CBR VEREIST VOORTAAN PRAKTIJKDIPLOMA

Boxtelaar legt eerste brommerexamen af

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Nick van Weert uit Boxtel deed dinsdag 2 maart als eerste in Nederland praktisch rijexamen op de brommer. (Foto: Peter de Koning).

DOOR HENK VAN WEERT

Sinds deze week dienen bromfietsers niet alleen een theoretisch examen af te leggen voor ze de weg op mogen. Ook moeten zij in de praktijk bij een examinator van het CBR laten zien over voldoende vaardigheden en verkeerskennis te beschikken om de brommer te besturen. Nick van Weert uit Boxtel legde dinsdag 2 maart als eerste in Nederland het praktijkexamen af. Met succes!

De 16-jarige Boxtelaar kreeg vorige week te horen dat zijn examen nationaal de aandacht zou trekken. Televisiecamera’s en verslaggevers van landelijke dagbladen zouden zich rond het middaguur bij stadion De Vliert in ’s-Hertogenbosch melden om te zien hoe het praktijkexamen voor de brommerrijder in zijn werk zou gaan.

,,Later kregen we te horen dat het mediacircus niet door zou gaan. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen vindt dat Nick niet de eerste examenkandidaat is. De keuze viel op een jongen die later die dag examen doet en ’s ochtends ook nog zijn theoriediploma moet halen. Nick is vorig jaar 16 geworden en is al geslaagd voor zijn theorie-examen”, vertelde instructeur Jurgen Theuns van de gelijknamige Boxtelse rijschool zaterdag voorafgaand aan de brommerrijles.

Theuns deed zijn beklag over de gang van zaken en stak bij het CBR niet onder stoelen of banken dat Nick tóch echt de eerste in Nederland is die een praktijkexamen op de brommer aflegt. ,,Dat heeft ertoe geleid dat het ANP foto’s heeft gemaakt bij het examen van Nick en dat SBS6 ’s middags present was bij die andere jongen”, meldde Theuns dinsdag na afloop van het examen.

ERVARING OPDOEN
Waarom een praktijkexamen afleggen als je 16 bent en een theoriecertificaat op zak hebt? Op die vraag heeft Theuns een simpel antwoord. ,,Voordat we als rijschool brommerrijlessen aanbieden, wil ik er eerst zelf ervaring mee opdoen. Normaal geven we les met auto’s en motoren, maar voor brommers gelden natuurlijk andere regels. En ook gebruiken ze andere routes. Neem alleen maar de weg naar ’s-Hertogenbosch, waar het examen wordt afgenomen. Normaal rijden we over de rijksweg A2, maar voor de brommer moeten we een alternatieve route zoeken. Die soort dingen wil ik eerst duidelijk hebben”, vertelt Theuns.

Voordat hij bij de Boxtelse rijschool aan de Kapelweg op een van de drie spiksplinternieuwe lesbrommers stapte, vertelde Nick dat hij op zaterdag vaak auto’s en motoren poetst bij Theuns om een centje bij te verdienen. ,,Jurgen bood me aan dat ik gratis het brommerexamen mocht afleggen. Vond ik wel leuk.” Zenuwachtig is hij niet. ,,Een beetje gespannen wel. Maar dat is logisch, zo vlak voor een examen. Maar ook al zou ik zakken, dan nog is er niets aan de hand. Want ik mag toch brommer rijden.”

Grinnikend: ,,Althans, als ik zo’n voertuig zou hebben…” Nick volgt een bouwopleiding tot timmerman in Rosmalen en loopt momenteel stage in Vught. ,,Daar ga ik elke dag op de fiets naartoe. Net zoals ik op donderdagavond Brabants Centrum rondbreng met de fiets.”

’BEST PITTIG’
Nick slaagde dinsdag voor zijn brommerexamen. Maar pittig was het wel, zo liet zijn rijinstructeur weten. ,,De route was best moeilijk en de keuze waar je de rijbaan of het fietspad moet nemen bleek ook lastig”, aldus Theuns.

Volgens de Boxtelse rijinstructeur is het een goede zaak dat sinds deze week praktijkexamens voor brommers worden afgenomen. ,,De ingangsdatum is al een paar keer uitgesteld door het Rijk, maar is nu dan toch echt van kracht. Kijk, voor jongeren die technisch een beetje handig zijn is zo’n examen misschien niet nodig. Maar in het algemeen kan het geen kwaad als brommerrijders leren hoe ze hun voertuig moeten besturen en gebruiken.”

Nadat hij heeft kennisgemaakt met de aspirant brommerrijder om te kijken welke kennis die in huis heeft volgt een drie uur durende rijles in ’s-Hertogenbosch. Daar wordt ook het 25 minuten tellende praktijkexamen afgelegd. ,,Natuurlijk als eerst het theoriecertificaat is behaald, want dat is een voorwaarde om het praktijkexamen te mogen afleggen”, aldus Theuns.
4 maart 2010

Print deze pagina

Terug