KORTING VOOR LEZERS VAN BRABANTS CENTRUM

Stabat Mater, intiem en groots in Oirschot

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het Stabat Mater wordt ook dit jaar in de paastijd opgevoerd in de Oirschotse Sint-Petruskerk. (Foto: Henk van Esch).

DOOR MARC CLEUTJENS

Pastoor Leendert Spijkers van de Oirschotse Sint-Petruskerk fronst af en toe het voorhoofd als directeur Theodoor van Leeuwen van de Stichting Stabat Mater de plannen ontvouwt voor de aanstaande uitvoering van het muziekstuk in zijn kerk. Begrijpelijk omdat voor de productie die dit jaar op de rol staat zelfs kerkbanken verwijderd moeten worden om een immens podium op te bouwen waarop plaats moet zijn voor 156 muzikanten en zangers. ,,Dit is niet eerder vertoond in Nederland.”

Directeur Van Leeuwen staat tien jaar aan het roer van de Stichting Stabat Mater. De Boxtelaar was ooit sponsor van de eerste uitvoering in het Bossche provinciehuis, was geboeid door de volgende uitvoering in de Grote Kerk van Breda en raakte betrokken bij de organisatie toen de muzikale uitvoering van het befaamde middeleeuwse liturgische gedicht in Oirschot plaatsvond. ,,In het jaar dat ik aan het roer kwam te staan (2001 – red.), werd Leendert Spijkers pastoor in Oirschot en sindsdien trekken we samen op om er elk jaar weer iets bijzonders van te maken”, vertelt Van Leeuwen tijdens een gesprek in gasterij De Zwaan te Oirschot.

In de schaduw van de majestueuze toren van de Oirschotse Sint-Petruskerk wordt duidelijk met welke enorme bezieling Van Leeuwen en Spijkers met een grote groep professionals én vrijwilligers werken aan een muziekproductie die niet meer weg te denken is uit de paastijd. ,,Wat Naarden heeft met de Matthäus Passion, heeft Oirschot met het Stabat Mater”, zegt pastoor Spijkers. Hij is elk jaar weer vereerd dat het Stabat Mater in zijn kerk te beluisteren is. ,,De Oirschotse kerk is open en gastvrij en wil meer zijn dan een kerk voor louter katholieken”, zegt Spijkers.

Sowieso kan de Oirschotse pastoor terugvallen op een levende parochie waarin liefst vijfhonderd vrijwilligers actief zijn. Een deel is ook inzetbaar tijdens de uitvoeringen van het Stabat Mater, dit jaar op 19, 20 en 21 maart. ,,Onze kerk maakt deel uit van de samenleving”, zegt Spijkers. ,,Bewijzen genoeg hoor. Neem de restauratie die 5 miljoen euro kost. In een oogwenk lag het geld op tafel, inclusief een bijdrage van de gemeenteraad, die over heel veel zaken steggelt, maar hier unaniem optrad.”

AKOESTIEK
Na de eerste uitvoering van het Stabat Mater stond nog niet vast dat Oirschot de thuisbasis voor de jaarlijkse concerten zou worden. Het eerste idee was om de muzikale bewerking van het in de 13e eeuw geschreven gedicht over het verdriet van moeder Maria om het lijden van haar zoon Jezus, op tournee te laten gaan. ,,Elk jaar dus in een andere Brabantse stad”, aldus directeur Van Leeuwen.

Die plannen wijzigden al vlot na de eerste uitvoering in Oirschot. ,,De kerk is prachtig, net als het dorp Oirschot”, straalt Van Leeuwen. ,,Daarnaast is er plaats voor 700 tot 800 bezoekers, is er een zeer goede akoestiek en beschikken we over voldoende gastvrije horecazaken in de nabije omgeving waar bezoekers vooraf en na afloop terecht kunnen.” Oirschot is ook politiek gezien een veilige keuze, beter dan een grote stad als ’s-Hertogenbosch, Tilburg of Eindhoven. Van Leeuwen: ,,Oirschot is gewoon Oirschot, een Brabants dorp. Punt.” Als directeur van de Stichting Stabat Mater kiest Van Leeuwen met zijn bestuur en een aantal muziekkenners jaarlijks voor een bijzondere uitvoering van het Stabat Mater. Geen eenvoudige keuze omdat het middeleeuwse gedicht vermoedelijk meer dan vierhonderd keer onderwerp werd van een klassiek muziekstuk. ,,Elk jaar kiezen we voor andere componisten, dus we kunnen nog even vooruit”, grinnikt de Boxtelaar.

KLEIN EN GROOT
Dit jaar luidt het motto van de drie Stabat Mater-uitvoeringen ’Intiem & Groots’. Het is een verwijzing naar de kleine uitvoering van een werk van componist Knut Nystedt met amper veertig muzikanten. Maar ook naar de grote productie die nodig is om de bewerking van Herbert Howell op het podium te brengen. Het Brabants Orkest en het Brabantkoor brengen tijdens deze uitvoering 156 mensen op de bühne. ,,Daarvoor is het nodig dat we een aantal kerkbanken weghalen omdat het podium niet in de kerk past.”

Terwijl de voorbereidingen voor de uitvoeringen op 19, 20 en 21 mart in volle gang zijn, is Van Leeuwen al bezig met het Stabat Mater dat in 2011 en 2012 zal klinken in de Oirschotse Sint-Petruskerk. Nu al staat vast dat volgend jaar de Nederlandse Bachvereniging in de schijnwerpers zal staan. ,,Voor 2012 zijn we ook al bijna rond.”

Tijdens de drie uitvoeringen van het Stabat Mater in Oirschot zijn in totaal 2.000 toegangskaarten beschikbaar. Driekwart van de kaarten gaat naar de vele sponsors waarop het evenement jaarlijks kan terugvallen, de andere kaarten komen op de particuliere markt en kosten 30 of 15 euro. De duurdere kaarten bieden uitzicht op het podium, de goedkope kaarten geven recht op een luisterplaats.

Meer informatie over de uitvoeringen en de geschiedenis van het Stabat Mater staat op de website www.stabatmater.nl. De concerten zijn op vrijdag 19 maart (20.30 uur), zaterdag 20 maart (20.30 uur) en zondag 21 maart (14.30 uur).

KORTINGSBON
Lezers van nieuwsblad Brabants Centrum komen in aanmerking voor een korting van 5 euro op de toegangsprijs van de Stabat Mater-uitvoering op vrijdag 19 maart. Kaarten zijn uitsluitend te koop bij de VVV in Oirschot, bereikbaar via telefoonnummer (0499) 55 05 99 of e-mail: info@vvvoirschot.nl. De VVV verleent alleen korting op vertoon van de bon die bij dit artikel wordt gepubliceerd.
4 maart 2010

Print deze pagina

Terug