60 JAAR JRL: NOVA-EINDREDACTEUR GER VAN WESTING

’Heel gelukkige tijd op Bracbant Havo’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Oud-leerling Ger van Westing van de Bracbant Havo in Boxtel werkt tegenwoordig als eindredacteur voor het televisieprogramma NOVA. (Foto: NOVA).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Hij bewaart warme herinneringen aan de zeven jaar die hij doorbracht als scholier op de Bracbant Havo in Boxtel, de schoolfeesten die hij organiseerde in het toenmalige café Marktzicht aan de Markt en zijn favoriete vakken Nederlands, aardrijkskunde en maatschappijleer. Dat Ger van Westing (45) later carrière ging maken in de journalistiek die hem via programma’s als Achter het Nieuws en Zembla uiteindelijk naar de actualiteitenrubriek NOVA leidde, stond toen nog in de sterren geschreven. ,,Maar ik wist al vroeg dat ik journalist wilde worden”, aldus Van Westing.

Van Westing groeide op in Wassenaar, maar verhuisde op tienjarige leeftijd met zijn ouders naar het Brabantse Boxtel. Hij was daar leerling van bassischool De Hobbendonken in oost, ging als puber graag naar café-bar Becoloth in het centrum en was actief bij rugbyvereniging Ducks. ,,Ik heb in die tijd nog wel eens sportverslagen gemaakt voor Brabants Centrum van de verrichtingen van Ducks, maar de kwaliteit was toen nog niet bepaald om over naar huis te schrijven. Maar ik denk vooral met heel veel plezier terug aan de jaren in Boxtel.”

UTRECHT
Van Westing wilde al op jonge leeftijd journalist worden en toog op 19-jarige leeftijd naar Utrecht om zijn droom waar te maken, maar zover kwam het niet. Hij werd maar liefst drie keer uitgeloot voor de School voor Journalistiek in Utrecht en ging in de tussentijd onder meer Nederlands studeren aan een lerarenopleiding in de Domstad.

,,Achteraf snap ik niet waarom ik niet geprobeerd heb om een kans te wagen in Tilburg, waar ook een school voor journalistiek gevestigd is, maar het werd dus Utrecht. Na drie jaar werd je destijds automatisch ingeloot, maar ik besloot een andere weg te kiezen om journalist te worden; namelijk door een stage te regelen bij de omroep, waarbij ik eerste instantie aan werken bij de radio dacht. Toen bracht de stagecoördinator van de publieke omroep mij op het idee om Paul Witteman te bellen die net aangesteld was als eindredacteur en presentator van het actualiteitenprogramma Achter het Nieuws.”

JAAP VAN MEEKREN
Witteman liet Van Westing in eerste instantie weten dat er geen plek was op de redactie voor een stage, maar die nam daar geen genoegen mee en bleef aandringen. ,,Met resultaat”, lacht Van Westing. ,,Want ik mocht uiteindelijk toch langskomen voor een gesprek. Dat werd een soort kruisverhoor door Witteman, waarin hij de meest uiteenlopende vragen stelde om mijn algemene ontwikkeling te testen. Gelukkig wist ik nog vrij veel vragen goed te beantwoorden en mocht ik toch stage gaan lopen bij Achter het Nieuws. Ik werkte onder meer samen met Felix Meurders en met de zoon van de televisiejournalist en televisiepresentator Jaap van Meekren die toen bij Veronica een programma presenteerde met de naam Nieuwslijn.”

Van Westing vervolgt: ,,Herman van Meekren zei tegen zijn vader dat hij een jong en wild jochie kende die hij zeker een kans moest geven, waarmee Herman mij dus bedoelde. Ik had vervolgens een goed gesprek met leidinggevende Bert van der Veer, die momenteel regisseur is van de nieuwstalkshow Pauw & Witteman, en sloot een freelancecontract af om bij Nieuwslijn te gaan werken. Althans, dat dacht ik. Ik zou voorgesteld worden aan de redactie van Nieuwslijn, maar toen stond me een onaangename verassing te wachten. Vlak voordat we met de lift de verdieping bereikten waar de redactie van Nieuwslijn kantoor hield, zei Van der Veer: ,,Oh, had ik nog niet gezegd dat je namens Nieuwslijn gedetacheerd wordt bij de nieuwe talkshow van Tineke de Nooij… Dat was even een flinke domper.”

Van Westing moest tot zijn schrik écht aan de slag bij het programma van De Nooij, maar het viel hem achteraf gezien erg mee. ,,Ik heb daar toch met heel veel plezier gewerkt en het ging ook maar om een paar maanden.”

NOVA
Van Westing maakte na die beginperiode naam in de televisiejournalistiek bij Achter het Nieuws als redacteur en later verslaggever en programma’s als de talkshow Goedele van de Vlaamse Goedele Liekens en de documentaireprogramma’s Impact en Zembla. Na zijn tijd bij Zembla ging Van Westing werken bij het actualiteitenprogramma NOVA, waar hij verschillende functies bekleedde van chef research van de onderzoeksjournalisten tot zijn huidige functie als eindredacteur.

Daarnaast is hij ook verbonden aan de media-academie waar hij interviewtrainingen geeft en presentatietechnieken doceert. ,,In plaats van NOVA, dat deze zomer verdwijnt van de televisie, ga ik werken voor het nieuwe programma Nieuwsuur, dat wordt gemaakt door de NOS en de NPS en de plaats inneemt van NOVA.”

BOXTEL
Van Westing, die twee dochters heeft van 10 en 6 en momenteel woonachtig is in de Amsterdamse wijk De Baarsjes, heeft nog steeds veel binding met zijn voormalige woonplaats Boxtel. ,,Mijn ouders wonen er nog, terwijl mijn zus in Esch woont. Een neefje van mij werkt in café ’t Hart van Boxtel. Ik kom nog regelmatig naar Brabant toe en voel me hier nog altijd thuis. Ik heb van 1976 tot 1983 een hele gelukkige tijd gehad op de Bracbant Havo, waar Nederlands en geschiedenis mijn favoriete vakken waren, en hoop dat ik eind maart tijdens de reünie bij het Jacob-Roelandslyceum veel leerlingen van toen tegenkom. In die tijd heb ik nog schoolfeesten georganiseerd bij Marktzicht op de Boxtelse Markt”, vertelt Van Westing.

,,Zelf heb ik nog contact met een paar vrienden van toen, maar helaas te weinig. Ik ga samen naar de reünie met mijn zus, een fantastische onderwijzeres en een geweldig mens, en misschien mijn broer die ook in Amsterdam woont en daar werkzaam is als beeldend kunstenaar. Ik kijk er erg naar uit, het lijkt me heerlijk om herinneringen op te halen aan die schitterende schooltijd in Boxtel.”

REÜNIE
Het Jacob-Roelandslyceum viert het zestigjarig bestaan met een grote reünie op zaterdag 27 maart 2010. Van 14.00 tot 19.00 uur staan de deuren van de school aan de Grote Beemd open voor alle (oud) leerlingen en (oud) medewerkers van Jacob-Roelandslyceum, maar ook de oudgedienden van de Bracbant Havo, de vroegere mms en natuurlijk de hbs zijn welkom. Ze kunnen zich aanmelden via de website www.jrl60.nl. Deelname aan de reünie kost 15 euro.
11 februari 2010

Print deze pagina

Terug