SCHATEREN IN POLITIEK CAFÉ EENDENGAT

’Standbeeld voor vrouw die haar mond houdt…’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Tot een lijsttrekkersdebat kwam het niet in het politiek café. Hans Maassen (midden) prijkte op tien van de elf lijsten als nummer één. En dus zong hij samen met de organisatoren Ludy Meister (links) en Jan de Koning het lied ’t Is moeilijk bescheiden te blijven. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR HENK VAN WEERT

Het aangekondigde lijsttrekkersdebat in het politiek café van Eendengat is op een mislukking uitgelopen. Na het bekendmaken van alle kandidatenlijsten bleek het Boxtelse gemeenteraadslid Hans Maassen bij tien van de elf partijen lijsttrekker te zijn… Wethouder Anton van Aert smulde als plaatsvervanger van burgemeester Frank van Beers van zijn elf minuten spreektijd en haalde daarbij ludiek uit naar onder meer coalitiepartij SP en oppositieleider Wim van der Zanden.

Voor de 29e keer op rij ontmoetten het college van B. en W. en de gemeenteraad van Boxtel op carnavalsmaandag de Eendengatse hofhouding. De jaarlijkse confrontatie tussen de officiële en kolderieke machtsdragers groeide uit tot een spotvertoning van formaat. Over en weer werd ad rem de draak gestoken met tal van voorvallen die het afgelopen jaar plaatsvonden. In het licht van de naderende gemeenteraadsverkiezingen, was te verwachten dat deze keer extra fel van leer zou worden getrokken. En dat bleek ook het geval. Tot groot vermaak van de honderden bezoekers in een afgeladen grand café Rembrandt.

Die kregen bij binnenkomst een heus stembiljet en een rood potlood. Aan de hand daarvan gaf presentator Berry Dankers een toelichting op de Eendengatse verkiezingslijsten, waarop onder meer de Partij van de Drank (met diverse kasteleins), de Partij van de Klank (met lokale muzikanten en zangers) en de Partij van de Jank (met onder meer Harrie Lagarde, Jan Juffermans, Cees van Dijk en Betty Bijnen).

Maar ook de Partij van de Stank (waarop namen prijkten als Ine Jonkers (Van der Velden Riooltechniek), Vion-topman Ties Pronk en varkenshouder Wim van der Zanden en de Partij van de Plank (met René Langenhuijsen, Henk Troeijen en Harrie Appeldoorn). Tot een lijsttrekkersdebat kwam het echter niet: op alle lijsten prijkte het gemeenteraadslid Hans Maasen (PvdA/GroenLinks) als nummer één. Behalve bij de Partij van de Bank, met daarop enkele plaatselijke industriëlen en ondernemers.

VERHUIZEN!
Wethouder Van Aert verontschuldigde burgemeester Van Beers, die met een (voormalig) collega naar diens bungalow in Bulgarije zou zijn afgereisd: ,,Tja, hij is hardLeers…” Als locoburgemeester voelt de lijsttrekker van PvdA/GroenLinks zich als een vis in het water, bekende hij. ,,Dus heb ik deze kans aangegrepen. Na 3 maart mag ik de ambtsketting misschien wel nooit meer dragen.”

Van Aert speelde onder meer in op de perikelen rond Hanne mî de moor, die vorig jaar als partner van Jas de Keistamper werd gepresenteerd. ,,Tijdens de kolderzitting van Op naor d’Honderd hadden ze gisteren in Liempde tweeënhalf uur nodig om te mauwen dat de reuzin niet kan praten. Onbegrijpelijk: als ik thuis een vrouw had die haar mond dichthield, richtte ik er een standbeeld voor op!”

Van Aert verwees ook naar de verkiezingsposters van de SP. ,,Als je die affiches leest, is er veel gebeurd in Boxtel sinds de SP vier jaar geleden toetrad tot het college: eindelijk wordt de grondwateroverlast in de wijk Oost aangepakt en is er een goed minimabeleid tot stand gekomen. Maar de socialisten zijn te bescheiden: ook de Mexicaanse griep is sindsdien bedwongen en Oranje heeft zich zonder puntenverlies geplaatst voor het WK voetbal. Dus ik hoop dat de SP na de verkiezingen opnieuw een wethouder levert. Dan kan Nederland eindelijk wereldkampioen worden…”

Afgelopen jaar deed het gemeentebestuur een dagje vrijwilligerswerk. Oppositieleider Wim van der Zanden (Balans) kon niet meedoen, maar kwam na afloop bij Van Aert om te vragen of hij zich nog op een andere manier dienstbaar kon maken voor de gemeenschap. ,,Ik heb geantwoord dat hij dan maar het best naar Haaren kan verhuizen!”

INSTORTINGSGEVAAR
Het plezier dat de locoburgemeester in zijn plaatsvervangende functie uitstraalde, inspireerde prins Teun d’n Urste. ,,Alleen jammer dat je zo lang hebt moeten wachten om een ambtsketting te mogen dragen. Ik ben dertig jaar jonger dan jij en heb nu al ketting om.” De 21-jarige pretmonarch had ook wel wat medelijden met Van Aert. ,,Want d’n burger doet alle leuke dingen zelf en jij krijgt de afdankertjes.” Als opsteker kreeg de wethouder van de koldervorst een kleurrijke ambtsketting, gemaakt van paperclips en een scepter in de vorm van een spiegelei.

Tijdens de opening van het politiek café werd Kees van de Loo gedecoreerd door prins Teun. Van de Loo is gestopt als tonprater en ontving een nieuwe, hoge onderscheiding, die twee dagen eerder voor het eerst was uitgereikt aan Freek Verhees. De feestmiddag in zaal Rembrandt werd georganiseerd door Mark Kluijtmans, Jan de Koning en Ludy Meister; voor de muzikale omlijsting tekende De Aggemarvanhuisaf Band.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Prins Teun maakt locoburgemeester Anton van Aert blij met een ambtsketting van kleurige paperclips en een spiegelei als scepter. In het midden adjudant Rob Scholten. (Foto: Gerard Schalkx).
18 februari 2010

Print deze pagina

Terug