Wereldkampioen is ’Kei van een Boxtelaar’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Van burgemeester Frank van Beers ontving François Brandt zaterdagavond 13 maart een onderscheiding. De wereldkampioen is voortaan een Kei van een Boxtelaar. (Foto: Peter de Koning).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Boxtelaar François Brandt werd vorige week wereldkampioen bij de Masters de la Boulangerie op de Parijse beurs Europain. Reden voor een feestje, vonden zijn vrienden. Zaterdagavond 13 maart werd Brandt, onder het mom van ’een etentje’, naar het huis van de familie Soederhuizen aan het Klaverblad gelokt. Ook het burgemeesterspaar Frank en Marianne van Beers waren met wethouder Anton van Aert aanwezig om Brandt een onderscheiding te overhandigen. De wereldkampioen mag zich voortaan een Kei van een Boxtelaar noemen.

Het groepje kinderen dat in de tuin op de uitkijk stond, kwam rond half acht luid schreeuwend naar binnengerend: ,,Hij komt eraan, hij komt eraan”, klonk het uit zes verschillende monden. Het nummer ’Eye of the Tiger’ schalde door de luidsprekers toen Brandt met zijn vrouw Elsbeth en kinderen Julie en Luz binnenkwam. De aanwezigen klapten enthousiast in hun handen en de wereldkampioen straalde van oor tot oor. Van petekind Tijl (3) kreeg hij een grote medaille en van twee anderen een schilderij. ,,Dit is echt gaaf”, aldus Brandt.

Burgemeester Van Beers zei lang getwijfeld te hebben voor een geschikt geschenk. ,,Eerst dacht ik aan een streekproduct zoals speltbrood uit Het Groene Woud, maar dat wint het vast niet van jouw mooie creatie. Ook speltbier was een optie, maar dat vonden we niet speciaal genoeg.”

Uiteindelijk kreeg Brandt een speciale onderscheiding uitgereikt. ,,Met deze Kei ben jij voortaan een Kei van een Boxtelaar”, sprak Van Beers. ,,Het is een bijzondere onderscheiding, ik heb de Kei in vier jaar tijd pas twee keer uitgereikt.” In de Kei staat in het Frans gegraveerd: ’Boxtel staat op de wereldkaart dankzij jouw wereldkampioenschap.’ Brandt was zichtbaar onder de indruk van dit geschenk. ,,Erg lief van jullie, dank je wel”, zei de Boxtelaar ontroerd. ,,Fantastisch dat jullie hier allemaal zijn. Alleen met dat zoenen moeten de mannen zich voortaan wat beter scheren.”
11 maart 2010

Print deze pagina

Terug