Coalitievorming drie dagen opgeschort

DOOR HENK VAN WEERT – zondag 13.30 uur; gewijzigd maandag 00.15 uur

In afwachting van een eventueel besluit van de gemeenteraad (komende dinsdag) over hertelling van de stemmen wordt nog niet verder gesproken over een nieuwe Boxtelse coalitie.

Als winnaar van de Boxtelse gemeenteraadsverkiezingen heeft de politieke groepering Balans zaterdag afzonderlijke gesprekken gevoerd met de overige acht partijen die in de raad zijn gekomen. Dat meldt lijsttrekker Wim van der Zanden.

,,Het waren constructieve gesprekken, waarin alle partijen hun visie gegeven hebben over de verkiezingsuitslag. Ook zijn enkele inhoudelijke aspecten belicht en heeft elke partij haar idee over de coalitievorming op tafel gelegd”, zo laat Van der Zanden weten. De gesprekken vonden in beslotenheid plaats om de partijen in de gelegenheid te stellen vrijuit te spreken, meldde Balans vrijdag.

Tijdens de laatste bijeenkomst van de oude gemeenteraad, dinsdagavond 9 maart, zal blijken of PvdA/GroenLinks het vrijdag afgewezen verzoek om hertelling van de stemmen via een raadsmeerderheid alsnog zal indienen. ,,Gezien de onduidelijkheid hierover en de mogelijke invloed daarvan op de definitieve uitslag, kunnen we nog geen openbare bijeenkomst plannen voor een terugkoppeling. Dat zou prematuur zijn”, stelt Van der Zanden.

'VREEMD'

Naar aanleiding van het eerste verkennende gesprek op zaterdag laat SP-lijsttrekker Eric van den Broek weten het vreemd te vinden dat Balans dit in beslotenheid gevoerd heeft. ,,Temeer omdat Balans altijd de mond vol heeft over openheid.” Hij heeft erop aangedrongen snel in het openbaar verder te praten.

Van den Broek meldt voorts dat elke coalitie met zijn partij ’kansrijk’ is, maar dat met name over sociale onderwerpen niet met de SP valt te onderhandelen.
7 maart 2010

Print deze pagina

Terug