GEVARIEERD FEESTPROGRAMMA IN PODIUM BOXTEL

Boekenweek start met Boxtels boekenbal

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Deejay Josj van Berkel (rechts) zorgde samen met zijn ’side-kick’ voor de muzikale omlijsting van het Boxtelse Boekenbal. (Foto: Peter de Koning).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Net als in de Amsterdamse Stadsschouwburg werd dinsdag 9 maart ook in Podium Boxtel een Boekenbal gehouden als startsein voor de Nationale Boekenweek. De boekhandels Elckerlijc, The Read Shop en Bruna organiseerden het Boxtelse Boekenbal met Bibliotheek de Meierij/UITpunt Boxtel. De tweehonderd aanwezigen genoten van optredens van dichter Jasper Mikkers, muzikant Ad van Meurs en de theatergroepen Orion en Boxtheater.

Met grote ogen en een lach om haar mond kijkt het lentemensje de bezoekers aan. Op haar hoofd staat een grote koptelefoon versiert met bloemen. Soms wordt deze koptelefoon bij een bezoeker opgezet, waarna een gedicht te horen is. Geen woord komt er over haar lippen. Op de vraag of ze het naar haar zin heeft op het Boekenbal, komt dan ook geen antwoord. Een vrolijke glimlach is de enige reactie die de verslaggever krijgt.

Leerlingen van de theateropleiding van het Koning Willem 1 College zijn dinsdagavond in Podium Boxtel om bezoekers te verrassen met mooie, ontroerende en rustgevende gedichten. Dat ze daarbij hun mond stijf dicht houden, daar werden sommige bezoekers behoorlijk zenuwachtig van. Dichter Jasper Mikkers doet nog een poging een gesprek te starten, maar helaas, het lentemens kijkt alleen en knippert een keer met haar ogen. ,,Ze zien er prachtig uit”, zegt Mikkers als hij even later op het podium staat om zijn gedichten voor te dragen. ,,Maar ik krijg het wel warm van al die mooie vrouwen die nu voor me zitten.”

OVERBODIG
De Nationale Boekenweek wordt gehouden tot en met 20 maart en heeft als thema: ’Jong Titaantjes – Opgroeien in de letteren’. De teksten die spelers van Boxtheater en Teejatergroep Orion voorlezen gaan dan ook over opgroeien tussen boeken en letters. Annelies van Haaren van Teejatergroep Orion bijt het spits af met een voordracht uit het boek Titaantjes van Nescio, gevolgd door Het Martyrium van Elias Canetti, voor deze gelegenheid vertolkt door Marie-José van Hal en Robert Brussee van Boxtheater.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Eindhovense muzikant Ad van Meurs verraste bezoekers met folk-blues muziek. (Foto: Peter de Koning).

De aanwezigen wordt gevraagd de oren goed open te houden tijdens de voordrachten. Bij binnenkomst hebben bezoekers namelijk een vragenlijst gekregen met daarop vragen over verschillende boeken. ,,Het zou zomaar kunnen dat daar tijdens de voordrachten antwoorden op komen”, zegt presentatrice Ted van der Donk. De hoofdprijs is niet mis: een boekenkast vol met boeken. De wedstrijdformulieren kunnen worden ingeleverd bij boekhandel Elckerlijc.

Terwijl Ad van Meurs en Hootenanny Jim met hun band het podium betreden, geeft kunstenaar Guus Voermans uitleg over zijn TOA’s: Totaal Overbodige Artikelen. ,,We schaffen vaak artikelen aan die totaal overbodig zijn”, legt de Tilburgse kunstenaar uit. ,,Met mijn ontwerpen wil ik bezoekers laten zien dat sommige voorwerpen echt totaal overbodig zijn.” De waterbesparende emmer, plumeau voor blinden en de wegwerpkwast zijn slechts een paar ontwerpen die Voermans laat zien. Bij de Hewopi hoort een uitleg. ,,Hewopi staat voor heteworstpistool”, legt de kunstenaar uit. ,,Gebruikers kunnen hiermee hete worstjes uit een blik halen en in een broodje schieten. Hartstikke handig, maar wel overbodig.”

ENTHOUSIAST
Ferry Schoth van boekhandel Elckerlijc geniet met volle teugen van het Boekenbal. ,,De sfeer zit er goed in en het programma is gevarieerd”, vertelt Schoth. ,,Met dit Boekenbal willen we de start van de Nationale Boekenweek een feestelijk tintje geven en de plaatselijke boekhandels promoten. Het boekenvak heeft wel een kleine tik gekregen van de economische crisis. Bij ons valt het nog mee, maar landelijk zie je die trend zeker.” Door bezoekers te laten zien dat boeken en lezen leuk zijn, hoopt Schoth lezen populairder te maken. ,,Het Boekenbal is toch het feeststuk voor de lokale boekhandels in Boxtel.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leerlingen van het Koning Willem 1 College uit ’s-Hertogenbosch lieten verkleed als lentemensen bezoekers gedichten horen via een koptelefoon. (Foto: Peter de Koning).

De bezoekers zijn enthousiast over het Boekenbal. Naast luisteren naar de verschillende optredens, wordt er ook gezellig bijgepraat. Dichter Mikkers kan het minder waarderen als het gepraat tijdens zijn voordracht onverminderd doorgaat. ,,Ik sta hier mijn best te doen en ik wil graag stilte als ik op het podium sta”, meldt de van oorsprong Liempdse dichter. ,,Ga gewoon naar buiten als je zo graag wilt praten.”

Anja de Heer geniet met volle teugen van de verschillende voordrachten en van de muziek van Ad van Meurs. ,,Het is een gezellig feest”, vindt De Heer. ,,Het programma is gevarieerd en biedt echt voor iedere bezoeker iets leuks. Ik probeer zo goed mogelijk te luisteren naar alle voordrachten, want die boekenkast met inhoud zou erg mooi staan in de woonkamer.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Dichter Jasper Mikkers droeg vier gedichten voor uit zijn nieuwe bundel ’Eeuwigheid als ontbijt’. (Foto: Peter de Koning).
11 maart 2010

Print deze pagina

Terug