’DE VIVANTJES’ UIT LIEMPDE BESTAAT ELF JAAR

’Prima door één deur met De Ploegers’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De leden van de Liempdse carnavalsvereniging De Vivantjes zijn helemaal klaar voor het carnavalsfeest. Maandag 8 februari werd de polonaise al gelopen in de thuisbasis, café De Durpsherberg. Op het biljart is de vlag te zien die de Vivantjes tijdens hun jubileumreceptie van Stichting De Ploegers ontvingen. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

De vereniging staat in Liempde een beetje in de schaduw van Stichting De Ploegers, maar vierde in november toch alweer het elfjarig bestaan. Carnavalsclub De Vivantjes heeft geen prins of adjudant, want die wordt in Ploegersland al geleverd door De Ploegers, maar het bestuur besloot bij de oprichting dan maar een ’trede’ lager te gaan zitten. Een graaf of gravin en een rentmeester of hofdame zwaaien sindsdien de scepter…

De gravin en de hofdame die De Vivantjes dit jaar met carnaval gaan vertegenwoordigen zijn Odette Saris (18) en Moniek van Esch (17), wat gebeurt onder het motto ’We geve d’r ’ne skônne drêij aon!’ De thuisbasis van De Vivantjes is café De Durpsherberg aan de Dorpsstraat, dat sinds 1 januari 2005 uitgebaat wordt door Annemie van de Langenberg (49) en Marcel Breuer (44).

Beiden zijn vanaf het moment dat zij het café overnamen lid van De Vivantjes. ,,Marcel is ook lid van het bestuur dat wordt geleid door voorzitter Leon Prinsen; Leon is vanaf het prille begin betrokken bij De Vivantjes”, vertelt Van de Langenberg. ,,Wij komen uit Boxtel, maar dat durfden we in het begin nog niet te zeggen tegen de klanten, totdat ze er naar gingen vragen. Maar dat is verder nooit een probleem geweest. We voelden ons hier al snel thuis en zijn inmiddels helemaal ingeburgerd in Liempde.”

HISTORIE
In het café van Van de Langenberg en Breuer vond in november 1998 een gesprek plaats over de oprichting van een nieuwe carnavalsvereniging tussen Ad Schelle, Mike van der Velden en Arjan Kastelijn. Al snel werden er plannen gesmeed, want er moest een bestuur komen en een naam en een boegbeeld bedacht worden. Diezelfde avond werd een zevenkoppig bestuur samengesteld waarbij Schelle de rol van voorzitter op zich nam, Van der Velden benoemd werd tot penningmeester en Kastelijn deel ging uitmaken van het bestuur.

Van de Langenberg: ,,In november hebben we hier ons elfjarig jubileum gevierd met een receptie en een feestavond. Toen is ook bekendgemaakt dat Odette en Moniek De Vivantjes deze keer tijdens carnaval vertegenwoordigen als gravin en hofdame van Ploegersland. Sinds die avond hebben we er overigens tien nieuwe leden bij gekregen, waardoor we qua leeftijd een aardige mix hebben, al zijn we allemaal redelijk jong. De jongste is 17 en afgezien van Marcel en ik zijn de meeste leden begin dertig. Veel van hen zijn vaste klant bij ons, waardoor we elkaar allemaal goed kennen en de sfeer onderling heel gezellig is.”

CONCURRENTIE
Van de Langenberg vertelt dat De Vivantjes deelnemen aan tal van carnavaleske activiteiten in Liempde, waaronder de Liemtse Revue, de zittingsavonden én de carnavalsoptocht. ,,We doen ook dit jaar mee met een wagen. Marcel gaat mee, maar ik blijf hier bij het café.”

Volgens Van de Langenberg is van een concurrentiestrijd met De Ploegers in Liempde absoluut geen sprake. ,,Integendeel, we gaan juist hartstikke leuk met elkaar om. De Ploegers zijn ook bij ons op de receptie geweest en tijdens carnaval druppelen we ook gezellig bij elkaar binnen, zij bij De Durpsherberg en wij bij hun residentie in gasterij De Punder. We zijn twee verschillende verenigingen, maar kunnen heel goed met elkaar door één deur. Zo hoort het ook.”

Breuer vult aan: ,,Bijzonder is ook dat André van Abeelen, de ordecommissaris van De Ploegers lid van het bestuur is van De Vivantjes, zo blijven we op de hoogte van wat er allemaal speelt in het carnavalswereldje. Heel leuk was dat De Ploegers tijdens de jubileumreceptie in november een vlag aanboden in onze kleuren rood en zwart met daarop de symbolen van beide verenigingen, een ploeg en ons eigen vivantje, oftewel ons mènneke. Je kunt best zeggen dat we niet zonder elkaar kunnen. Wij mogen bijvoorbeeld ook acht pagina’s vullen in de carnavalskrant, als tegenprestatie brengen wij een groot aantal exemplaren van de krant rond in Liempde.”

MICHAEL JACKSON
Trots is Breuer op het feit dat de afsluiting van het carnavalsfeest in Ploegersland dit jaar voor het eerst plaatsvindt in De Durpsherberg. ,,Dat duurt tot middernacht en daarna vindt om half een de ploegverbranding plaats bij de vuurput op het Raadhuisplein. Dinsdagmiddag hebben we ook nog een Michael Jackson-look-a-like wedstrijd bij ons in het café, want ons motto in de kroeg is dit jaar ’t Griezelt en ’t trilt. Het café verandert daarom in een griezelpaleis met doodskoppen en skeletten. Laat carnaval maar komen, wij én De Vivantjes hebben er weer veel zin in en zijn er helemaal klaar voor.”




11 februari 2010

Print deze pagina

Terug