NIEUW ONDERKOMEN VERRIJST AAN MOLENWIJKSEWEG

Schutters en duivenmelkers bouwen samen aan clubhuis

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Aan de Molenwijkseweg wordt volop gewerkt aan een uitbreiding voor handboogschutterij L’Union en een nieuw clubhuis voor duivensportvereniging De Luchtpost. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR HENK VAN WEERT

Sinds november is een vaste groep van zo’n zeven vrijwilligers dagelijks in touw om de accommodatie van handboogschutterij L’Union uit te breiden en tevens een onderkomen te realiseren voor duivensportvereniging De Luchtpost. Het lukt niet meer de nieuwbouw klaar te hebben als op 1 april het wedstrijdseizoen van de duivensporters weer van start gaat, maar het bouwproject vordert vlot.

Voorzitter Jos Panis van De Luchtpost en zijn college Cor Hogenboom van L’Union hebben veel respect voor het groepje leden dat in weer en wind bezig is om het nieuw clubhuis te bouwen. ,,Allemaal vutters en gepensioneerden die zich met hart en ziel inzetten om onze verenigingen een onderkomen te geven waarmee we tot in lengte van jaren vooruit kunnen”, vertelt Panis.

Hij steekt niet onder stoelen of banken opgelucht te zijn dat de bouw van een eigen clubhuis voor de duivensport eindelijk in volle gang is: ,,We zijn er al achttien jaar mee bezig… Diverse plannen zijn gesneuveld. Maar uiteindelijk is samen met L’Union toch een project ontwikkeld dat haalbaar bleek. Ik moet zeggen: dankzij de onvermoeibare inzet van Anton van Aert. De wethouder heeft zich tot het uiterste ingespannen om een onderkomen voor ons te regelen.”

INMANDLOKAAL
In november is gestart om bij de handboogaccommodatie die is gesitueerd tussen manege De Langspier en blokhut Wickiup van Scouting Boxtel de fundering uit te graven voor het nieuwe clubgebouw. Met stalen spanten en wandplaten van isolatiemateriaal wordt een onderkomen gerealiseerd van zo’n 360 vierkante meter. Als de nieuwbouw eind april in gebruik wordt genomen, neemt L’Union iets meer dan een/derde deel in gebruik. De circa vijftig handboogschutters beschikken dan over een nieuwe entree en krijgen eindelijk meer opslagruimte tot hun beschikking.

Het resterende deel van de nieuwbouw wordt betrokken door de veertig duivensporters, die er niet alleen een ruim inmandlokaal en apart controlekamer voor de digitale duivenklokken krijgen, maar eveneens een kantine met keukentje en berging. ,,Bovendien kunnen we de zolderverdieping om spullen op te slaan die we minder frequent nodig hebben”, vertelt voorzitter Panis.

DAG IN, DAG UIT
Voor de bouw van het nieuwe onderkomen zijn vrijwilligers van beide vereniging dag in, dag uit in touw. ,,Het project verloopt in een prima samenwerking en wordt aangestuurd door Broer van Houtum, die elders in Boxtel al diverse clubhuizen als hoofduitvoerder heeft begeleid. Naast een vaste kern van zo’n zeven bouwvakkers, zijn op afroep specialisten beschikbaar die zorgen voor de elektrische installatie, de sanitaire voorzieningen en de afwerking. Beide clubs beschikken over mensen die hun sporen hebben verdiend in de bouwwereld en daarvan maken we nu dankbaar gebruik”, stelt voorzitter Hogenboom van de handboogschutterij.

Enige tegenslag bij het uitgraven van de bouwput, zorgde in november al direct voor wat vertraging. Panis: ,,Aanvankelijk leek het erop dat we de bouw twee maanden later op zouden kunnen leveren dan gepland, maar ondanks de strenge winter hebben we inmiddels toch al weer een maand achterstand ingelopen. Het is jammer dat we het clubhuis niet meteen bij de start van het duivenseizoen op 1 april kunnen betrekken, maar anderzijds hebben we hier tegenover, in het pand van de voormalige Gezondheidsdienst voor Dieren een huurcontract dat we maandelijks kunnen opzeggen. Dus komen we gelukkig niet in de problemen.”

SPORTPARK ODC
De vraag of door de uitbreidingsplannen van voetbalclub ODC de accommodatie van De Luchtpost en L’Union in de toekomst mogelijk moet verdwijnen, wordt ontkennend beantwoord door voorzitter Hogenboom van de handboogschutters. ,,Aanvankelijk leek het erop dat niet alleen de manege plaats zal moeten maken, maar dat ook dit gebouw zou moeten sneuvelen, maar inmiddels hebben we van wethouder Van Aert gehoord dat het plan voor ODC uitgevoerd kan worden zonder dat wij hoeven te wijken. Zou dat om een of andere reden toch ooit nodig zijn, dan heeft de gemeente zich garant gesteld voor de financiële gevolgen die dit voor onze twee clubs heeft.”
25 februari 2010

Print deze pagina

Terug