COALITIE VERLIEST MEERDERHEID

Balans versterkt positie in
gemeenteraad Boxtel

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Anja van den Einden, de nummer 4 van PvdA/GroenLinks, feliciteert Wim van der Zanden van Balans. (Foto's: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

Balans is met vijf zetels de grootste partij in de Boxtelse gemeenteraad. Kort na middernacht maakte burgemeester Frank van Beers in een overvolle raadzaal de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekend. De coalitie verliest haar meerderheid doordat PvdA/GroenLinks en CDA een zetel moesten prijsgeven. Combinatie95 en SP konden hun zetelaantal consolideren. D66 keert na acht jaar terug in de gemeenteraad, de PDP raakt na vier jaar uit beeld.

Onder leiding van lijsttrekker Wim van der Zanden lijkt het erop dat de Boxtelse kiezer de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad heeft beloond voor haar soms ferme kritiek op het huidige coalitiebeleid. Liep Balans in 2006 op het nippertje een vierde raadszetel mis, nu is de partij met vijf zetels op afstand de grootste in de gemeenteraad en mag Van der Zanden de coalitiebesprekingen openen. Balans haalde 2.413 stemmen, ruim 350 meer dan Combinatie95, en had een aandeel van ruim 19 procent in de uitslag.

Verwacht wordt dat de besprekingen spoedig van start zullen gaan. En die onderhandelingen zullen verdraaid lastig worden omdat Balans zich bij met name de coalitiepartijen niet altijd geliefd heeft gemaakt, maar enkele grotere partijen nodig zal hebben om aan een raadsmeerderheid van twaalf zetels te komen. Vertrekkend wethouder Ger van den Oetelaar (Combinatie95) voorspelde gisteravond al dat de coalitievorming ’een moeilijk verhaal’ gaat worden. ,,Er zal heel veel water door de groene Dommel moeten stromen alvorens Combinatie95 met Balans in zee gaat.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Balans-lijsttrekker Wim van der Zanden neemt de uitslag door met zijn achterban.

Balans heeft met haar verkiezingszege de hooggespannen verwachtingen waargemaakt. De vier jaar geleden opgerichte partij stond na de eerste voorlopige uitslag zelfs op acht zetels, maar nadat steeds meer stembureaus de uitslag hadden ingeleverd, normaliseerde het beeld. Desondanks stond al snel vast dat Balans de grootste partij in de gemeenteraad zou worden. De partijleden, herkenbaar aan witte buttons, waren massaal aanwezig waren in de raadzaal en omhelsden elkaar nadat de uitslag bekend was gemaakt.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers buigt zich samen met gemeentevoorlichter Bas Schel en Joleen van Rooij van Omroep Dommelland over de uitslag.

BALKENENDE IV
De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is een hard gelag voor de zittende coalitie, die ondanks veel politieke successen onvoldoende kans heeft gezien de kiezer te overtuigen. Daarbij lijken landelijke ontwikkelingen, zoals de val van het kabinet Balkenende IV, het verlies van zowel PvdA/GroenLinks (van 4 naar 3 zetels) en het CDA (van 3 naar 2 zetels) te hebben beïnvloed. Combinatie95 slaagde erin ondanks het vertrek van wethouder Van den Oetelaar en dus met een nieuwe lijsttrekker (Peter van de Wiel) haar positie vast te houden.

De SP stond lang op winst, maar moest aan het slot genoegen nemen met twee zetels. Een winnaar die een rol van betekenis in de coalitievorming kan gaan spelen, is de Democratische Partij Boxtel-Liempde van raadsnestor Willie van de Langenberg. Van de Langenberg slaagde erin een zetel winst te boeken en keert met drie raadsleden terug op het pluche. Hij wil graag een wethouderspost bekleden en zou wel eens kunnen gaan profiteren van het verlies van het CDA, dat onder lijsttrekker Wim van Erp naar een historisch dieptepunt is gezakt. Vier jaar geleden moest de partij ook al een zetel prijsgeven, nu is de positie van de christen-democraten in de gemeenteraad marginaal.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Gemeentevoorlichter Bas Schel noteert de uitslagen op het bord.

Een kleine rol in de gemeenteraad blijft weggelegd voor Boxtels Belang en de VVD, die onder leiding van respectievelijk oudgediende Ad van de Wetering en nieuwkomer Paul van Hellemondt een zetel wisten te behouden. D66 maakt haar rentree onder leiding van lijsttrekker Jos Hegeman en verdiende twee zetels. De rol van de PDP is uitgespeeld. De partij van lijsttrekker Rob van Dongen kon vier jaar lang weinig indruk maken in de gemeenteraad en blonk uit in afwezigheid tijdens raadsvergaderingen en andere belangrijke bijeenkomsten. Slechts 275 kiezers kozen voor de PDP en het ziet ernaar uit dat het doek voor deze partij al gevallen is.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Lijsttrekker Peter van de Wiel van Combinatie95 (midden) was tevreden met de oogst van vier zetels.

LAGE OPKOMST
De opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen was dit jaar opnieuw lager. Bracht in 2006 ruim 59 procent van de kiezers haar stem uit, dit jaar bleef de teller steken op 12.606 kiezers, een percentage van 53,5. Burgemeester Frank van Beers gaf in een reactie aan dat de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen een duidelijke verschuiving hebben laten zien, waarbij vooral het wegvallen van een meerderheid voor de coalitie opvallend is. Daarnaast noemde Van Beers de ferme winst van Balans en de terugkeer van D66 in de gemeenteraad als opvallende feiten.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jan de Koning, de nummer twee van de Democratische Partij Boxtel-Liempde, belt de uitslagen door.

Brabants Centrum besteedt donderdag 4 maart in de papieren editie uitgebreid aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen. De ontwikkelingen binnen de coalitievorming worden de komende dagen vermeld op de website van de krant: www.brabantscentrum.nl. Daarop staat ook de definitieve uitslag van de verkiezingen, die pas hedenmiddag om klokslag 16.00 uur tijdens een persconferentie in het gemeentehuis bekend is gemaakt.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Lijsttrekker Rob van Dongen van de Progressieve Democratische Partij staat Jan Spijkers van Omroep Dommelland te woord.
4 maart 2010

Print deze pagina

Terug