LIVE UITZENDING ’DOMMELLAND’

Politiek tv-debat zonder vuurwerk

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jos Hegeman van D66 (rechts) in debat met Anton van Aert, lijsttrekker van PvdA/GroenLinks. (Foto’s: Peter de Koning).

DOOR HENK VAN WEERT

Het lijsttrekkersdebat dat de lokale omroep Dommelland zondagmiddag samen met de gemeente Boxtel organiseerde in de raadzaal, heeft niet tot spraakmakende standpunten geleid. Twee aan twee gingen de leiders van de tien plaatselijke partijen met elkaar in gesprek, maar veel verder dan gemeenplaatsen kwam men niet. De rechtstreekse uitzending moet vooral gezien worden als oproep om te gaan stemmen.

Na afloop van de live uitzending waren de meeste lijsttrekkers het er wel over eens dat het niet echt een inhoudelijk debat is geworden. Kan ook moeilijk omdat de onderlinge verschillen tussen de tien partijen die komende woensdag meedingen naar een raadszetel marginaal zijn. Jezelf onderscheiden valt niet mee, al helemaal niet met relatief veel partijen, luidde algemeen de conclusie.

De presentatoren Joleen van Rooij en Pieter Kromhout legden de lijsttrekkers diverse problemen voor. Van Rooij, die als vaste vrijwilliger regelmatig uitzendingen van de lokale omroep presenteert, stelde daarbij de inhoudelijke vragen; Kromhout uit ’s-Hertogenbosch probeerde als leek de vinger op de zere plek te leggen. De vraagstellingen werden ingeleid door straatinterviews die de voorbije weken werden opgenomen.

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De raadzaal was zondagmiddag omgebouwd tot televisiestudio.

Snel als het in een televisie-uitzending dient te gaan, lukte het de tien lijsttrekkers niet om een inhoudelijke discussie aan te gaan. Desalniettemin kan gesproken worden van een prima georganiseerde tv-productie. Dat was overigens een flinke kluif, erkende productieleider Jan Spijkers, die vanaf januari met de voorbereiding van de rechtstreekse uitzending bezig was. Met behulp van het lokale mediabedrijf Merheim werd de raadzaal omgebouwd tot een televisiestudio, waar het orkest BV Muziekcafé onder aanvoering van Peter Hendriks voor de muzikale omlijsting zorgde.

BEZUINIGEN
Tot opzienbarende uitspraken kwamen de Boxtelse politici niet. Alleen Anton van Aert, lijsttrekker van de PvdA/GroenLinks en als wethouder de voorbije vier jaren verantwoordelijk voor de realisering van het bouwproject De Croon aan de Markt, meldde dat zich afgelopen week een sportzaak heeft gemeld om zich te vestigen in het nieuw winkel- en appartementencomplex. Maar daarmee is de in april op te leveren nieuwbouw allerminst volledig gevuld.

Diverse lijsttrekkers werd ook gevraagd waar de gemeente moet bezuinigen als er vanwege de economische crisis straks minder geld vanuit Den Haag naar Boxtel komt. De antwoorden waren nagenoeg eensluidend: ,,Snijden in eigen vlees”, zei Eric van den Broek (SP). Zijn gesprekspartner Peter van de Wiel (Combinatie95) vulde daarbij aan dat de gemeente minder dure adviesbureaus in moet huren; volgens hem is daar twee miljoen euro per jaar mee gemoeid. ,,Natuurlijk moet het werk gedaan worden, maar in mijn ogen kan dat écht goedkoper”, aldus de opvolger van Ger van den Oetelaar.

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Floormanager Maarten Melis van Omroep Dommelland (rechts) geeft aanwijzingen aan de presentatoren Joleen van Rooij en Pieter Kromhout. Links VVD-lijsttrekker Paul van Hellemondt.

Leuk werd het even toen De Wimke’s aan tafel schoven. Presentator Kromhout – die eerder de uitreiking van de Boxtelse Ondernemers Trofee leidde – had onderweg naar de raadzaal gezien dat een reclamebord van de grootste oppositiepartij Balans door de hevige wind was weggeblazen. ,,U zult dus direct na de uitzending aan de slag moeten”, hield Kromhout lijsttrekker Wim van der Zanden voor. Die gaf aan er meteen werk van te zullen maken: ,,Daadkracht dus”, stelde Van der Zanden, die zich met die leus sterk maakt voor een nieuwe samenstelling van het gemeentebestuur. Opponent Wim van Erp van het CDA vulde fijntjes aan dat de publicatieborden van zijn partij stevig in de grond staan. Hetgeen Van Erp een flink applaus opleverde.

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De raadzaal was tijdens het tv-debat gevuld met leden van de tien partijen die woensdag 3 maart meedoen aan de Boxtelse gemeenteraadsverkiezingen.

KORT
Even later was de CDA-leider minder in vorm in zijn toelichting op keuzes ten aanzien van het verkeer. De noodzaak om een autotunnel te realiseren op de plek van de dubbele overweg – zoals Balans wenst – werd door Van Erp onvoldoende weerlegd. Hij kwam niet verder dan te zeggen dat dit voor Boxtel onbetaalbaar is.

Technisch was de tv-productie goed voorbereid door de vrijwilligers van Omroep Dommelland. Niets was aan het toeval overgelaten. Op de vraag in hoeverre de uitzending van invloed zal zijn op de wijze waarop de kiezers komende woensdag hun stem uitbrengen, reageerden de lijsttrekkers terughoudend. ,,We waren maar kort aan het woord. Tot een inhoudelijke discussie is het jammer genoeg niet gekomen. Als het extra kiezers naar de stembus trekt, mogen we tevreden zijn”, aldus Ad van de Wetering (Boxtels Belang).

Woensdag 3 maart is de lokale televisiezender vanaf 21.00 uur in de lucht om rechtstreeks verslag te doen van uitslag van de verkiezingen.

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Overleg tussen floormanager Maarten Melis (rechts) en productieleider Jan Spijkers van Omroep Dommelland.
28 februari 2010

Print deze pagina

Terug