CULTUREEL EVENEMENT IN PODIUM BOXTEL

’Boekenbal moet vooral leuk feest worden’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bianca Moors van Bibliotheek De Meierij en UITpunt Boxtel en Ferry Schoth van Boekhandel Elckerlijc vervullen een belangrijke rol in de organisatie van het Boxtels boekenbal op dinsdag 9 maart. (Foto: Peter de Koning).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Voormalig frontman Josj van Berkel uit Boxtel van de groep Berkels Blauw kruipt in de rol van deejay en gaat platen draaien, oud-Liempdenaar en schrijver Jasper Mikkers, DichtSlamRap-winnaar Pom Wolff en het Boxtelse toneelgezelschap Boxtheater houden voordrachten en de bekende Eindhovense muzikant Ad van Meurs, beroemd in de wereld van de folk & blues, zorgt voor live-muziek. Het Boxtels boekenbal op dinsdag 9 maart in Podium Boxtel belooft net als vorig jaar een culturele happening van formaat te worden.

De 75ste Boekenweek start 9 maart vanaf 20.00 uur met het ’Groot Boxtels Boekenbal’ in de foyer van Podium Boxtel. Boekhandel Elckerlijc, Bruna, The Read Shop en Bibliotheek de Meierij/UITpunt Boxtel hebben de handen ineengeslagen en een avond samengesteld vol taalkunst en boeken, afgewisseld met toneel, livemuziek en deejays.

De nationale Boekenweek wordt gehouden van 10 tot en met 20 maart en heeft dit keer als motto ’Jong Titaantjes – Opgroeien in de letteren’. ,,Qua opzet lijkt het boekenbal van dit jaar op de editie van 2009. Toen hielden we het evenement vanwege de heropening van onze winkel”, vertelt mede-organisator Ferry Schoth van boekhandel Elckerlijc. ,,Dat was zo’n groot succes dat we het boekenbal dit jaar weer wilden houden, maar dan samen met Bibliotheek de Meierij/UITpunt Boxtel en de andere boekhandels Bruna en The Read Shop. Het zijn momenteel best moeilijke tijden in onze branche en samen willen we de mensen enthousiast maken voor boeken en het lezen promoten.”

Cultureel specialist Bianca Moors van Bibliotheek de Meierij/UITpunt Boxtel, die ook nauw betrokken is bij de organisatie, geeft aan hoe de taakverdeling is geregeld. ,,Ik ben onder meer verantwoordelijk voor de pr en de communicatie, terwijl Ferry ons creatieve brein is en samensteller is van het programma. Hij heeft ook contact opgenomen met de groepen, schrijvers en dichters die optredens gaan verzorgen of voordrachten houden.”

Moors vervolgt: ,,De boekhandels Bruna en The Read Shop ondersteunen de organisatie op financieel en facilitair gebied. We willen er zeker geen hoogdravend literair spektakel van maken, maar een feest houden met verschillende aspecten. Er is dus niet alleen aandacht voor boeken, maar ook voor bijvoorbeeld toneel en live-muziek. Het wordt een cultureel festijn rond boeken. ”

GASTOPTREDENS
Tijdens het Boxtelse boekenbal staan naast voordrachten van Jasper Mikkers, Boxtheater en Pom Wolff ook gastoptredens op het programma van kunstenaar en performer Guus Voermans, die het publiek actief zal betrekken bij zijn voordracht, Teejatergroep Orion en het Koning Willem 1 College. Het evenement wordt aan elkaar gepraat door presentatrice Ted van der Donk uit ’s-Hertogenbosch die onder meer actief is als toneelregisseuse.

De aankleding van het evenement wordt verzorgd door de Boxtelse kunstenaarsvereniging Kunstlicht ’99. Schoth: ,,Boxtheater en Teejatergroep Orion gaan op eigen wijze teksten voordragen uit bekende en minder bekende boeken, terwijl een aantal leerlingen van het Koning Willem 1 College zich tijdens de avond tussen het publiek begeeft, persoonlijke voordrachten houdt en thema’s van boeken gaat uitdragen. Wat zij precies gaan doen is voor ons ook nog een verrassing, maar ik kan al wel zeggen dat de leerlingen verkleed zijn waarbij ze geïnspireerd zijn door het thema lente.”

AD VAN MEURS
De Eindhovense muzikant Ad van Meurs is groot geworden in de folk & blues-wereld en geniet daarnaast bekendheid als voorman van de groep The Watchman en drijvende kracht achter de band No Blues. Hij maakte vele cd’s met zijn groepen en toerde behalve door Nederland in vele andere landen; van Asten en Heudsen tot Austin, Texas (VS) en Ottawa (Canada).

Van Meurs is sinds een aantal jaren neergestreken in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven, waar het café-restaurant iedere week wordt omgetoverd tot een stemmige muziekclub. Van Meurs slaagt er in om vanuit zijn grote transnationale netwerk bijzondere muzikale performers uit binnen- en buitenland naar de Lichtstad te halen. Dankzij zijn connecties is de stad Eindhoven bekend geworden bij een groeiend contigent topmuzikanten uit Noord-Amerika.

Schoth: ,,Van Meurs houdt zich bezig met verschillende groepen en diverse muzikale projecten en heeft een grote staat van dienst in de muziekwereld opgebouwd. We zijn blij dat hij het boekenbal samen met zijn band muzikaal gaat opluisteren. In de groep van Van Meurs, die familie is van de voormalige Boxtelse SP-fractievoozitter Willem van Meurs, speelt ook gitarist Edwin Verlangen die nog docent is geweest op het Jacob-Roelandslyceum en oorspronkelijk uit Boxtel komt.”

PRIJSVRAAG
Schoth en Moors geven aan dat ze ongeveer 200 tot 250 bezoekers verwachten, waaronder 25 tot 30 genodigden. Schoth: ,,Daarbij moet je denken aan Boxtelse schrijvers en uitgevers. We willen ook een speciale stellage maken waarop boeken van lokale auteurs en dichters als Frans Barten, Yvon Jaspers, Victor Vroomkoning, Ineke Platel, Milja Praagman, Pierre van Amelsvoort, Roger van Laere, Theo van den Aker en Jan Juffermans gepresenteerd worden. We houden daarnaast een prijsvraag met als inzet een boekenkast met daarin zo’n vijftig boeken. Die kunnen gewonnen worden door één winnaar.”

Na alle optredens tijdens het Boxtelse boekenbal is het in Podium Boxtel tijd voor disco, waarbij kunstenaar en dichter Josj van Berkel zorgt voor de muziek. Schoth: ,,We gaan door zolang het mag, zeg maar tot ongeveer twee uur ’s nachts, al zijn er natuurlijk mensen die de volgende dag weer moeten werken. We willen gewoon een leuke happening houden waarbij iedereen uit zijn dak gaat en boeken centraal staan. Het lijkt ons een hele leuke manier om de nationale boekenweek mee te openen.”

De entree voor het Boxtels boekenbal bedraagt 5 euro of op vertoon van een CJP of Brabantse bibliotheekpas 4,50 euro. Kaarten zijn vooraf te koop bij boekhandel Elckerlijc, Bibliotheek de Meierij/UITpunt Boxtel, Bruna, The Read Shop of op de avond zelf aan de kassa.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ad van Meurs & Hootenanny Jim zorgen voor de live-muziek tijdens het boekenbal in Podium Boxtel. Van links naar rechts: Wim van den Hout, Edwin Verlangen, Ad van Meurs (voorgrond), Dylan van Meurs en Ankie Keultjes. (Foto: Bümdoser-Josj van Berkel).
4 maart 2010

Print deze pagina

Terug