PAUL VAN DER SLOOT OVERLEDEN

Jarenlange strijd tegen Zuidelijke Hoofdweg

Oud-Boxtelaar Paul van der Sloot is overleden. De inwoner van Aruba werd woensdag 10 februari rond 21.45 uur lokale tijd op het tennisveld van villapark ’Tierra del Sol’ getroffen door een hartaanval, zo meldden Arubaanse media vanochtend. Van der Sloot werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, maar reanimatiepogingen mochten niet meer baten.

De oud-inwoner van Boxtel was in de jaren tachtig intensief betrokken bij de discussie over de Zuidelijke Hoofdweg in Boxtel. Van der Sloot verzette zich met medestanders, verenigd in de belangengroep Bewoners Eindhovenseweg/Liempdseweg (BEL), tegen de aanleg van de weg. In mei 1980 schaarde de gemeenteraad zich achter het voorstel van het college van B. en W. om een route aan te leggen door de Vorstakkers om zo het centrum te ontzien. Twee jaar later, in juni 1982, was het ontwerp-bestemmingsplan klaar. Er werden bezwaren ingediend, onder andere door BEL. Van der Sloot: ,,Dit tracé zal vrijwel zeker stranden bij De Kroon.”

Hoewel Gedeputeerde Staten het bestemmingsplan in februari 1985 goedkeurde, ging de strijd van Van der Sloot en zijn medestanders tegen de gemeente Boxtel onverminderd door. De aanleg van de weg startte op 27 juli 1986. In oktober werden de werkzaamheden aan de Zuidelijke Hoofdweg stilgelegd door de Raad van State na een schorsingsverzoek van BEL. De voortdurende vertraging leidde tot grote onvrede bij de inwoners van Boxtel.

Na een dodelijk verkeersongeval in het centrum in december 1987 liep de discussie rond de Zuidelijke Hoofdweg hoog op. In mei 1988 vernietigde de Hoge Raad een onteigeningsbesluit van de rechtbank. De gemeente moest een nieuwe procedure opstarten. De BEL ging door met de juridische strijd. De Kroon keurde in december 1988 het bestemmingsplan goed en de Zuidelijke Hoofdweg kon worden voltooid.

In september 1989 viel alsnog het doek voor de Zuidelijke Ontsluitingsweg. Juridische adviezen hadden het college van Boxtel duidelijk gemaakt dat verdere aanleg onmogelijk was. De weg verdween definitief uit beeld. Uiteindelijk werd op 10 november 1995 de Keulsebaan officieel geopend.

ARUBA
Van der Sloot woonde tot midden jaren zeventig in Boxtel, daarna verhuisde hij voor zijn studie naar Tilburg. Vervolgens werkte hij bij bureau Rechtshulp in Eindhoven en Arnhem. In 1990 verhuisde Van der Sloot met zijn gezin naar Aruba, waar hij ging werken als rechter in opleiding.

In juni 2005 werd Joran, de zoon van Van der Sloot, door de politie in hechtenis genomen op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van de Amerikaanse scholiere Natalee Holloway. Ook Van der Sloot zelf zat een paar dagen vast omdat hij mogelijk meer van de zaak zou weten. De oud-Boxtelaar kreeg uiteindelijk een geldbedrag als schadevergoeding omdat hij onschuldig vast had gezeten. Na een voorarrest van 90 dagen werd Joran vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. De zaak kwam opnieuw in het nieuws toen misdaadjournalist Peter R. de Vries een onderzoek naar de verdwijning van Holloway startte. Vervolging van Joran bleef uit, het onderzoek loopt nog steeds.

Van der Sloot overleed onverwacht. Wanneer de begrafenis plaatsvindt is nog niet bekend. Familieleden meldden vanochtend dat ook nog niet duidelijk is of de oud-Boxtelaar wordt begraven op Aruba of in Nederland. Van der Sloot zou maandag 15 februari zijn 58e verjaardag vieren.
11 februari 2010

Print deze pagina

Terug