LATER OP DE DAG UITSLUITSEL

PvdA/GroenLinks
wil hertelling

DOOR HENK VAN WEERT - vrijdag, 12.10 uur

PvdA/GroenLinks in Boxtel heeft heden, vrijdagochtend 5 maart een hertelling van de stembusuitslag aangevraagd bij burgemeester Frank van Beers. ,,Nu is de laatste restzetel bij DPBL terechtgekomen, maar het scheelde maar twee of drie stemmen of wij hadden die restzetel gekregen”, motiveert lijsttrekker Anton van Aert het verzoek tot hertelling.

Bij de controle van de stemmen bleek dat Combinatie95, Balans, Democratische Partij Boxtel-Liempde, Boxtels Belang en VVD er een of meer stemmen bij kregen. De grote winnaar van de verkiezingen (Balans) werd met vier stemmen extra het ruimst bedeeld. Dat illustreert de marginale aanpassingen. ,,Dergelijke foutjes zijn onontkoombaar als je handmatig de stemmen moet tellen”, geeft burgemeester Van Beers aan.

Donderdagmiddag werd al bekend dat bij controle van de stembusuitslag kleine wijzigingen moesten worden aangebracht. Lees hiervoor het bericht elders op deze site. Het terugtredende raadslid Jos van Ooijen van PvdA/GroenLinks bemande woensdag een van de Boxtelse stembureaus en constateerde daar dat op een als blanco getelde stem toch een rood vakje was aangekruist. Omdat het verschil tussen PvdA/GroenLinks en Democratische Partij Boxtel-Liempde (DPBL) voor toekenning van de laatste restzetel volgens Van Aert een kwestie van twee of drie stemmen is, vindt het bestuur van PvdA/GroenLinks het verzoek tot hertelling zinvol.

De toekenning van de laatste restzetel zorgt ervoor dat DPBL drie raadsleden mag leveren. De partij van raadsnestor Willie van de Langenberg behaalde 1.283 stemmen. PvdA/GroenLinks scoorde aanzienlijk beter met 1.702 stemmen en mag volgens de huidige telling ook maar drie raadsleden afvaardigen.

JURIDISCH OVERLEG
Burgemeester Van Beers is momenteel in overleg met juridisch adviseurs en moet later deze dag beslissen of het verzoek tot hertelling legitiem is en of er voldoende zwaarwegende argumenten zijn om tot de stemmen opnieuw te tellen. Hij dient ook te vast te stellen of álle stemmen herteld moeten worden of dat kan worden volstaan met één of meer stembureaus.

Lijsttrekker Van Aert van PvdA/GroenLinks verwacht snel uitsluitsel. ,,Want de hertelling moet worden verricht door ambtenaren en dient vandaag vóór middernacht plaats te vinden.”
5 maart 2010

Print deze pagina

Terug