diepvries stond. We waren daar erg enthousiast over en hebben er ook een aangeschaft.”

Het bestuur bestond voornamelijk uit mannen, maar ook drie vrouwen werden lid. ,,Dat was niet omdat wij zo geëmancipeerd waren, maar omdat we dachten dat vrouwen meer verstand hadden van dit soort huishoudelijke apparaten”, verklapt Geerts. Pastoor De Beer was erg enthousiast over het plan en besloot een stuk grond naast de Sint-Lambertuskerk beschikbaar te stellen voor het plaatsen van de vrieskist. ,,De bouwvergunning was heel snel geregeld”, herinnert de voorzitter zich. ,,Na twee dagen kon gestart worden met de bouw van het huisje waar de diepvriesinstallatie nu nog in staat.” Omdat de pastoor grond beschikbaar stelde en zich flink inzette voor de realisatie van de diepvries, kreeg hij gratis een lade tot zijn beschikking. ,,Tot op heden is dat steeds zo gegaan. Ook pastoor Piet Goedhart heeft een lade van ons gekregen”, zegt Geerts.

JUBILEUM
De diepvries bestaat uit 96 lades met elk een inhoud van 110 liter. Dankzij een rotatiesysteem neemt de vriezer niet veel ruimte in beslag. Er is door de jaren heen steeds genoeg animo geweest voor een plek in de vriezer. ,,Vroeger werd de vrieskist vooral gebruikt na de oogst van groenten of appels en als er een varken of koe geslacht was”, vertelt Geerts. Van der Steen vult aan: ,,Tegenwoordig vinden Gemondenaren het fijn om wat extra ruimte te hebben. Vlees en groenten zijn er makkelijk in te bewaren en ook met feestjes is het handig om een extra vriesruimte te hebben.”

In het pand op Twijnmeer is zelfs een reservevriesruimte gerealiseerd. ,,Als iemand uit het dorp problemen heeft met zijn eigen vriezer, kunnen hier de producten tijdelijk worden opgeslagen.” Voor 45 euro per jaar kan men een lade in de vriezer huren. Dat bedrag wordt gebruikt voor de energierekening en het onderhoud van het pand.

Het vijftigjarig bestaan wordt op 24 maart van 19.00 tot 20.00 uur gevierd met een receptie in zaal De Schuif waar fanfare Sint-Lambertus een serenade komt brengen. Daarna houdt het bestuur een vergadering. Geerts is natuurlijk ook van de partij. ,,Ik ben de enige oprichter die nog in leven is en ik hoop het zestigjarig jubileum óók nog mee te maken.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jan Geerts heeft al vijftig jaar een lade in de vrieskist. Hij maakt hier veelvuldig gebruik van, met name om zijn appelmoes te bewaren. (Foto: Albert Stolwijk).
11 maart 2010

Print deze pagina

Terug