OPKOMST NOG NIET GROOT

Boxtel heeft geen moeite met kiezen

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Iedereen die gaat stemmen moet zich legitimeren. Ook burgemeester Frank van Beers en zijn echtgenote Marianne. (Foto’s: Peter de Koning).

DOOR HENK VAN WEERT

Een ongekend groot aantal politieke partijen (tien!) dingt in Boxtel naar de gunst van de kiezer. Toch heeft die geen moeite om te bepalen waarop hij of zij stemt. Dat blijkt uit een rondgang hedenochtend langs enkele stembureaus. Waar de een vasthoudt aan zijn favoriet, kiest een ander duidelijk voor een nieuw geluid. Zwevende kiezers lijken in de minderheid

In gemeenschapshuis De Walnoot heeft Verel van Düren net haar kinderen naar school gebracht als zij haar stembiljet in de gleuf van de stembus schuift. Voor haar is het vanzelfsprekend dat ze met het rode potlood vakje één van lijst één heeft aangekruist. ,,Ik volg de lokale politiek eerlijk gezegd niet zo. Aan de hand van de verkiezingskrant en gesprekken met vrienden en bekenden, stond voor mij vast net als altijd op de PvdA te stemmen. Haar programmapunten spreken me het meest aan. Anton van Aert is bovendien een prima politicus in mijn ogen. Hij is voor mij lokaal de jus over de aardappelen.”

Johan van Groenestijn stemt in De Rots net als altijd op het CDA. ,,Daar ben ik als katholiek mee opgegroeid. Of ik er goed aan doe? Och, het maakt niet zoveel uit, uiteindelijk verandert er weinig heb ik het idee. Maar dat is voor mij nog geen reden om niet te gaan stemmen.”

Meike van Sambeek is met haar tweeënhalf jaar oude dochtertje Mare in het gemeenschapshuis van Boxtel-Oost. ,,Waar heb je nou je stempel”, vraagt het meisje. ,,Nee, je krijgt hier geen stempel. Dat was met carnaval. Nu hebben we gestémd”, legt moeder uit. Ze vertelt dat haar keuze op Balans is gevallen. ,,We hebben een jong gezin en wonen vlakbij winkelcentrum Oosterhof. Gisteravond is een flyer van Balans in de bus gevallen met de ideeën over de nieuwe toekomst voor het winkelcentrum. Die spreken me aan en dus was de keuze niet moeilijk.”

In Liempde heeft Yvette Leidelmeijer in De Kloosterhof ook haar stem uitgebracht op Balans. ,,Waarom? Omdat deze partij de laatste tijd flink de aandacht op zich vestigt. Om precies te zijn heb ik op Petra Spanjers gestemd, de nummer drie op die lijst. Ik vind dat deze vrouw een kans moet krijgen om in de gemeenteraad te komen; ze brengt het goed.”

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Rond tien uur vanochtend hadden in De Rots 143 mensen hun stem uitgebracht. ,,Iets meer dan anders, maar het loopt niet storm”, aldus de medewerkers van het stembureau.

OPKOMST
Over de opkomst is nog weinig te zeggen. In De Walnoot was die aan het begin van de ochtend mondjesmaat. Rond negen uur, toen de stembureaus al anderhalf uur open waren, hadden zich nog maar 36 personen gemeld, waaronder burgemeester Frank van Beers en zijn echtgenote Marianne.

Daarentegen was het iets later in De Kloosterhof een drukte van belang. De kiezers liepen af en aan en toen de leerlingen uit groep 8a van basisschool De Oversteek ook nog even kwamen kijken naar de stembuskliko die ze hadden versierd, was het even dringen geblazen. In De Rots hadden rond tien uur 143 mensen hun stem uitgebracht. ,,Iets meer dan de vorige keer”, vertelt Trix van der Kolk die samen met Bas Dikmans, Theo Swinkels en Kon Bock het stembureau bemant. ,,Maar nee, storm loopt het hier nog niet.”

FILEVORMING
In basisschool De Vorsenpoel daarentegen stonden de mensen gisterochtend in de rij. Niet omdat hier zo veel meer kiezers kwamen opdagen als elders, maar omdat in allerijl de stemhokjes opnieuw moesten worden ingericht. Ze stonden ondersteboven opgesteld, zo zag burgemeester Van Beers toen hij samen met Gerdien Sommers, hoofd van de afdeling Burgerzaken, een rondgang maakte langs enkele stembureaus en De Vorsenpoel aandeed.

De ruimte tussen de omhoog wijzende poten van de panelen hadden de leden van het stembureau provisorisch afgeplakt. Geassisteerd door voorlichter Bas Schel zetten de burgemeester en Sommers de stemhokjes goed. Onderwijl vormde zich spontaan een file… Later bleek dat ook in het Ursulagebouw de stemhokje op zijn kop stonden.

OP DE FOTO: In basisschool De Vorsenpoel stonden de stemhokjes ondersteboven opgesteld. Burgemeester Frank van Beers kwam hoogstpersoonlijk in actie om de panelen op de juiste manier te plaatsen. (Foto: gemeente Boxtel).
3 maart 2010

Print deze pagina

Terug